A koronavírus miatti gyógyszervásárlási pánik egyenlőtlenséget szül
KRTK blog

A koronavírus miatti gyógyszervásárlási pánik egyenlőtlenséget szül

Elek Péter, KRTK és Budapesti Corvinus Egyetem
|
Bíró Anikó, KRTK
Bő egy évvel ezelőtt tört be életünkbe a koronavírus-járvány. Emlékszünk a tavaly márciusban kialakult pánikvásárlási rohamra is, amely a gyógyszereket is érintette. Írásunkban bemutatjuk, hogy a gyógyszer-felvásárlási láz erősebb volt és hamarabb következett be a magasabb jövedelmű járásokban az alacsonyabb jövedelmű járásokhoz képest.
krtk blog

A HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont blogja.

Bő egy évvel ezelőtt tört be a COVID-19 járvány Magyarországra. Az első eseteket 2020. március 4-én, az első halálesetet pedig március 16-án regisztrálták. Azonban a nemzetközileg növekvő esetszámok miatt már 2020 február végén erősen a köztudatba került a pandémia, amit a kormányzati kommunikáció és a koronavírussal kapcsolatos Google keresések intenzívvé válása is mutatott (1. ábra). Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter már február 26-án azt nyilatkozta, hogy “… kicsi az esély, hogy el tudjuk kerülni a megbetegedéseket”.

Március 11-én a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, betiltotta a tömeges rendezvényeket, és elrendelte az egyetemek bezárását, majd pedig március 13-án a miniszterelnök bejelentette – március 16-ai hatállyal – a távoktatást az általános és középiskolákban is. Szintén március 16-án a külföldi utazók előtt – néhány kivétellel – lezárták a határokat és betiltották a nyilvános rendezvényeket. Március 28-án kijárási korlátozást vezettek be, a lakóhelyet csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehetett elhagyni. A korlátozásokat áprilistól kezdve fokozatosan enyhítették, majd 2020. június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet.

Társszerzőnkkel írt tanulmányunkban a járvány kitörésekor megfigyelhető gyógyszervásárlási láz időzítését, mértékét és jövedelemmel való összefüggését vizsgáltuk Magyarországon. Járási (a fővárosban kerületi) szintű havi és napi, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt (NEAK) származó, részletes gyógyszerkategóriákra vonatkozó vásárlási adatokat használtunk, ezekhez a KSH TSTAR településstatisztikai adatbázisából hozzárendeltük a járások átlagos egy főre jutó adóköteles jövedelmét, és az így kapott adatokat elemeztük panelregressziós modellekkel.

Főbb eredményeink alapján a vásárolt gyógyszermennyiség (a terápiás napok számában [DOT – days of therapy] mérve) több mint 30%-kal nőtt 2020 márciusában, a lezárások bejelentésének hónapjában,

röviddel utána azonban visszatért a sokk előtti szintjére, a gyógyszertári látogatások gyakorisága pedig lecsökkent. A pánikvásárlási reakció lényegesen erősebb volt a gazdagabb járásokban.

Ezek a megállapítások szinte minden gyógyszerkategóriára érvényesek. Illusztrációként a 2. ábra bal panelje mutatja a vérnyomáscsökkentők egy lakosra jutó vásárolt mennyiségének havi alakulását 2017 januárja és 2020 júliusa között a járások gazdagabb illetve szegényebb 50%-ában. Látható, hogy „szokásos” időben a gazdagabb járásokban – lévén ott a lakosság egészségesebb – jóval kevesebb vérnyomáscsökkentő fogy, mint a szegényebb járásokban, ez a különbség azonban lényegében eltűnt 2020 márciusában, amikor a gazdagabb járásokban a szegényebbekhez képest még kiugróbb volt a fogyasztás. Az ábra jobb panelje pedig azt mutatja, hogy a vásárlók száma a mennyiségnél kevésbé emelkedett márciusban, utána viszont lényegesen erősebben esett vissza. A lezárások alatt jóval ritkábban mentek az emberek gyógyszertárba – főleg a gazdagabb járásokban, ahol a betegek jobban megengedhették maguknak a gyógyszerfelhalmozást.  

Végezetül, a 3. ábra mutatja a vérnyomáscsökkentők napi forgalmát 2020 első félévében a gazdagabb és a szegényebb járásokban, valamint a két forgalom – logaritmikus skálán számított – különbségét. Azon túl, hogy tisztán látszik a vásárlások megugrása a hónapok 12. napja környékén – amikor a nyugdíjakat és egyéb nyugdíjszerű juttatásokat folyósítják –, témánk szempontjából az az érdekes, hogy a gazdagabb járásokban a szegényebbekhez képest már február legvégén, az első komolyabb hírek hatására megugrottak a vásárlások, majd pedig március 13-16-án jött a kimagasló roham mindkét járástípusban.

Háromféle mechanizmus is okozhatja azt, hogy a gazdagabb járások lakói hamarabb és nagyobb mértékben vásárolták fel a gyógyszereket.

  • Egyrészt közvetlenül a magasabb jövedelem miatt ezt könnyebben megtehették;
  • másrészt jobban elérhetőek voltak számukra az egészségügyi szolgáltatók (tudjuk, hogy átlagosan közelebb van hozzájuk gyógyszertár és kevesebb a betöltetlen háziorvosi praxis);
  • harmadrészt pedig több információjuk volt a járványról (például mert nagyobb körükben az internet-hozzáféréssel rendelkezők aránya).

Bármelyik ok is legyen a háttérben, a gyógyszerek pánikfelvásárlása káros hatással lehet a szegényebb társadalmi csoportokra, mert egyes gyógyszerekből időszakosan hiány alakulhat ki, valamint ők kevésbé engedhetik meg maguknak a fertőzés szempontjából kockázatos gyógyszertári látogatások ritkítását.

Elek Péter a KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet és a Budapesti Corvinus Egyetem,

Bíró Anikó a KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet munkatársa.

Címlapkép: Getty Images

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
nő traktor