Ingatlan

Ugrás előtt a lakásárak a pesti kerületben?

Portfolio
A városfejlesztési projektek nem csak a térképeket rajzolhatják át gyökeresen, de a lakásárakban is jelentős átrendeződéseket okozhatnak. Számos külföldi és hazai példa bizonyítja, hogy az érintett városrészek felértékelődését okozzák a környezet javításának céljával megvalósított nagyszabású beruházások. A Corvin-negyed és a IX. kerület középső részének átalakulása után, a közeljövőben a Liget Projekt is jelentős hatással lehet a környező lakások áraira.
A világ számos pontján zajlik az urbanizáció, így hazánkban is. Vagyis egyre többen élnek majd a városokban, Budapestnek például évek óta pozitív a belföldi vándorlási különbözete. A több ember, nagyobb laksűrűséget eredményez, a zsúfoltság elkerülése miatt pedig különösen fontos, hogy a lakókörnyezet igényesen legyen kialakítva. Miközben ugyanis egyre többen szeretnének városokban élni, a minőségibb környezet iránt is növekszik az igény, ami egyszerre jelenti a megfelelő lakhatást, vagy kikapcsolódási és szórakozási lehetőségek biztosítását, illetve a megfelelő környezeti (például zöldfelületi-arány) jellemzőket.

A városoknak tehát fejlődni kell, amelynek legnagyobb és egyben leglátványosabb megvalósulási formái a városfejlesztési projektek. Egy-egy ilyen beruházás képes teljesen átformálni az adott környék arculatát, a korábban leromlott és pusztuló városrészeket élettel megtölteni. A városrészeket érintő gyökeres átalakításokra külföldön is több példát látunk, elég csak a Londoni Olimpia kapcsán megvalósult beruházásra gondolni, mikor egy rozsdaövezeti területet alakítottak át vonzó városrésszé. De nem is kell ilyen messzire mennünk, hogy nagyléptékű környezet-átalakulásokat lássunk, Budapesten a IX. kerület középső része, valamint a Corvin negyed is óriási változáson ment keresztül az elmúlt évtizedekben.

A IX. kerület és a Corvin negyed megújulásának nyomán nem csak a lakásállomány cserélődött le, de a környezet is átalakult, köztük a közterületek is - Ferencvárosban például 7 százalékról 27 százalékra nőtt a zöldfelületek aránya - ami egy élhetőbb városrészt hozott létre, ráadásul helyet kapott számos kikapcsolódási és szórakozási lehetőség is. Az átalakult környezet pedig a korábban agglomerációt választó középosztályt is a visszacsábította a belvárosibb területekre, így a lakosság összetétele jelentősen átalakult. A területek vonzerejének növekedése pedig lakáskereslet élénkülésén keresztül a lakások árában is megmutatkozott. A területeket tehát összességében felértékelték a megvalósult beruházások.

Mennyivel értékelődött fel a terület?

A 90-es évek elején a főváros legrosszabb fizikai állapotú területei közé tartozó Ferencváros középső részének megújulása 1992-től kezdődött el, azonban lakáspiaci adataink csak 1998-ig nyúlnak vissza, így vélhetően sokkal alacsonyabb felértékelődést mérhetünk a számokkal, mint ami valójában bekövetkezett. A Ferencváros rehabilitált területének lakásárai 1998 - 2015 között 0,5 százalékkal nagyobb mértékben növekedtek, mint a budapesti átlagos lakásár-változás volt a Zillowsztorik című könyv magyar viszonyokat bemutató melléklete, a Lakáspiaci Mozaik adatai szerint. Vagyis a felértékelődés valóban tetten érhető Budapest más részeihez képest, ráadásul mint korábban felhívtuk a figyelmet a projekt kezdetéhez képest ennél sokkal magasabb érték valószínűsíthető.

A Corvin-negyed átalakulása hosszas előkészítő munkát követően 2006 végén indult el, ezután kezdődhetett el a városrész jelentős relatív drágulása. A negyed esetében még szembetűnőbb a városfejlesztési projektek hatása, 1998-tól a városrész a budapesti átlagos lakásár-változáshoz képest 23 százalékkal jobban növekedett, vagyis értékelődött fel a Lakáspiaci Mozaik adatai szerint.

Felértékelődhet a Városliget környéke is

A sornak azonban vélhetően még nincs vége, ráadásul akad is bőven olyan városrész, melynek szüksége van a megújulásra. A közeljövő egyik legnagyobb köztereket is érintő városfejlesztési beruházása a Liget Projekt, aminek köszönhetően jelentősen átalakul a park és ezzel a beruházás hozzájárul egy még élhetőbb környezet létrejöttéhez. A parkok ugyanis többféle funkciót is betöltenek a városokban, esztétikai, rekreációs célokat, de emellett hozzájárulnak a légszennyezettség mérsékléséhez, a zajszint csökkentéséhez is, ezáltal fokozva az adott terület vagy környék vonzerejét.

Ugrás előtt a lakásárak a pesti kerületben?
A Városliget átalakulása, a zöldfelület arányának növelése, a parkban megvalósított fejlesztések, illetve a kikapcsolódási és szórakozási lehetőségek növelése nyomán a környék lakásai iránt a jövőben megnövekedhet a keresletet, a nagyobb vásárlói igény pedig az árak drágulását hozhatja, így a terület lakáspiaca esetében szintén felértékelődésre kerülhet sor.

Ugrás előtt a lakásárak a pesti kerületben?


Ugrás előtt a lakásárak a pesti kerületben?
"Budapesten az elmúlt 25 évben számos pozitív példát láttunk arra, hogy barnamezős vagy éppen zöldmezős nagyberuházások milyen hatással vannak a szűkebb és tágabb városi környezetükre. A korábbi budai rozsdaövezet beruházásait - a MOM vagy a Millenáris környékét - megnézve látható, hogy a Lövőház utca például egy ipari terület mellékutcájából rövid idő alatt kulturális, gasztronómiai, szabadidős funkciójú közösségi térré vált. A Liget Budapest Projekt közvetlen környezetében is hasonló jelenségek mehetnek majd végbe, további beruházókat vonzva a területre, ami a környező ingatlanok felértékelődésében is megmutatkozhat." - mondta el Dr. Gyorgyevics Benedek, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vezérigazgatója.

A cikk megjelenését a Városliget Zrt. támogatta.
fal
orosz ukrán háború tank harckocsi harcjármű orosz tank ukrajna hadsereg haderő
Kancellári Berlin
benzinkút
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Ez is érdekelhet
skanska_mercury projekt prága