Prémium

Ezreket érint, de gyógyítható a gyerekkori leukémia (x)

Portfolio
Vajon mi az első dolog, ami eszébe jut Önnek, amikor meghallja a "leukémia" szót? Az emberek többségének nagy valószínűséggel egy gyógyíthatatlan gyermek bukkan fel lelki szemei előtt. Pedig a tudomány állása ma már lehetővé teszi, hogy a leukémiás gyermekek mintegy 75 százaléka teljesen meggyógyuljon.

A kutatók most világszerte azért küzdenek, hogy ez a gyógyulási arány - mely az ötvenes években alig 10% volt - tovább emelkedjen. Magyarországon azonban ez igencsak komoly kihívást jelent.

A rákos gyermekeket kezelő intézmények ugyanis több szempontból is nehéz helyzetben vannak: egyrészt nem mindegyikük rendelkezik az összes létfontosságú készülékkel, másrészt az is gondot jelent, hogy a leukémiás gyermekek közül sokan élnek olyan kisebb településeken, ahol egyáltalán nincs ilyen ellátás. A gyermekeket éppen ezért gyakran kell különböző intézmények között, illetve távoli lakóhelyükről oda-vissza szállítani. A legsúlyosabb probléma azonban, hogy a leukémiás gyermekek szállítása csak olyan különleges, "steril" légtechnikai rendszerrel ellátott körülmények mellett valósulhat meg, amely az agresszív kemoterápia miatt legyengült immunrendszert megóvja az életveszélyes baktérium és vírusfertőzések ellen.

Súlyos probléma az is, hogy a leukémiás gyermekek kemoterápiás kezelése során használt erős sejtmérgek toxikus hatásukat nemcsak a daganatos sejtekre fejtik ki, hanem a szervezetet felépítő egyéb sejtek működését is károsíthatják. Ezért alapvető, hogy a vérben jelenlevő gyógyszerek szérum-szintje kizárólag egy olyan optimális tartományban mozogjon, amely amellett, hogy eléri a megfelelő hatékonysági szintet, még nem okoz mérgező, toxikus hatást.

A fentiek ismeretében érhető, hogy az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány miért speciális steril sürgősségi betegszállító mentőautók beszerzését, illetve egy életmentő onkológiai folyadékkromatográfiás berendezés megvásárlását támogatta a legutóbbi két karácsonyi kampányából befolyt összegekkel.

Az alapítványhoz érkezett adományoknak köszönhetően tavaly januárban 22 millió forintot kaphatott a a Heim Pál Gyermekkórház és a Debreceni Egyetemi Klinika onkológiai osztálya, 2008. januárjában pedig már 33 millió forintot utalhattak át a Heim Pál Gyermekkórház onkológiai osztálya számára.

Mindez azonban - sajnos - nem jelenti azt, hogy a leukémiás gyermekek ellátása terén ne lennének még megoldandó feladatok. Fodor Zsuzsa, az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke a következő évben az egyik legfontosabb feladatnak tartja, hogy a rákos gyermekek közösségi elszigetelődése csökkenjen. Ezek a gyermekek az agresszív kemoterápia miatt legyengült immunrendszerük következtében még a tünetmenteség szakaszában sem mehetnek sokáig iskolába, közösségbe, hiszen az ott felbukkanó baktérium- és vírusfertőzések életveszélyesek lehetnek számukra. Az Alapítvány 2008-ban mintegy 300 nehéz körülmények között élő daganatos gyermeket kíván mobil internettel felszerelt számítógéppel ellátni, így ezek a gyermekek kevésbé tapasztalnák meg a teljes elszigetelődés érzését.

A mostani időszak - folytatja Fodor Zsuzsa - különösen fontos a közelgő személyi jövedelem bevallás miatt. Ilyenkor minden adófizető rendelkezhet személyi jövedelemadójának 1%-áról valamilyen nonprofit szervezet számára. Egyedülálló lehetőség ez több szempontból is: egyrészt mi magunk dönthetünk adónk felhasználásnak legalább egy részéről, másrészt ezzel úgy támogathatunk egy nemes ügyet, hogy ezúttal ez még apró kiadást sem jelent. Ennek ellenére tavaly minden negyedik adózó élt csak ezzel a lehetőséggel.

A kuratórium elnöke mindenesetre bizakodó:
- Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány olyan kiemelten közhasznú nonprofit szervezet, és 2003-as megalakulása óta áldozatkész támogatói segítségével több mint 167 millió Ft-tal támogatta a leukémiás gyermekek gyógyítási feltételeinek korszerűsítését. Talán ennek is köszönhető, hogy sokan ismernek minket és tevékenységünket - így támogatóink száma is jelentős, és bízunk benne, hogy idén még többen segítenek. Felbecsülhetetlen segítséget nyújthat minden egyes 1%-os felajánlás, a szó szoros értelmében életeket menthet!

Az Alapítvány tevékenységéről és az 1% felajánlásának pontos menetéről a http://www.leukemias.hu/1szazalek_2008/ oldalon olvashat bővebben.

' title='
(X)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kep_szoveg