Prémium

Az adóváltozások ellenére továbbra is megéri az önkéntes nyugdíjpénztári tagság (x)

Portfolio


' title='
A béren kívüli juttatásokat is érintő jogszabály alapján a számítógép-, illetve az internethasználat támogatás kivételével minden cafeteria-elemet legalább 25%-os, vagy azt meghaladó adó terhel 2010-ben az eddigi adómentességgel szemben. A jogszabályi változás kapcsán az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások a kedvező, 25%-os adókulcsba tartoznak 2010 januárjától. A változások munkáltatót és munkavállalót is egyaránt érintenek, érinthetnek.

Számos munkáltatónál még mindig nyitott kérdés, hogy az adóváltozások ellenére is megtartják-e a cafeteria-rendszert és amennyiben igen, akkor az azzal járó adó fizetését átvállalják-e, vagy ráterhelik a dolgozóikra. Munkavállalói oldalról lényegében hasonló kérdés merül fel: értelemszerűen a cafeteria megszűnése vagy az azzal járó adó ráterhelése az alkalmazottakra egyenlő a kevesebb béren kívüli juttatás összegével. Ha a munkáltatók oldaláról nézzük, viszonylag egyszerű az érv a 25%-os adókulcsba tartozó béren kívüli juttatások megtartása mellett: a juttatások után kevesebb adót kell fizetnie a munkáltatóknak, mint a bérek után. Amennyiben a munkáltató vállalja a 25%-os adó megfizetését, akkor a 10.000 forintos önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás 12.500 Ft-ba kerül, Ezzel szemben bérként ezt az összeget -100.000 forint bruttó bért feltételezve - 24% TB járulék, 3% munkaadói járulék és 1,5% szakképzési hozzájárulás, azaz összesen 28,5%-os költség terheli, ami esetünkben 12.850 Ft, így a munkavállaló/pénztártag zsebébe mindössze 6.500 Ft kerül. Az említettek alapján a munkavállalónak az az érdeke, hogy munkáltatója átvállalja a juttatás adóterhét és ne a dolgozót terhelje vele. Ezzel a munkáltató munkavállalója lojalitását is növelheti.

Miért éri meg belépni önkéntes nyugdíjpénztárba?


' title='
Az állami nyugdíjrendszer évről évre hatalmas hiányt termel, hiszen egyre kevesebb befizetésből kell egyre több embert eltartani. Napjainkban 4,5 munkaképes "tart el" egy 65 év felettit, ez 2050-re nagy valószínűséggel két munkaképesre fog csökkenni. A jelenlegi középkorú és fiatal generáció számára az állami nyugdíjrendszer nem tudja majd biztosítani a megfelelő nyugdíjat, így a saját erőből adódó megtakarításokra is szükség van a nyugdíjas éveik biztonságának megteremtéséhez. Ennek elérésére is kedvező megoldást kínál az önkéntes nyugdíjpénztári tagság.
Önkéntes nyugdíjpénztári tagság esetén kevesebb, mint napi 70 forintért 21 év alatt a hozamokkal együtt 1.330.000 forintot spórolhat meg öregkorára!

NAGY KERETESBEN:
  • Munkáltatói előnyök adózás szempontjából önkéntes nyugdíjpénztári tagság esetén:
  • Kedvező, 25%-os adókulcs a minimálbér 50%-áig. A támogatás (adomány) közérdekű kötelezettségvállalásnak számít, amellyel az adóalapját az adózás előtti eredménye 20%-áig csökkentheti.
  • Az egyéni adókedvezmény mértéke változatlan marad, így az önkéntes pénztári számlára történő egyéni befizetéssel továbbra is jelentős megtakarítás érhető el. Az önkéntes nyugdíjpénztár tagja, az általa fizetett tagdíj, eseti befizetés, valamint a részére jutatott támogatói adomány együttes összege után 30%-os adójóváírást érvényesíthet.
  • Az adókedvezmények összege adóévenként legfeljebb 100.000 Ft, több különböző típusú önkéntes pénztári tagság együttes fennállása esetén 120.000 Ft lehet.
  • Jövedelemmel rendelkező nyugdíjas pénztártag, illetve olyan tag esetében, aki 2020. január 1-je előtt vonul nyugdíjba, vagy eléri a nyugdíjkorhatárt, a személyi jövedelemadóból visszaigényelhető összeg maximum - egy pénztári tagság esetén - 130.000 Ft, illetve - több különböző típusú pénztári tagság esetén - 150.000 Ft lehet.
  • Az önkéntes nyugdíjpénztári számlákon keletkezett hozamok - és ezek az idei évben már most kétszámjegyűek - mentesek az egyéb befektetésekre jellemző kamatadó alól.


Az öngondoskodás különböző formáival élők - az önkéntes pénztári befizetések után járó - adókedvezményét az általuk megjelölt pénztári számlára utalja az adóhatóság.

További információ:
http://www.otppenztarak.hu

KICSI KERETESBEN:
Nyerjen thaiföldi utat az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárral!


' title='
Amennyiben 2009. november 15. és december 31. között 10 000 forint eseti befizetést teljesít OTP Önkéntes Nyugdíjpénztári számlájára, sorsoláson vehet részt. A fődíj egy kétszemélyes thaiföldi út 100.000 Ft költőpénzzel, és gazdára talál még 5db 100 ezer forint értékű utazási utalvány is. További információk: http://www.otppenztarak.hu
Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
DurerPark_05