Prémium

Megoldás hitelképességi gondokra (x)

Portfolio
A kkv-k széles köre számára elérhetők a Budapest Bank rugalmas jelzáloghitelei


' title='
A hitelfelvétel gyakran okoz problémát a hazai kis- és középvállalatok számára. A hitelképességi problémákkal küzdő vállalkozók előrelépési lehetőségeiről és a Budapest Bank (GE Money Bank) jelzáloghiteleiről Boldis Zoltánt, a pénzintézet vállalati üzletágának termékfejlesztési vezetőjét kérdeztük.

- Mi okozza a szektor hitelfelvételi gondjait?
- A kis- és középvállalkozói szektorban sok cég nem rendelkezik pénzügyi múlttal, a fejlesztésekhez szükséges megfelelő mértékű önerővel vagy megfelelő biztosítékokkal. Ezért nagyon sokan nehezen jutnak hitelhez, és nem tudják megvalósítani a beruházási terveiket. További probléma, hogy a makrogazdasági környezet hatásai miatt a cégek egyre nehezebb körülmények között működnek.

- Hogyan enyhíthetők a hitelképességi problémák?

- A magas kockázat mellett működő kis- és középvállalatok számára a jelzálogalapú hitelek jelenthetik a megoldást a továbblépéshez, fejlődéshez. Felismerve a szektorra jellemző hitelképességi hiányosságokat, a Budapest Banknál a hitellehetőségek bővítését állítottuk a termékfejlesztés középpontjába.

- Meglátása szerint hogyan alakul a kereslet?

- Tapasztalatunk szerint a jelzálogalapú vállalkozói hitelek iránt egyre növekszik az igény. Keresletnövekedést várunk a hosszabb futamidejű hitelek tekintetében is, hiszen a futamidő kitolásával csökkenek a törlesztőrészletek és a vállalkozások azonnali terhei enyhülnek. Növekvő érdeklődés látható az olcsóbb, nem forint alapú hitellehetőségek iránt is, bár az elmúlt év hirtelen és erős árfolyammozgásai ráébresztették a devizafinanszírozás kockázataira a vállalkozásokat. Csökkent a deviza alapú hitelek növekedési üteme, de még így is megelőzi a forint hitelek növekedését.

- Ki igényelhet jelzáloghitelt?

- A közepes és nagyobb vállalkozások mellett a kisebb cégek, a betéti társaságok vagy az egyéni vállalkozók is hozzáférhetnek a hitelekhez. A Budapest Bank olyan konstrukciókat kínál, amelyek vállalkozási formától függetlenül folyósíthatók.

- Milyen hitelek közül lehet választani?

- A cégek számára a futamidő és a folyósított összeg tekintetében is számos lehetőség kínálkozik. Jelzáloghitelként a fedezet piaci értékének 50-70%-a vehető fel. Mi a mikrovállalkozókat is nagyon komolyan vesszük, nálunk akár 20 millió forint összegű jelzáloghitelt is kaphatnak. A jelzáloghiteleink futamidejét is meghosszabbítottuk, így akár 15 év is rendelkezésre állhat a visszafizetésre. Fontos könnyítés a 2 vagy akár 3 éves türelmi idő bevezetése is. Ma már a cégek számára kínált jelzáloghitelek között a forintalapú konstrukciók mellett megtalálhatók a svájci frank, dollár, és euró alapú hitelek is.

- Milyen célra, milyen fedezettel, igényelhetők a jelzáloghitelek?

- A kkv-k számára kifejlesztett jelzáloghitelek között olyan megoldás is elérhető, ahol nem vizsgáljuk a hitelcélt. Tovább bővíti a hitelképes vállalkozások körét az is, hogy egyes esetekben a Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása is kérhető. Személyes tanácsadói hálózatunk segítségével minden hozzánk forduló vállalkozásnak segítünk megtalálni a számára legkedvezőbb, a legkevesebb teherrel járó kondíciókat. A fedezet biztosítása főként az induló vállalkozásoknak jelenthet gondot, ezért arra is lehetőség van, hogy a céges ingatlan hiányában a vállalkozók saját magántulajdonú ingatlanukat kínálják fel fedezetként.

- Mennyi időt vesz igénybe, hogy a vállalkozó hozzájusson a pénzéhez?

- Tudjuk, hogy a vállalkozóknak sok fejfájást okoz, ha elhúzódik a hiteligénylés. Ezért a Budapest Banknál a cégek olyan konstrukciót is választhatnak, ahol akár 15 napon belül is hozzáférhetnek a hitelösszeghez. A leegyszerűsített hitelbírálat lényege, hogy a vállalkozónak nem szükséges az üzleti tervét, a különböző beruházási dokumentumait benyújtania. Egyes esetekben például a VPOP-igazolás vagy a főkönyv bemutatása sem szükséges, így sokkal kevesebb papírmunkára van szükség. Egyes esetekben több időigényes feladat átvállalunk az ügyfelektől. Ilyen például a hosszadalmas földhivatali bejegyzés, illetve a hitelfelvételhez szükséges, a VPOP-igazolások beszerzése is.

- Mivel tudják még segíteni a vállalatokat?

- Több, egymással egyszerre alkalmazható hitellehetőség is rendelkezésre áll, ha a vállalkozó jelzáloghitelt vesz fel. Ide tartozik az eseti hitel, a folyószámlahitel, az áthidaló kölcsönök, a rulírozó hitel vagy például az akkreditív is. Komplett finanszírozási csomaggal segítjük a vállalkozásokat, tehát a hitelfelvételkor a vállalkozóval együtt gondolkodva mérjük fel a cég körülményeit és az előtte álló lehetőségeket, segítünk kiválasztani a vállalat előtt álló feladatnak leginkább megfelelő megoldást.

További információ a Budapest Bank (GE Money Bank) honlapján: http://www.budapestbank.hu
(X)
Kiszámoló

Tanfolyamot milliókért?

Valaki tanácsot kért, hogy befizessen-e egy magyar tanfolyamra, aminek az első része most \"csak\" 350 ezer forint a szokásos 700 ezer forint helyett. Persze ez csak az első része, a teljes tanfolya

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
KBAL2521