Prémium

Kevesebb elvárás, több EU támogatás! (x)

Portfolio
Támogatások telephelyfejlesztésre is

Az év elején több fejlesztési forrás nyílt meg a vállalkozások számára. Az összesen több mint 60 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás elsősorban technológiafejlesztésre igényelhető. A regionális operatív programok keretén belül - egy régóta fennálló széles körű igényhez igazodva - telephelyfejlesztéshez igényelhetnek forrást a vállalkozások április végétől - mondta Váczi Dávid, az OTP Hungaro-Projekt Kft. értékesítési igazgatója.
A társadalmi egyeztetést követően megjelent régióspecifikus pályázatokon elsősorban termelő és szolgáltatótevékenységet végző cégek igényelhetnek támogatást ingatlanfejlesztésre. A kérelmek április 30-tól június végéig nyújthatók be 17,3 milliárd Ft keretösszegre. A már megismert GOP pályázatok komplementereként a gazdasági övezeti besorolású területeken meglévő épületek átalakítására, bővítésére, épületgépészeti beruházások végrehajtására, illetve új létesítmények, üzemcsarnokok, raktárak építésére és a telephelyhez szükséges alap-infrastruktúra beruházások megvalósítására nyílik lehetőség. Emellett a projektérték 20%-áig eszközbeszerzés is támogatható. A pályázatokon olyan mikro-, kis- és középvállalkozások vehetnek részt, amelyek elsősorban nem mezőgazdasági vagy turisztikai tevékenységgel foglalkoznak és minimum egy lezárt üzleti évvel rendelkeznek. Továbbá előnyt jelent, ha a beruházás helyszíne ipari vagy barnamezős terület, illetve ha a pályázó az adott régióban meghatározott kiemelt iparágak valamelyikében tevékenykedik. A kereskedelmi cégeknél fontos korlátozás, hogy csak a saját előállítású termékekhez kapcsolódó értékesítést szolgáló infrastruktúra lehet a projekt része. A régiónként változó 25-50%-os támogatási intenzitással az egyes vállalkozások 10-150 millió forint forráshoz juthatnak.

A KKV-k számára szintén elérhetőek a GOP-2009-2.1.1/A és KMOP-2009-1.2.1/A jelű technológiafejlesztési kiírások. Az automatikusan - azaz külön pontozás és bírálat nélkül - támogatást biztosító pályázatok keretösszege 20 milliárd forint, amely a mikro- és kisvállalkozások körén kívül a 10 millió euró árbevétel feletti középvállalkozások számára is elérhető. A pályázati konstrukció keretében előleg is igényelhető a támogatás 40%-áig. A pályázatonként elnyerhető maximum 50 millió forintos támogatással elsősorban eszközbeszerzés, információs technológia-fejlesztés és honlapkészítés finanszírozható, ha a pályázó megfelel a már korábban is megismert alapvető feltételeknek. A régebben legtöbb problémát okozó árbevételkorlátok és vállalási kötelezettségek is könnyebben teljesíthetőek: azok a cégek is pályázhatnak, amelyek nettó árbevétele 10-25%-kal csökkent az elmúlt években, illetve amelyek a beruházást követően legfeljebb 5-10%-os árbevétel csökkenéssel számolnak.
Bár sok tekintetben egyszerűsödtek a feltételek és könnyebb a források elnyerése, megéri a tapasztalt pályázati tanácsadók igénybevétele, akik támogatják a vállalkozásokat az egyes kiírások közötti eligazodásban, a megfelelő konstrukció kiválasztásában, a feltételek teljes körű áttekintésében, a pályázati dokumentáció hibamentes összeállításában és a támogatás szabályszerű lehívásában is. Az OTP Bank EU-specialistái és a bankcsoporthoz tartozó OTP Hungaro-Projekt Kft. munkatársai kiemelkedő színvonalú szolgáltatást nyújtanak az ügyfeleknek mind a pályázati folyamatban, mind az MFB hiteltermékekkel közös komplex finanszírozási konstrukció kialakításában.A több konstrukcióban elérhető államilag támogatott kamatozású hiteltermékek is számottevő segítséget jelenthetnek a jelenlegi reálgazdasági és pénzpiaci környezetben a beruházásra készülő vállalkozásoknak.
https://www.otpbank.hu/OTP_Portal/online/palyaza t_hitel.jsp
(X)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
magyarorszag-magyar-gazdasag-tozsde-adat