Visszaesés a belvárosi lakáspiacon - Ilyen árak mellett eltűnnek a vevők?

2018. június 22. 09:08    
nyomtatás
 
Budapest egészében 7 százalékkal csökkent tavaly a lakástranzakciók száma, ami azt jelenti, hogy nagyjából 35 ezer lakás cserélhetett gazdát. Mindössze öt kerületben (XX., XXIII., XIX., XVI., XVIII.) bővült a forgalom 2 és 8 százalék közötti mértékben és ezek mindegyike a főváros olcsóbb, Pest déli, illetve keleti peremi városrészei. A legnagyobb csökkenést az V. kerület szenvedte el - derül ki a NAV forgalmi adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérképből.

Save the date! November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legnagyobb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legforróbb témákkal, a legfontosabb szakértőkkel és döntéshozókkal, exkluzív programokkal, egyedülálló networking lehetőségekkel várjuk a részvevőket az egész napos programra. Írja be a naptárába már most!Növekedést leginkább a csekélyebb forgalmú kerületekben látunk, így a XXIII. kerület tranzakciószáma például az elmúlt két év látványos növekménye után is csak mintegy 300-as darabszámú. 10 százalékot meghaladó csökkenéssel a rangsor másik végén egyaránt megtalálhatók már második éve látványosan visszaeső, magas presztízsű budai (I. és XII.) és a legtöbb befektetési célú vásárlásnak helyet adó pesti belvárosi kerületek (V. és VII.), valamint a IV., XXI., XV. és XVII. kerület képében városperemi részek is. A legdrágább V. kerület forgalma negyedével esett vissza tavaly, úgy, hogy már 2016-ban is 10 százalék feletti volt a csökkenés.

Visszaesés a belvárosi lakáspiacon - Ilyen árak mellett eltűnnek a vevők?

A legnépszerűbb kerület továbbra is a XIII., ahol több, mint 3 ezer lakást adtak el tavaly. A 161 irányítószám-körzetből 109-ben csökkent az adásvételek száma, bizonyos területeken azonban akár egyetlen nagyobb projekt is jelentős változásokat eredményezhetett. Az élen álló 1107-es körzetben (Gyárdűlő) például kétharmados forgalombővülés történt, ami elsősorban a területen épülő két nagy beruházás eladásainak köszönhető. A Corvin-negyed 42 százalékos bővülése is hasonló okokkal magyarázható. A lista másik végéről, értékelhető tranzakciószám mellett a 1011-es (Váralja), a 1053-as (Belváros), a 1106-os (Felsőrákos) és a 1051-es (Banknegyed) irányítószám-körzetek emelhetők ki egyharmadost meghaladó visszaeséssel. A térképen pirossal jelölt, visszaeső forgalmat mutató körzetek városszerte megtalálhatók, míg összefüggő, élénkülő keresletet jelölő kék foltok elsősorban Dél-Pesten sűrűsödnek.

Visszaesés a belvárosi lakáspiacon - Ilyen árak mellett eltűnnek a vevők?
Klikk a képre!

Adásvételek számának változása Budapest irányítószám-körzeteiben, Forrás: OTP Lakóingatlan Értéktérkép

Visszaesés a belvárosi lakáspiacon - Ilyen árak mellett eltűnnek a vevők?

Nerium Park, További információkért kattints a képre!


2018.06.11 12:30 Látványosan lassul a budapesti lakásár-emelkedés: térképen a legfrissebb számok
2018.06.12 16:25 Valósággal bankot robbantott az, aki néhány éve itt vásárolt lakást Magyarországon
2018.06.15 09:48 A panelek vagy a tégla lakások drágulnak jobban?
2018.06.16 15:15 TOP 30: ezek a legdrágább irányítószámok Magyarországon

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium