Információk és példák vállalkozói döntéshozóknak (x)
A KKV szektor számára a különféle hitelprogramok keretében eddig kihelyezett hitelállomány összesített adatait a Bank hetente teszi közzé, a közvetlenül jóváhagyott hitelek havonként kerülnek összesítésre. Mindemellett a KKV HÍREK a hitelek felhasználásának kiváló példáit is bemutatja, azt remélve, hogy ezzel segíthet mindazoknak, akik még csak terveznek, számolnak, elemzik a piac várható alakulását, vagy már ott tartanak, hogy vállalkozásuk számára a megfelelő hitellehetőséget keresik.
A Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2010. május 9-ig több mint 319 milliárd forint új hitelt hagyott jóvá indulásuktól számítva a vállalkozói programok szerinti hitelek keretében. A Bank május 3-a és május 9-e között 576 millió forintot folyósított a KKV szektor vállalkozóinak, ami a korábban jóváhagyott hitelszerződések teljesítése.
2009. január 1-eje óta eddig 74,7 milliárd forintot fizetett ki a Bank a mikro-, kis- és középvállalkozások hitelkérelmeire. Az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési, Agrárfejlesztési és az Agrár Forgóeszköz, valamint az MFB Forgóeszköz Hitelprogramok keretein belül további jelentős források állnak még a KKV szektor rendelkezésére.
A Bank KKV hiteleinek kedvezményes kamata változatlanul 6% alatt van (3 havi EURIBOR + legfeljebb 5%, 15 éves futamidőre). Ezen a héten az MFB által bemutatásra kiválasztott vállalkozás a Matusz-Vad Zrt.

