Prémium

Száguldó élelmiszerárak - Fektessünk élelmiszerbe! (x)

Portfolio
A kőolaj világpiaci árának emelkedésének hatására fellendülő bioüzemanyag-termelés, valamint az ázsiai országok fokozódó gabonakereslete globálisan növekvő pályára állította az élelmiszeripari alapanyagok árát. Az agrártermékek hosszú távú árnövekedéséről szóló előrejelzések ugyanakkor nagyszerű hozamlehetőséggel kecsegtetik a befektetőket. Az új Budapest Agrár Alap már a hazai befektetők számára is elérhetővé teszi a jövedelmező élelmiszeripari befektetéseket. A július 4-ig jegyezhető, biztonságot nyújtó tőkevédett befektetési alapot Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Kft. befektetési igazgatója mutatja be.
Miért lehet érdekes befektetés az élelmiszer?
A befektetők világszerte egyre nagyobb lehetőséget látnak az élelmiszeriparban. A kiemelt figyelem oka, hogy a természeti, demográfiai és gazdasági trendek miatt hatalmas növekedés előtt áll ez a szegmens. Egyrészt a fejlődő piacokon tapasztalható népességnövekedés, valamint a megbolydult időjárás miatt az előző évek viszonylag stabil áraihoz képest egyre többe kerülnek az alapvető élelmiszerek. Másrészt a magas kőolajárak gazdaságossá teszik a bioüzemanyag előállítását, amely még inkább növeli a kukorica és a gabona iránti keresletet. Növekszik a "zöld" üzemanyag felhasználás az USA-ban, világszerte nő az ezzel hajtott járművek száma. A bioüzemanyagok felhasználását az Európai Unió ajánlása is támogatja. A dinamikusan növekvő kínai és indiai gazdaság ugyanakkor jelentős társadalmi változásokat és életszínvonal-emelkedést generál hosszú távon. Változnak ezen ázsiai országok fogyasztói szokásai: a kialakuló középosztály rizs helyett egyre inkább búzát és kukoricát eszik, s ez szintén a gabona iránti keresletet, következésképpen annak árát növeli. A termőterületek csak korlátozottan növelhetők, az egyre szélsőségesebb időjárás - fagyok, tornádók és egyéb természeti katasztrófák - pedig jelentősen csökkentheti a termésmennyiséget. A kereslet növekedése és a kínálat csökkenése szükségszerűen növeli a termesztett növények árát.

' title='
Forrás: Budapest Alapkezelő Zrt.
Milyen árnövekedésekről beszélhetünk az élelmiszerek esetében?
Magyarországon egy év alatt a liszt és az étolaj ára körülbelül 50 százalékkal nőtt, és ugyancsak jelentősen drágultak a pékáruk és a tejtermékek is. Egy másik, nemzetközi példát kiragadva: a világ legnagyobb árutőzsdéjén, a Chicago Board of Trade-en a kukorica ára az elmúlt egy évben 50%-kal emelkedett, a búza azonban ennél is drasztikusabban, több mint 100%-kal. Hangsúlyozom, ez egy éves növekedés. Bár az élelmiszerárak emelkedése valamelyest lelassult év elején, ez az ütem még mindig rendkívül gyors az általános inflációhoz képest, és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentése szerint a növekedési tendencia folytatódni fog a következő években.

Hogyan használja ki ezt a trendet az új alap?
A Budapest Alapkezelő, igazodva a piaci kihívásokhoz, egy olyan befektetési lehetőséget alkotott, amely lehetővé teszi, hogy a befektetők az egyre dráguló élelmiszeripari alapanyagok hozamával gyarapítsák vagyonukat. A Budapest Agrár Alap teljesítménye éppen az előbb említett élelmiszeripari alapanyagok árfolyam-emelkedésétől függ. Az alap a nemzetközi tőkepiac olyan különleges területeit kínálja a befektetőknek, amely az élelmiszerárak globálisan folytatódó árnövekedésének prognózisán alapul. A Budapest Agrár Alap befektetési kosara nem bonyolult, egyetlen indexből áll, mégis érdekes befektetési lehetőséget kínál mindenkinek, hiszen a kiemelkedő hozam lehetősége nem a részvénypiac teljesítményétől, hanem az élelmiszeripar alapanyagainak árfolyamváltozásától függ.


