Prémium

Kockázatos a vállalkozásom? (x)

Portfolio
Adóhatósági ellenőrzések 2013. évi irányvonalai
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 4001/2013. tájékoztatásában tette közzé a 2013. év kiemelt vizsgálati céljait, az ellenőrizendő főbb tevékenységeket, továbbá az ellenőrzésre történő kiválasztás szempontjait. Nézzük meg mely cégek számítanak "kockázatos"vállalkozásnak, és számíthatnak adóellenőrzésre 2013. évben nagyobb eséllyel.

A "megszokottól" eltérően fokozott számban várható ellenőrzés azon adónemek tekintetében, amelyek a vámhatóság hatásköréből az adóhatósághoz kerültek 2013. január 1-jétől, úgymint a környezetvédelmi termékdíj, az energiaadó és a népegészségügyi termékadó.

Az ellenőrzésre történő kiválasztás a következő esetekben különösen indokolt a vállalkozás alakulásának időszakában:
  • Amennyiben a cég külföldi ügyvezetőjének nincs belföldi bejelentett lakcíme, csak a kézbesítési meghatalmazottra vonatkozó adatok bejelentésére kerül sor.
  • Amennyiben a megalakulást követően (különösen alacsony jegyzett tőke esetén) jelentős forgalom, illetve nagy összegű fizetendő és emellett közel azonos összegű levonható általános forgalmi adó bevallása történik.
Az alakulást követő legfontosabb kockázati faktorok a teljesség igénye nélkül a következők:
  • Gyakori székhely, illetékesség, illetve tulajdonosváltás.
  • Nagyobb létszámú munkaerőt munkaerő-kölcsönző cégtől kölcsönbe vevő vállalkozások.
  • A munkaigényes ágazatokban alkalmazottakkal nem, vagy nem megfelelő számban rendelkező társaságok, áfa minimalizáló magatartással.
  • A bevallásokban sorozatosan nagy forgalom és bevételekhez igazodó nagyságú kiadások szerepeltetése (adóminimalizálás).
  • Túlnyomórészt transzfer szerepkör az Európai Közösség tagországainak vállalkozásaival folytatott kereskedelemben, melyhez összegében és a forgalomhoz képest jelentős VIES eltérés párosul.
  • De-minimis, illetve uniós támogatás igénybevétele.
Az adóhatóság szempontjából ezen kívül továbbra is lényeges kockázatot képvisel a kapcsolt vállalkozások közötti árképzés, különösen, ha az ügyletek által az egyik vállalkozás tartósan veszteséges lesz. A társasági adó vizsgálata során az adóhatóság fokozott gondossággal fog eljárni, ha a vállalkozás immateriális javakra, tárgyi eszközökre terven felüli értékcsökkenést; követelésekre, készletekre értékpapírokra, tulajdoni részesedést jelentő befektetésekre nagy összegű értékvesztést számol el. A veszteségelhatárolás új szabályainak alkalmazásának ellenőrzése szintén kiemelt szerepet kap.

Az innovációs járulék kötelezettség csökkentésével összefüggésben tapasztalt jogszerűtlen adózói eljárások miatt az adóhatóság folytatni fogja az adatgyűjtésre irányuló ellenőrzéseket a tanulmányt készítők körében, melynek a későbbiekben komoly hatásai lehetnek a tanulmányok alapján innovációs járulék kötelezettséget csökkentő cégeknél.

Az adóhatóság tájékoztatójából kiderül egyébként, hogy "a jogkövetésre nyitott ügyfeleknél a tájékoztatás és a prevenció érvényesül. A kisebb jogsértésekkel érintett adózókkal szemben, vagy alacsonyabb károkozási potenciál esetén kap szerepet a jogkövető magatartás elősegítése." Ez az üzenet mindenképpen pozitívnak mondható, az ellenőrzések során érdemes lehet fejben tartani ezt a hivatalos álláspontot. Ugyanakkor a tájékoztatóból az is kiolvasható, hogy a "világhálóra felkerülő adatok, információk bővülésével tovább erősítendő a nyilvánosan elérhető adatok kockázatelemzés során történő hasznosítása." Mindebből az tűnik ki, hogy a vállalkozásunk marketing megjelenései, vagy a vállalkozást érintő közösségi hírek már nem csak a potenciális ügyfeleinknek, üzlettársaknak lesz érdekes (versenytársainknak pedig vélhetően demoralizáló), hanem az adóhatóság szakemberei is mazsolázhatnak ezen információk közül.

Kockázatos a vállalkozásom?
Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek