Prémium

Deviza- és forintalapú finanszírozás (x)

Portfolio
DEVIZA ALAPÚ FINANSZÍROZÁS
A deviza (svájci frank vagy euró) alapú finanszírozás lényege, hogy a Finanszírozó cég a finanszírozott összeget svájci frankban vagy euróban tartja nyilván, de a hitelt forintban folyósítja, illetve az Ügyfél a hitelt forintban törleszti. A havi törlesztő részlet változhat az aktuális hitel alapkamatlábának és a svájci frank vagy az euró árfolyamváltozásának függvényében. Tehát a deviza alapú finanszírozás kockázata abban áll, hogy a forint leértékelődése esetén a törlesztő részletek emelkednek. A deviza alapú finanszírozás további jellemzője, hogy a szerződés előtörlesztése esetén a szerződés lezárásakor a devizában nyilvántartott tőketartozásnak az aktuális devizaárfolyamon forintra átszámított ellenértékét kell megfizetni.

A Magyar Nemzeti Bank 2001. május 4-i döntése értelmében a forint árfolyamának intervenciós sávja ezentúl ±15%, amely azt is jelenti, hogy a forint árfolyama a jövőben jelentősen ingadozhat. Az árfolyamváltozás jelentősen befolyásolhatja a deviza árfolyamhoz kötött kölcsönök jövőbeni törlesztő részleteinek nagyságát, ezért a deviza alapú kölcsön felvétele előtt kérjük, hogy mérlegeljék annak árfolyamkockázatát.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a deviza alapú konstrukciók rövid távon kissé kockázatosabbak, mint a forint alapú társaik. 2-3 év alatt azonban a rövidtávú deviza árfolyamigadozások általában kiegyenlítődnek és így összemérhetővé válnak a forint kamatlábak változásának tendenciáival. Aki tehát több évre tervez, annak mindenképpen ajánlható a deviza alapú hitelkonstrukció, hiszen annak THM-je még a forint leértékelődésével együtt számítva is általában alacsonyabb, mint a forint alapú konstrukciók THM-je.

FORINT ALAPÚ FINANSZÍROZÁS
Ennek a konstrukciónak a jellegzetessége, hogy a havi díjak a futamidő lejártáig nem változnak, kivéve, ha a pénzpiaci hatások következtében az MNB által közzétett BUBOR (irányadó bankközi kamatláb) is megváltozik. A Finanszírozó cégek ezt általában 3, 6 vagy 12 havonta érvényesítik. A kiszámíthatóságra törekvő és alacsonyabb kockázatot kedvelő ügyfelek számára ez a konstrukció igen kedvező, bár összességében drágább a deviza alapú finanszírozásnál.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
kiállítói pr-hez