Mai ajánlatunkban "Az év konyhai beszállítója" országos díjjal elismert Matusz-Vad Zrt.-t mutatjuk be. Előtte érdemes megnézni, hogy milyen technikatörténeti állomásai voltak a társaság tevékenységének alapját jelentő hűtésnek, míg a mai szintre érkezett.
A hűtéstechnika rövid története
A hűtésről a legkorábbi feljegyzések Kínából származnak, ahol már az i.e. IV. évezredben gyűjtötték a jeget az előkelők italainak hűtésére. Ebben az időszakban már Mezopotámiában is "üzemeltettek" hűtővermeket. A római birodalomban is hódított a jég, de a középkorban visszaesett a hűtött italok iránti lelkesedés. A XVII. századtól azonban folyamatosan fejlődött az európai jégfelhasználás kultúrája és az 1800-as évek elejére a jég lassan a városok létszükséglete lett, miután felismerték, hogy a húsok sokkal tovább eltarthatók fagyasztva. A hűtőszekrény - bár még sok ember halálát okozta a mérgező gázokkal, ammóniával működő szerkezet - a XIX. század egyik nagy találmánya volt. A feltalálójának Jacob Perkinst tartják, aki 1834-ben alkotta meg Londonban az első hűtőt. Alexander C. Twinning nevéhez fűződik a hűtés első ipari alkalmazása 1856-tól. Carl von Linde német mérnök 1871-ben megalkotta az első ammóniás, kompresszoros hűtőgépét, 1876-ban levédette szabadalmát, találmányával lefektette a hűtéstechnika alapjait.
Fagyasztott élelmiszerek
A hűtőtechnika folyamatos fejlődése lehetővé tette az élelmiszerek gyors- és praktikus mélyhűtését és világszerte hódít az élelmiszerek gyorsfagyasztási módszere, a lefagyasztható élelmiszerek köre pedig folyamatosan bővül a háztartásokban és a vendéglátóiparban egyaránt. Még maguk az élelmiszer-szakértők között is megoszlanak a vélemények a mélyhűtött élelmiszerekről. Azt viszont ők is elismerik, hogy más tartósítási eljárásokhoz viszonyítva, az előírási feltételeknek megfelelően lefagyasztott élelmiszerek képesek a leghosszabb ideig megőrizni vitaminértéküket. A mélyhűtött áruknak köszönhetően évszaktól függetlenül bármilyen zöldséget, gyümölcsöt és olyan félkész élelmiszereket ehetünk, melyeket addig csak szezonálisan fogyasztottunk. Statisztikai adatok tanúsága szerint az átlag európai polgár hozzávetőleg 40 kg fagyasztott élelmiszert fogyaszt, míg az amerikai ennek majdnem a kétszeresét. Mindez azt bizonyítja, hogy a fogyasztók körében a mirelit áru egyre nagyobb népszerűségre tesz szert.
Egzotikus, merész és sikeres
A hazai gasztronómiai szektor egyik fő beszállítójaként ismert, évről évre átlagosan 25-30%-os forgalomnövekedést elérő Matusz-Vad Zrt. komoly szerepet vállal az igényes vendéglátásban. A folyamatos innováció, a változó piaci igényekhez való gyors alkalmazkodás, a legmodernebb technológiák alkalmazása és a kiválóan képzett szakemberek a fő mozgatói a cégnek. Mindezek garanciát jelentenek partnereiknek az első osztályú termékekre, a pontos, megbízható és hatékony kiszolgálásra.
A Matusz-Vad alapítója és tulajdonosa, Matusz Balázs szakácsként, hazai és nemzetközi éttermek konyhafőnökeként, vendéglős mesterként eltöltött évei során szerzett tudása és tapasztalata alapozta meg a későbbi vállalkozásának sikerét és elismertségét. Persze nem hagyható figyelmen kívül a saját habitusa sem, amivel megteremtette és ma is építi a Matusz-Vad hírnevét. "Mindig óvatos voltam a fejlesztéssel, csak addig nyújtózkodtam, ameddig a takaróm ért"- mondásának ellentmondó eredmények kíváncsivá teszik az érdeklődőt, hiszen a társaság története mindvégig a növekedésről szól. A kulcsszót mindenképp a piac szerepében találjuk, hiszen már a kilencvenes évek közepén a saját tapasztalatából tudta, hogy az éttermek vadhússal való ellátottsága bőven hagy kívánnivalót maga után. 1994-ben gondolt egy nagyot. Kicsempézte szülei pincéjét, munkaasztalt hegesztett, hűtőkamrát falazott és szigetelt, létrehozta a Matusz-Vad vadhúsfeldolgozó magánvállalkozását. A kezdő árukészletét, amit egy hét alatt dolgozott fel, azonnal felvásárolta egy mosonmagyaróvári étterem. "Ekkor már tudtam, jó úton járok".
Aztán nagyon rövid idő alatt kiderült, hogy mi minden hiányzik még a séfek asztaláról. Mára közel 600 féle kiváló minőségű terméket kínálnak, elsősorban éttermeknek, szállodáknak, hozzájárulva ezzel a magyar gasztronómia és a vendéglátóhelyek ételkínálataihoz, versenyképességéhez. A fagyasztott báránytól a szárnyasokig, a mangalicától a tengeri halkülönlegességekig, a sokféle vadhústól az egzotikus cápauszonyig, kenguruhúsig minden megtalálható a tészták és zöldségek mellett, de még jégszobor is rendelhető az aktuális tálaláshoz.
A kisvállalkozás kereteit is gyorsan kinőtte a Matusz-Vad, ahogy bővült a vevői kör. Mindez a létszám és a hűtőkocsik gyarapodásával járt. 2000-ben megépült Győrben az első saját hűtőház 260 tonnás kapacitással, amely a következő évben már bővítésre szorult. 2004-ben átadták a felsőtárkányi hűtőraktárt, amely segítette a kelet-magyarországi piac meghódítását is. Az igazi áttörést 2006-ban az újabb győri kapacitásnövelés jelentette. A beruházással nem csak 400 tonnával több árukészletet tudtak elhelyezni, hanem a legkorszerűbb hűtéstechnológiai megoldásokat alkalmazták. Ebben az évben reorganizálták a vállalatvezetést, komoly karrier- és motivációs rendszert, üzleti tervet dolgoztak ki, amely már egy formálódó nagyvállalat üzleti filozófiáját jelentette. A 2007-es év fő beruházása a felsőtárkányi hűtőház kibővítése volt a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott vállalkozásfejlesztési hitelből. Ezzel a két telephely összkapacitása 1.800 tonnára nőtt. Az évek során 25 modern, fagyasztó felépítménnyel ellátott tehergépkocsi segíti a kiszállítást. A Matusz-Vad 14 vezető élelmiszeripari gyártó cégnek látja el az önálló márkaképviseletét. A HACCP minőségbiztosítási rendszernek is köszönhetően több mint háromezer elégedett ügyfele van a cégnek a vendéglátás területén, emellett beszállítója az összes hazai szállodaláncnak és jelentősebb étteremnek. A társaság Ausztriában is terjeszkedett, Szlovákiában franchise partnerrel kötöttek szerződést.
A szakmai díjak sem maradtak el, a cég 2005. évi munkájáért "Az év konyhai beszállítója" országos díjat nyerték el a Gasztro Pont versenyén. 2008-ban két rangos kitüntetést is kaptak: "Az év középvállalkozása" kategóriában Kisalföldi Presztízs Díjat, és elnyerték az "Üzlet és Siker Minősített Vállalkozása 2008" címet is az egymilliárd forint árbevétel feletti kereskedelmi cégek kategóriájában.
Még ebben az évben megszületett az elhatározás, és a vállalat elindult a Budapesti Értéktőzsde irányába, aminek első lépéseként csatlakozott a Tőzsdeképes Cégek Klubjához. A 2008-ban közel ötmilliárdos forgalmat elérő vállalat 2009 márciusában zártkörű részvénytársasággá alakult.
A Matusz-Vad társadalmi szerepvállalása is kiemelésre méltó. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség hivatalos szponzora. Jelentős képzési támogatást is nyújt, elsősorban vendéglátóipari szakiskolák részére, a jövő nemzedék séfjei színvonalas felkészülésének és versenyzésének támogatása jegyében. Rendszeresen támogatja a győri Krúdy Gyula Vendéglátóipari Szakközépiskola, a budapesti Gróf Széchenyi István Szakiskola és az egri Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola kiállításokon, versenyeken és egyéb rendezvényeken való megjelenését, akik a Matusz-Vad alapanyagoknak köszönhetően számos diáksikert könyvelhettek el.
További információk:http://www.mfb.hu címen találhatóak.
Trump: biztos jele lesz annak, ha kudarcba fullad a megbeszélés Putyinnal
25 százalék esélyt lát erre.
Kezdődik! - Emelkedik a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben Magyarországon
Ismétlődik a korábbi trend.
Debrecenben nyit BYD autókereskedést az AutoWallis
Még idén megnyithat az új kereskedelmi pont.
Kiderült, miről tárgyalhat valójában az amerikai és az orosz elnök a csúcstalálkozón
Újabb szempont merült fel.
Hallgatni kell a fiatalokra, ez lehet a magyar agrárium egyetlen esélye
Az Alapvetés podcast műsorában Gyuricza Csabát, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorát kérdeztük.
Nagyon fut a szekér a szomszédunkban, az infláció is bezuhant
Bezuhant az infláció Lengyelországban.
Lenne megoldás a budapesti rozsdaövezetek fejlesztésére – A Rákosrendező-projektnél is beválhat a modell?
A kihívás nem elsősorban pénzügyi, hanem mélyen intézményi és politikai jellegű.
Így bukhatod el a támogatást: a projekt jelenléti ív rejtélyei
A támogatott kutatás-fejlesztési projektek egyik legfontosabb, mégis gyakran alábecsült dokumentuma a projekt jelenléti ív, pedig ezen is múlhat a sikeres elszámolás.

Transzferár-adatszolgáltatás: mit lát valójában a NAV az ATP lapokon?
A transzferár-adatszolgáltatás (ATP lapok) bevezetése gyökeresen átalakította a kapcsolt vállalkozások ellenőrzési logikáját. Az eddigi transzferár dokumentációs kötelezettség mellett mos

A külföldi beruházások és a klímacélok kapcsolata
A zöld-FDI-t vizsgálva már több kutatás megállapította a korrelációt a megújuló energiahordozókba történő befektetések és a klímaváltozás elleni hatékony fellépés között.
Tényleg a mohóság és lobbi miatt ilyen drága egy-egy gyógyszer?
Nehéz megdönteni azt a vélekedést, hogy a gyógyszergyártók mohósága miatt nagyon drága egy-egy gyógyszer ára. A valóság ennél bonyolultabb: a gyártók ugyanis még így kisebb... The post T

Az AI a kor vasútja, csak arányosan kevesebbet költenek rá
A 19. század amerikai vasútépítési láza a busás megtérülésekről és a kor technológiai fejlettségének kiaknázásáról szólt: a tengerentúlon a GDP nagyjából 6 százalékát beletolták

Egyszerre két csapatnak - tisztességtelen játék a világ legnagyobb opciós piacán
A Jane Street kezdetben a hihetetlen magas, havi majdnem 8 millió forintos gyakornoki fizetéseiről híresült el. Az összeget egyedi stratégiák kidolgozására kapták a gyakornokok -... The post Egy

Égető kérdések Franciaország jövőjéről
A helyi infrastruktúrák és közszolgáltatások sebezhetőségének rendszerszintű felmérése nélkülözhetetlen a hatékony alkalmazkodáshoz.
Hozamot, de másképp? Certifikátok a portfólióban
2025 augusztusában a nemzetközi pénzpiacokat továbbra is fokozott volatilitás, a geopolitikai feszültségek és az inflációs várakozások körüli bizonytalanság jellemzi. Az európai és amerik

Limit, Stop, vagy Piaci? Megbízások, amikkel nem lősz mellé!
Ismerd meg a tőzsdei megbízások világát, és tanulj meg profin navigálni a piacokon!
Kereskedés külföldi részvényekkel
Kezdő vagy, de külföldi részvényekkel kereskednél? Megmutatjuk, mire figyelj a kiválasztásnál, melyik platformunk a legjobb ehhez, és hogyan segít tanácsadó szolgáltatásunk, hogy magabiztosan lépj a nemzetközi piacokra.
A magyar milliomosok titkai: így lehetsz te is tagja a klubnak
Ismét elkészült a Portfolio Prémium Banki Felmérése.
Döbbenetes új csúcsokon a világ tőzsdéi – Mi jöhet most?
Meddig tarthat a lendület?
Nagyra nőtt a fontos eszköz - Újabb robbanás vagy összeomlás jön?
A bitcoinon túl is lehet élet?
