Ingatlan

Ezek most az ország vezető bevásárlóközpontjai - Szerinted melyik a legjobb?

A 90-es évek vége felé kezdtek egyre nagyobb számban Magyarországon is megjelenni a nyugati-európai és amerikai mintára épülő bevásárlóközpontok, amelyek többsége a mai napig magas kihasználtság mellett üzemel. Az alábbiakban a Jones Lang LaSalle elemzése alapján néztük meg, hogy melyek ma Budapest vezető bevásárlóközpontjai, miért nehéz a plázák értékének meghatározása és milyen jövő vár a bevásárlóközpontokra az e-kereskedelem terjedése mellett.

Budapest vezető bevásárlóközpontjai

A JLL Research 2017 utolsó negyedéves elemzése alapján a mai budapesti piacon elhelyezkedés, forgalom és méret alapján hat piacvezető bevásárlóközpontot lehet kiemelni, névsor szerint az Allee, az Aréna Pláza, az Árkád, a Mammut, a MOM Park és a WestEnd tartozik ide.

Ezek most az ország vezető bevásárlóközpontjai - Szerinted melyik a legjobb?

Mennyit ér egy bevásárlóközpont?

A tavaly gazdát cserélt Aréna Pláza 275 millió eurós (82,5 milliárd Ft) vételára jó irányt adhat, ha arra vagyunk kíváncsiak, mennyit érhet egy pláza. Ez a tranzakció nagyjából 6,2 százalékos hozamszint mellett köttetett, ami szintén támpont lehet, egy bevásárlóközpont értékének meghatározása azonban még így is rendkívül összetett feladat."Mivel az elmúlt években nem adtak át új egységeket, sok az első generációs bevásárlóközpont Magyarországon, melyek piaci értékét erősen befolyásolja a teljesítmény fenntartásához szükséges felújítás mértéke. Az ilyen jellegű tőkebefektetések szintjét azonban nehéz pontosan meghatározni, mivel bizonyos esetekben ez egyet jelent az adott center repozicionálásával, és erősen befolyásolja az időzítés és a piaci versenyhelyzet is. A bevásárlóközpontok értékelése során fontos a múltbeli teljesítmény elemzése és a menedzsmenttel való egyeztetés a közeljövőben tervezett változásokról" - mondta el Huszár Barbara, a JLL piackutató elemzője.

Hozamok és bérleti díjak

A prémium bevásárlóközpontok esetében a havi béreti díjak 75-80 euró körül mozognak négyzetméterenként, az üzletházon belüli elhelyezkedés szerint azonban nagy különbségek lehetnek.


Ezek most az ország vezető bevásárlóközpontjai - Szerinted melyik a legjobb?
További információkért kattints a képre!
"A bérleti díjakat és a forgalmat erősen befolyásolja a lokáció, illetve a bérlői mix. A bérleti díjak általában a pláza központi pontjától mért távolság növekedésével csökkennek, miközben az egyes bérlők által bérelt felület növekszik. Mivel a horgonybérlők többnyire a bevásárlóközpontok végpontjain kapnak helyet, ez is igazolja azt, hogy nagy eladófelületen és alacsony bérleti díjak mellett működnek, amire jó példák a plázákban üzemelő Spar-ok" - tette hozzá a szakértő.

Jelenleg a bevásárlóközpontok esetében 6 százalék körüli az elvárható hozam, a többi kiskereskedelmi egység esetében 6,25-7,00 százalékos hozamszinteket látunk, melyet az elhelyezkedés, a bérleti díjak és a bérlői mix befolyásol. Ahhoz, hogy növelni lehessen a magyarországi kiskereskedelmi egységek értékét a kiskereskedelmi mutatók folyamatos, tartós javulására van szükség, illetve egy erős piaci dinamikára, ami megnyilvánulhat új piaci belépők személyében, új típusú üzletekben, vagy éppen a régi egységek felújításában, modernizálásában.

A 2018. április 19-én megrendezésre kerülő FM&Office konferencia a facility management, a property management és az asset management piac, valamint fejlesztők, finanszírozók és a bérlőket képviselő cégek kihívásairól, lehetőségeiről szól, de minden terítékre kerül, amit az üzemeltetésről, új fejlesztésekről, energiahatékonyságról, digitalizációról, innovációról vagy épp a bérlőkezelésről tudni kell.

E-kereskedelem és a plázák

Mivel Magyarországon is évről-évre növekszik az internetes vásárlások száma és értéke, az e-kereskedelem népszerűbbé válásával fokozatosan átalakul a plázák funkciója. A webshopok elterjedésével bizonyos szegmensekben az üzletek már nem a vásárlás színtereként funkcionálnak majd, hanem olyan lehetőségként, ahol az érdeklődők élőben is megnézhetik, kiválaszthatják a terméket, amit később interneten keresztül vásárolnak meg.

Friss kutatások szerint a tizenéves generáció tagjai ma már leginkább a vendéglátóipari szolgáltatások miatt látogatják a bevásárlóközpontokat, a divatcikkeket jellemzően inkább internetről rendelik. Ennek kapcsán a plázák előnye az, hogy a vásárlás mellett fontos funkciót töltenek be mint közösségi tér, így az e-kereskedelem terjedése rájuk nézve kevésbé lesz veszélyes, mint az éttermi-közösségi területekkel nem rendelkező kereskedelmi egységekre.Te melyik plázába jársz legtöbbet? Szerinted melyik a legjobb? Szavazz!
Neked melyik a kedvenc plázád? Szavazz!
Allee
Aréna
Árkád
Mamm ut
MOM Park
WestEnd
Egyéb
Egyik sem, utálom a plázákat
Created with PollMaker
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1