' title='
Milyen befektetések alkotják az alap portfólióját?
A Budapest Agrár Alap befektetési kosarában egy index van, amelyben a világpiac olyan fontos élelmiszeripari alapanyagai vannak, mint a kukorica, szójabab, búza, cukor, kávé, kakaó és rizs. Az alap hozama két élelmiszeripari területre létrehozott index, a JPMCCI Agriculture Index és a BNP Paribas COMAC Agriculture Index teljesítményétől függhet. A jegyzés lezárulta után fogjuk két index közül kiválasztani azt, amelyikkel a költséghatékonyabb módon tudjuk befektetni az alap tulajdonosainak vagyonát. A hozamot két tényező határozza meg. Egyrészt az index teljesítményének negyedévenként mért átlagától függ, a futamidő végén kifizetett hozamot ez az átlagos teljesítmény határozza meg. Másrészt, ha az index teljesítménye az első vagy a második év végén, illetve lejáratkor meghaladja a 30, 50 vagy 70%-ot, akkor ezek a hozamok rögzítésre kerülnek. Lejáratkor megvizsgáljuk a rögzített értékeket és az átlagteljesítményt, és amennyiben a legmagasabb rögzített hozam magasabb az alap teljesítményét meghatározó index átlagos hozamánál, akkor a befektető a rögzített hozamot kapja meg. Azaz a futamidő alatt elért jó teljesítményt - a rögzített hozamoknak köszönhetően - nem ronthatja le egy futamidő végi kedvezőtlen piaci környezet. Mindemellett az alap elérhető hozamának nincs felső korlátja annak érdekében, hogy a befektetők a lehető legnagyobb mértékben részesedjenek a mögöttes eszközök árfolyamváltozásából.

Kiknek ajánlja a Budapest Agrár Alapot?
Azoknak ajánlom, akik a jelenlegi bizonytalan piaci helyzetben is szeretnék tőkéjüket biztonságban tudni, de emellett olyan részvényektől független befektetést keresnek, amely lehetőséget biztosít kiemelkedő hozam elérésére. A kockázatkerülő befektetőknek is ideális, hiszen a futamidő végén biztosítja a tőke visszafizetését. A tőkevédelem lejáratkor, a befektetési jegyek névértékére vonatkozik, ezt az alap befektetési politikája biztosítja.

Mikor és hol jegyezhető az alap?
A Budapest Agrár Alap 2008. május 19-étől július 4-ig jegyezhető a Budapest Bank (GE Money Bank) országos fiókhálózatában és Money Plus irodáiban, futamideje 3 év. A jegyzési időszak alatt a befektetők az alap befektetési jegyeihez azok névértéknél olcsóbban, napi diszkont árfolyamon juthatnak hozzá, így befektetésük értéke már a jegyzési időszak alatt is növekszik. A részletekről a Budapest Alapkezelő honlapján, a www.bpalap.hu címen, illetve a Budapest Bank fiókhálózatában az Agrár Alap nyomtatott ismertetőanyagaiból tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Budapest Agrár Tőkevédett Származtatott Nyíltvégű Befektetési Alapot a Budapest Alapkezelő Zrt. (Tev. eng. sz.: III/41.038-16/2002.) kezeli. A származtatott alap a szokásostól eltérő kockázatú. A származtatott ügyletek révén felvehető nettó pozíciók összértéke nem haladhatja meg az Alap saját tőkéjének kétszeresét.
Jelen hirdetés nem minősül befektetési ajánlásnak, ajánlattételi felhívásnak vagy befektetési tanácsadásnak. Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól részletes felvilágosítást, annak hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából kaphat, amelyek megtalálhatók a Budapest Bank fiókjaiban, a forgalmazási helyeken és a www.bpalap.hu internetes oldalon. Jelen hirdetésben feltüntetett hozamok bruttó, nem évesített hozamok (kivéve, ahol ez feltüntetésre került), amelyekből 20% kamatadó levonásra kerül. Az Alap múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre, hozamra.

(X)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019