Ingatlan

Mesebeli munkahelyek - Így dolgoznak a szerencsések

Portfolio
Kábelmentes telefontöltő, minden irányba mozgatható ergonomikus dizájnbútorok és luxuslakosztályokat idéző hangulati elemek. Néhányak számára már ilyen a jelen, a többségnek pedig remélhetőleg ez a jövő irodai munkahelye. A Kinnarps svédországi gyárában megtudtuk, hogy milyen székekben ülnek az egészséges kényelemre vágyó alkalmazottak, és hogy hogyan dolgozunk majd állva, miközben vezetékek nélkül töltődik az asztalon az okostelefonunk.
Egyre többet hallani és látni, hogy az új generációk (Y, Z...) munkahellyel kapcsolatos igényei szinte teljesen szembe mennek a ma klasszikusnak számító irodai térrel, hangulattal. A mobileszközök és a vezeték nélküli hálózatok robbanásszerű fejlődésével egyszerűen kezdenek feleslegessé válni a hagyományos értelemben vett munkaállomások, és egészen újfajta munkaterek jönnek létre. Mint sok más területen, itt is elsősorban a kreatívnak mondott cégek számítanak úttörőnek. Az informatika, a marketing, vagy a dizájn területén tevékenykedő vállalkozások közül talán a Google az egyik legismertebb "élharcosa" a formabontó irodai munkakörnyzetnek, de hosszasan sorolhatnánk a mozgalomhoz csatlakozott hazai kisebb nagyobb cégek irodáit is.


Mesebeli munkahelyek - Így dolgoznak a szerencsések
Kinnarps "Next Office" koncepció bemutatóterme
A legújabbkori ingatlanfejlesztés, nagy mértékben köszönhetően a válságnak, rávilágította a fejlesztőket, hogy kizárólag minőségi ingatlanokban, gondosan kialakított és a legmodernebb igényeket kielégítő belső terekben, anyagokban érdemes gondolkodniuk ahhoz, hogy könnyen kiadható, illetve eladható legyen a termékük. Ezekhez az épületekhez pedig, amiknek milliónyi különféle környezetvédelmi, fenntarthatósági, műszaki, és egyéb szempontnak kell hogy megfeleljenek, sokkal inkább passzol az új időket idéző, műszakilag és miliőjében a XXI. századra szabott belső kialakítás, ami akár produktívabbá és hatékonyabbá is teheti az irodai munkavégézést.


Mesebeli munkahelyek - Így dolgoznak a szerencsések
Minden színben

Az Y-generáció A nemzetközi trendekhez igazodva pár év csúszással a magyarországi ingatlanfejlesztés területén is a fenntarthatóság és a transzparencia került fókuszba, az irodai munkahelyek kialakításánál pedig egyre növekvő trendé vált az "Y-generáció" igényeinek kielégítésére való törekvés. Ez a generáció a korábbiaktól eltérően sokkal tudatosabb preferenciákkal rendelkezik munkahelyét és életvitelét tekintve. Kitűnően eligazodnak a legújabb trendek között, fontos a munka-magánélet egyensúly, a munkahelyen jól szeretnék érezni magukat és munkavégzésükhöz csupán egy okostelefon és egy laptop szükséges, tehát kevésbé helyhez kötöttek. Emellett fontos számukra a környezettudatosság és a karrierépítés lehetősége, ezért olyan környezetben szeretnek dolgozni, ahol kiélhetik kreativitásuk és az íróasztaltól elszakadva akár kávézóban, babzsák fotelben végezhetik munkájukat. A wikipedián található idevágó szócikk megfogalmazása szerint "Az Y generáció az 1976 és 1995 között született embereké, a Z nemzedék pedig 1996-tól napjainkig tart".



Mesebeli munkahelyek - Így dolgoznak a szerencsések
Főnökök egymás között
Az új generációkra és az új technológiai eszközökre reagáló irodák számára ma már külön családokat dolgoznak ki az irodabútor-gyártók is. Ilyen például a svéd Kinnarps "Next Office" névre keresztelt koncepciója is, amely ezekre a megváltozott igényekre igyekszik regálni és megoldást nyújtani azzal, hogy a manapság oly sokat hangoztatott és az ingatlanpiacon megkerülhetetlen fogalmakká vált LEED, illetve BREEAM követelményeinek eléréséhez is hozzájárulnak, továbbá például olyan tárgyaló- és dolgozóasztalokat kreálnak melyek képesek vezeték nélkül is a mobileszközünk feltöltésére. Sokan mondhatnák most, hogy ez mind felesleges luxus, de a CSR (vállalati felelősségvállalás) szempontokat és a technológia fejlettséget is előtérbe helyező cégek számára, ahol nemzetközi elvárás a standardok teljesítése, a környezetvédelem és sokszor az egységes összkép, ezek a szempontok komoly hangsúlyt kapnak.


Mesebeli munkahelyek - Így dolgoznak a szerencsések
Next Office
A kreatív munkát ösztönző és jól átgondolt munkahelyi terek azonban sokak szerint nem csak jó hangulatot teremtenek a szürke hétköznapokban, hanem a jobb munkateljesítményen keresztül mérhető bevételnövekedést is eredményeznek, valamint a gondosan megtervezett helykihasználásnak köszönhetően akár a kisebb irodaméretnek köszönhetően bérleti díj csökkenéssel is járnak. Soltész Tiberius, a Kinnarps Magyarország ügyvezető igazgatójának elmondása szerint, "Napjainkban megfigyelhető, hogy a cégek jelentős összegeket fordítanak irodaterületeikre és ezzel együtt a bútorozásra is, amelyeknek egy része a munkaidő nagy részében üresen áll. A terek szervezeti tevékenységhez, struktúrához hangolt újragondolásával az irodák "holt terei" és ezzel együtt e felesleges költségek is kiiktathatók. A megspórolt költségek aránya ebből adódóan cégenként változó, durva becsléssel az mondható, hogy területre vetítve megközelítheti a 20-30%-ot is".


Mesebeli munkahelyek - Így dolgoznak a szerencsések
Next Office - Retró stílusban
Az irodai belsőterek újragondolása, átstrukturálása, a kihasználatlan munkaállomások és terek megszüntetése rengeteg cég számára nem egyszerűen kényelmi vagy presztízs kérdés, hanem a válság okozta költséghatékonysági lépésekre, illetve a sok helyen szükségessé vált állományzsugorodásra adott válasz. A válság kirobbanása óta eltelt években cégek tucatjai költöztek alacsonyabb vagy azonos létszámmal kisebb irodákba. A Kinnarps elemzése szerint 2010 utolsó negyedévében elindult egy költözési hullám az alacsonyabb kategóriás irodaházakból a magasabb besorolású és ezzel együtt a modernebb, költséghatékonyabb területek felé. Ez a trend főként annak volt köszönhető, hogy a bérlők egyrészt költségcsökkentési megfontolásból hatékonyabb kialakítású irodaházakat kerestek, másrészről pedig erős pozícióban voltak az irodabérleti piacon, ezért előnyös feltételekkel bérelhettek maguknak területeket. Rövidtávon ezek a költözések, illetve a csekély mennyiségű újonnan betelepülő cég tette ki az irodabérleti tranzakciók 40-45 százalékát. Ez a folyamat igencsak jól jött a bútoros cégeknek. A válság előtt az 5 legnagyobb irodabútor-forgalmazó cég árbevétele egyenként 600 millió - 1 milliárd forint között mozgott, ami 2009-re átlagosan 32%-kal csökkent.

Az 5 legnagyobb hazai irodabútor-gyártó és -forgalmazó cég árbevétele a teljes piaci volumen közel 37%-át, a kizárólag forgalmazó vállalatoké a piac 16%-át fedi le. A piaci részesedés előbbi csoport esetén 5-10% körül mozog, utóbbi csoportnál 2-6% között. A piaci volumen maradék 47%-át az 1%-nál kisebb piaci részesedésű cégek fedik le hazánkban a 2011-es adatok szerint.

Mesebeli munkahelyek - Így dolgoznak a szerencsések


Mesebeli munkahelyek - Így dolgoznak a szerencsések
Next Office - Szélesvászon
Hogy milyen irányba fog fejlődni az ingatlan és vele együtt a bútorpiac? Nehéz megjósolni. - állítják a Kinnarps szakértői. Tapasztalataik szerint az elmúlt évben a cég legtöbb ügyfele a BPO/SSC (Business Process Outsourcing / Shared Service Center), az információtechnológia, a gyógyszergyártó és a szolgáltató szektorból került ki, emellett kisebb részben ugyan a gyártó vállalatok és a pénzügyi szférában tevékenykedő cégek domináltak. Ezekre a tapasztalatokra alapozva rendkívül markáns lesz a shared service centerek továbbterjedése és a gyártó cégek uniós pályázati pénzekből finanszírozott fejlesztései.

Mesebeli munkahelyek - Így dolgoznak a szerencsések


Mesebeli munkahelyek - Így dolgoznak a szerencsések


Mesebeli munkahelyek - Így dolgoznak a szerencsések
A Kinnarps svédországi bázisának makettje


Mesebeli munkahelyek - Így dolgoznak a szerencsések
Az egyik gyár madártávlatból
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lakás családi ház