Prémium

Deviza- és forintalapú finanszírozás (x)

Portfolio
DEVIZA ALAPÚ FINANSZÍROZÁS
A deviza (svájci frank vagy euró) alapú finanszírozás lényege, hogy a Finanszírozó cég a finanszírozott összeget svájci frankban vagy euróban tartja nyilván, de a hitelt forintban folyósítja, illetve az Ügyfél a hitelt forintban törleszti. A havi törlesztő részlet változhat az aktuális hitel alapkamatlábának és a svájci frank vagy az euró árfolyamváltozásának függvényében. Tehát a deviza alapú finanszírozás kockázata abban áll, hogy a forint leértékelődése esetén a törlesztő részletek emelkednek. A deviza alapú finanszírozás további jellemzője, hogy a szerződés előtörlesztése esetén a szerződés lezárásakor a devizában nyilvántartott tőketartozásnak az aktuális devizaárfolyamon forintra átszámított ellenértékét kell megfizetni.

A Magyar Nemzeti Bank 2001. május 4-i döntése értelmében a forint árfolyamának intervenciós sávja ezentúl ±15%, amely azt is jelenti, hogy a forint árfolyama a jövőben jelentősen ingadozhat. Az árfolyamváltozás jelentősen befolyásolhatja a deviza árfolyamhoz kötött kölcsönök jövőbeni törlesztő részleteinek nagyságát, ezért a deviza alapú kölcsön felvétele előtt kérjük, hogy mérlegeljék annak árfolyamkockázatát.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a deviza alapú konstrukciók rövid távon kissé kockázatosabbak, mint a forint alapú társaik. 2-3 év alatt azonban a rövidtávú deviza árfolyamigadozások általában kiegyenlítődnek és így összemérhetővé válnak a forint kamatlábak változásának tendenciáival. Aki tehát több évre tervez, annak mindenképpen ajánlható a deviza alapú hitelkonstrukció, hiszen annak THM-je még a forint leértékelődésével együtt számítva is általában alacsonyabb, mint a forint alapú konstrukciók THM-je.

FORINT ALAPÚ FINANSZÍROZÁS
Ennek a konstrukciónak a jellegzetessége, hogy a havi díjak a futamidő lejártáig nem változnak, kivéve, ha a pénzpiaci hatások következtében az MNB által közzétett BUBOR (irányadó bankközi kamatláb) is megváltozik. A Finanszírozó cégek ezt általában 3, 6 vagy 12 havonta érvényesítik. A kiszámíthatóságra törekvő és alacsonyabb kockázatot kedvelő ügyfelek számára ez a konstrukció igen kedvező, bár összességében drágább a deviza alapú finanszírozásnál.
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019