Prémium

Oda az aranycsoda? (x)

Portfolio
Majdnem egy fél emberöltő telt el azóta, hogy a királyok fémje mínuszban zárta a naptári évet. Legutoljára 2001-ben esett meg, hogy egy uncia arany ára kevesebbet ért december végén, mint január elején.
Az évezred eleje óta az arany ára dollárban nyolcszorosára, euróban hatszorosára emelkedett. Mindeközben évente átlagosan 11 százalék körüli hozamot termelt a tulajdonosainak. Ez a befektetési piacon igen ritka jelenség, amelynek megtörténéséhez szükség volt arra, hogy az emberek érezzék a "válság borzongást kiváltó leheletét". Ahogy múlóban a félelem, úgy csökken a kereslet a biztonságot nyújtó eszközök, így a nemesfémek iránt. Igaz, ez magában még nem okozza az arany árának nagyobb mértékű esését, de a napi ármozgásokat egyértelműen befolyásoló nagybefektetők, alapok és spekulánsok döntése, hogy óriási mennyiségű sárga fémet öntöttek a piacra, bőven elegendő arra, hogy a kisbefektetők tömegeiben megingassák a bizalmat a nemesfémek iránt.

A legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy az idei áresések miatt ugyan némileg csökkent az emberek vásárlási kedve, de több mint 90 százalékuk még sem bánta meg, hogy vagyonának egy részét aranyba vagy ezüstbe fektette. Sőt, ha a nemesfémek ára a következő hónapokban továbbra is a mostani ártartomány közelében marad, akkor éppen a kisbefektetői kereslet fogja megalapozni a későbbi újbóli tartós áremelkedést.

Hogy miért is beszélnek az elemzők erről pont akkor, amikor minden és mindenki az arany ellen fogad? Sok fejlett nyugati, valamint számos feltörekvő országban már most a negatív reálkamat a jellemző. A betétek kamatai az amúgyis alacsony inflációsráta alatt vannak, vagyis kevesebb pénzt kaphatunk a lekötött pénzünkért, mint amilyen mértékben romlik annak értéke. Ez pedig nem más, mint a pénzbeli vagyon kisajátítása. Ha egy idő után nem lesz sok értelme papírpénzünket dolgoztatni, akkor olyan megoldás után kell néznünk, ami garantálja vagyonunk értékének hosszabb távú megóvását. Ilyen helyzetben kerülhet az arany megint terítékre.

A mostani ún. árkorrekciós időszak természetes velejárója egy hosszú menetelésnek. Várhatóan az arany ára az előállítási költségek közelében fog mozogni az elkövetkező hónapokban. Ezzel mintegy alapot képezhet arra az eshetőségre, hogy ha a világgazdaságban újból viharos szelek fújnak. Már pedig ezzel a forgatókönyvvel még azoknak is számolniuk kell, akik már nem hisznek az arany különleges képességében.
Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
DurerPark_05