Ennyibe kerülnek az új lakások Budapest kerületeiben - Részletes számok láttak napvilágot
Ingatlan

Ennyibe kerülnek az új lakások Budapest kerületeiben - Részletes számok láttak napvilágot

Portfolio
Ahogy tegnapi cikkünkben írtuk, hatalmas ugrás következett be a budapesti új építésű lakások kínálati áraiban. Mindössze egy negyedév alatt több mint 8 százalékos volt a drágulás, így az átlag megközelítette az 1,1 millió forintot négyzetméterenként (a pontos szám 1,099 millió forint). Ezúttal a fővárost részletesebben is megvizsgálva azt mutatjuk be, hogy az egyes kerületekben mit jelentett ez a növekedés, és hol, mennyibe kerül ma egy négyzetméter új lakás Budapesten. Az adatok forrása most is az Eltinga által elkészített Budapesti Lakáspiaci Riport felmérése.

Jelenleg átlagosan közel 1,1 millió forintos négyzetméteráron kínálják az új építésű lakásokat Budapesten, ami több mint 8 százalékkal magasabb, mint az előző negyedévben mért érték. Az átlagos árszintekben még magasabb volt az emelkedés, egy új építésű lakás átlagos ára ma már eléri a 76 millió forintot a fővárosban. A szórás meglehetősen nagy, a legdrágább budai és belsőpesti kerületekben 1,9-2 millió forint az átlagos fajlagos ár, Külső-Pesten viszont éppen csak meghaladja, vagy el sem éri a 800 ezer forintot.

Ahogy a fenti ábra mutatja, a korábbi években éllovas V. kerület visszacsúszott a dobogó harmadik fokára, 1,905 millió forint/négyzetméterrel. A második legdrágább a XII. kerület lett, 1,936 millióval, míg

a legdrágábban jelenleg a II. kerületben lehet új lakáshoz jutni, ott 2,042 millió forint az átlagos négyzetméterár.

A budapesti átlagnál drágább még a VI., a VII., a XI. és a VIII. kerület, míg a III. kerületben éppen az 1,099 millió forintos fővárosi átlaggal egyezik meg az átlagos négyzetméterár. Szintén elérte az 1 millió forintot a IX., a XIII. és a XIV. kerületi árszint, majd a külső kerületek felé fokozatosan csökkennek a számok. A legolcsóbban ezúttal is a XXIII. kerületben tudunk vásárolni, ott 727 ezer forint az átlag, és további négy kerületben XIX., XXI., X., IV. nem éri el a 800 ezer forintot.

A legtöbb szabad lakás ezúttal is a XIII. kerületben található, a budai oldalon pedig a XI. kerület a fejlesztők kedvence. A 23 kerületből ugyanakkor 9-ben mindössze 10-50 között van a most elérhető szabad lakások száma.

Mi hajtja a drágulást?

Az áremelkedés mögött olyan tényezők állnak, mint az erős kereslet, (2021 augusztusa és novembere között több mint 2500 lakást adtak el a fejlesztők, ami az elmúlt hat év során a legmagasabb értéket jelenti), az 5 százalékos áfa visszatérése, az új családtámogatási kedvezmények, valamint a magas áfa és a pandémia miatt elhalasztott kereslet együttes megjelenése. Az utolsó negyedévet viszont leginkább a zöld hitel megjelenése pörgette fel, de sokakat a minél előbbi vásárlásra ösztönözte az emelkedő kamatlábaktól való félelem is. A szabad lakások száma utoljára 5 éve volt ilyen alacsony, jelenleg nem éri el a 6 ezer darabot.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Liberty Hotel_big, tribe