Prémium

Ingatlanbefektetés hitelből - nem úri passzió (x)

Portfolio
Csak idő kérdése, hogy az újépítésű lakások alsó ára Budapesten is áttörje a négyzetméterenkénti ötszázezer forintos szintet - mondják az Elephant Holdingnál. Mivel jelenleg még háromszázezer forintért - vagy az építkezés kezdeti szakaszában akár ennél olcsóbban is - lehet lekötni lakást, egyre időszerűbb ingatlanbefektetésben gondolkozni, akár hitelből is. Hogy ez mennyire nem csupán egy felvetés, a zöldövezeti beruházó három nyomós érvet sorol.
Fejlődő hitelpiac

Négy évvel ezelőtt a bankok csak annak adtak jelzáloghitelt, aki 40-50% önerőt le tudott tenni az asztalra. 2005-ben már elég volt 20%, ma már több bank jelzáloghitel portfoliójában megtalálható a 0%-os konstrukció. "És ez közel sem minden" - emelte ki a Zaragoza Kert és a Vigo Ház pénzügyeit igazgató, Csikós Balázs - "még a közelmúltban megjelent legújabb finanszírozási megoldások (pl. 5 éves türelmi idő, 40 év futamidejű jelzáloghitel) is csupán előjelei a hitelpiac átalakulásának. Nemsokára akár 100 évre vehetünk fel jelzálog hitelt, de az is elképzelhető, hogy azt mondjuk a bankunknak: egyáltalán nem szeretnénk tőkét törleszteni."

Azok számára, akik a jóslatok hallatán a lakosság végleges eladósodásától tartanak, vigaszt jelenthet a hitelpiaci változások kedvező hatása a társadalomra, hiszen azok a befektetői lehetőségek mellett, vagy éppen azok által a sokszor gyengének ítélt középosztály megerősödését hozhatják.

Az említett lakáshitel típusok ugyanis az eddiginél jóval szélesebb réteg számára teszik lehetővé a saját otthon vásárlását, az ilyen jellegű befektetést.

Hozam kalkuláció

- 70 négyzetméteres lakás vételára 20.000.000 Forint
- Hitelösszeg 18.000.000 Forint
- Futamidő 35 év
- Havi törlesztő részlet 90.500 Forint *
- A lakás értéke 2017-ben 40.000 000 Forint **
- Törlesztő részletekben visszafizetett hitelösszeg 10.860.000 Forint
- Tőketartozás 2017-ben 15.070.000 Forint
- Költségek 440.000 Forint
- Realizált profit 11.630.000 Forint
- 10 éves hozam 500%

Megjegyzések:
**Az Elephant Holding Zrt. becslése
*Jelenleg érvényes kondíciók és díjak CHF alapú hitelre a Portfolio Money adatai alapján

"A sok tízéves futamidő az esetek nagy százalékában nem jelent egy életen át tartó igát - mondja Csikós Balázs, - hiszen 10-15 év múlva a megemelkedett értékű lakások eladásával, és a hitel visszafizetése után a befektetés még profitot is hozhat az adósnak."

Pálinszki Iván, a Portfolio Money hiteltanácsadó cég vezetője szerint éppen a hitelfelvétel ténye teszi az újépítésű ingatlanbefektetést vonzóvá. A banki finanszírozás nyújtotta tőkeáttéttel miatt ugyanis az elérhető hozam sokszorosa lehet az ingatlan valódi érték növekedésnek - a cég hitel kalkulátorán készített számítás szerint a befektetett összeg mintegy ötszöröse.

Elszaladó ingatlan árak

Az árak megkétszereződését körülbelül nyolc-tíz évre teszi Zelei Zoltán, az Elephant Holding értékesítési vezetője, aki szerint a drágulás mértékével ugyan lehet vitatkozni, de az árak növekedése nem lehet kérdés. Míg a kilencvenes évek végén négyzetméterenként már százhatvanezer forintért lehetett újépítésű lakást kapni a fővárosban, mára közel dupláját fizeti az első lakó.

Azoknak, akik az áremelkedés jövőbeni mértékét firtatják, az Elephant Holding azt javasolja vessenek egy pillantást a régiós piacra. A környező országok nagyvárosaiban beleértve Pozsonyt és Bukarestet is szinte mindenhol nagyobb arányú lakásépítéssel és magasabb négyzetméterárakkal találkozunk.

Prága a 4-6 ezer eurós árszintet képviseli, Bukarestben a nagy felvevő piac és az intenzív kereslet miatt jelenleg 3-4 ezer eurót is elkérnek egy újépítésű négyzetméteréért, a fővárosi árak egyedül Szlovákiában stabilizálódtak a magyarországihoz hasonló, de még így is magasabb 2000 - 2500 eurós szinten.

Zelei szerint elképzelhetetlen, hogy a hazai árak tartósan a régiós piac alatt maradjanak és hosszabb távon megvan az esély a felzárkózásra a jóval magasabb árakat diktáló Nyugat Európai szinthez.

Kedvező változások az adózásban

A befektetőknek kedvez az a jövő évben életbe lépő jogszabály változás is, melynek értelmében az ingatlan eladásából származó adóköteles jövedelmet az eddig hatályban lévő 15 év helyett már 5 év után 100 százalékkal csökkenthetjük, vagyis 5 év után már nem kell adót fizetni a lakáseladásból származtatott haszonra.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01