Prémium

Nem éri meg sablonok alapján befektetni (x)

Portfolio
Csökken a részesedése a betéti formáknak, erősödnek az értékpapírok, ám a befektetési kultúrán még van fejlesztenivaló - véli Bálint Attila, a Friedrich Wilhelm Raiffeisen Private Banking (FWR) igazgatója, aki különösebb kilengések nélküli esztendőre számít jövőre. Éves számvetés és jövő évi lehetőségek.
Az idei év - lassan már hagyományosan - számtalan, előre ki nem számítható változást hozott. Hogyan teljesített ebben a környezetben az FWR, mennyivel sikerült növelni az állományt/kezelt vagyon értékét?



Nem éri meg sablonok alapján befektetni
A 2013-as esztendő történéseit minden bizonnyal arany betűvel írjuk majd be az FWR krónikás könyvébe, hiszen valódi sikerévet tudhatunk a hátunk mögött. Kezelt vagyonunkat mintegy 25 milliárd forinttal sikerült növelnünk, miközben az erőteljes szegmentációs fókuszunk eredményeként az ügyfélbázisunk jelentősen csökkent. Gazdálkodásunk egésze minden dimenzióban javult és a minőségi mutatóink is a kiválóságról tanúskodnak.

Az alapkamat folyamatos vágásával a korábban sokak által kedvelt betéti formák gyakorlatilag szinte értéktelenné válnak. Érezhető-e az ügyfelek körében a befektetési szerkezet átalakulása, ha igen, milyen irányba?

Egyértelműek a trendek, hiszen az egész országban észlelhető és mérhető a betéti formák drámai térvesztése és az értékpapír típusú befektetési formák radikális felfutása. Ez az átrendeződés egyfajta kényszer eredménye, hiszen nyilván mindenkit alapvetően zavart, hogy nominálisan egyre kevesebb pénzt fial a megtakarítása. Félek ugyanakkor attól, hogy ugyanilyen gyorsan a befektetési kultúra nem tudott elterjedni, jelenleg tehát megítélésem szerint sok befektetőnek van olyan instrumentum a kezében, amelynek alapvető viselkedési jegyeivel nincsenek maradéktalanul tisztában.

Mennyire lettek kockázatvállalóbbak a private banking ügyfelek? Inkább a biztost választják, vagy hajlandóak a nagyobb hozamért többet kockáztatni?

A nagyobb hozamért mindig többet kell kockáztatni, de itt talán most más a helyzet. Nem csupán a kamatkörnyezet, hanem vele párhuzamosan az inflációs pálya is lecsökkent. Nincs tehát arról szó, hogy a honi befektetők ne érnének el változatlanul tisztességes reál hozamot, következésképpen a kamatok ereszkedése nem indokolt önmagában lépéskényszert vagy többlet kockázatvállalást. Ugyanígy gondolkodnak egyébként a külföldi befektetők is, akik számára máig vonzó a magyar államadósság finanszírozása.

Manapság a befektetési tanácsadók egyik első mondata, hogy a vagyont érdemes diverzifikálni. Melyek azok az elsődleges termékek, melyeket ilyen esetben az FWR ajánl, és milyen arányban szoktak javasolni kockázatosabb termékeket?

A Private Banking lényege a személyre szabottság, így tehát én nem mernék olyan hüvelykujj szabályt mondani, amely általánosan igaz lehet. Már csak azért sem, mert ilyen szerintem nincsen; ha szabad egyértelműen fogalmaznom, akkor kifejezetten óvnék mindenkit attól, hogy sablonok mentén hozzon befektetési döntéseket. A diverzifikáció mértéke függ a vagyoni helyzettől, a céloktól, az időtávtól, a kortól, a felkészültségtől, az egészségügyi állapottól és még rengeteg mindentől. A private bankároknak minden esetben az az alapvető feladata, hogy ezeket a sarokköveket felismerjék, azonosítsák és a piacokat ugyanúgy nyomon kövessék, mint az Ügyfelek habitusának esetleges változását. Még egy jól feltérképezett befektetői világ is módosulhat egyik napról a másikra, egy nem várt esemény vagy éppen a félelem - irigység - kapzsiság mágikus háromszögében kialakuló motiváció-változás következtében.

Hogy látják, inkább hazai, vagy a nemzetközi befektetési termékek iránt van nagyobb érdeklődés?

Miután a nemzetközi szintéren gyakorlatilag mindenhol nulla környéki kamatok az irányadóak, a periférikus jellegünk ezúttal kifejezetten a hasznunkra vált. A magyar piac meg tudta őrizni hozamelőnyét, amelynek következtében a befektetési alap piac, az államháztartást finanszírozó megoldások és a legkülönfélébb strukturált befektetések sikerrel magukhoz tudták csábítani a felszívódó betéti volumeneket.

Ha valaki az Önök gondjaira bíz 100.000.000 forintot, átlagosan mennyi hozamot látnak 1 éves távlatban reálisnak, milyen eszközöket javasolnának?

Mielőtt válaszolnék, tegyük gyorsan tisztába, hogy a Private Banking egy speciális ágazat a befektetési szolgáltatók piacán. Ezen a piacon mindenkinek megvan a maga helye és szerepe. Van olyan jól körülhatárolható szolgáltatói kör, aki csak a szerencsét vadássza és van olyan is, aki metsző ridegséggel tulajdonképpen csak egy számlát biztosít különféle ügyletekhez. A Private Bankingek feladata minden esetben a vagyon megőrzése, a proaktivitás, a partnerség, az átláthatóság és a szakértelem biztosítása, valamint egy fair reál-hozam elérése. Ennek megfelelően az egészséges átlaghozam valahol 5-7% körül lehet, ha valaki kizárólag forint eszközökben tartotta a vagyonát és legalább egy évig hagyta dolgozni a bankárt.

A private banking szolgáltatás mindenhol a világon egyfajta presztízst jelent. Az FWR az idén vezette be a piacra platina hitelkártyáját - milyen előnyöket kínál ez a kártya a tulajdonosainak, és mekkora az érdeklődés?

Fontos mérföldkő az életünkben, hogy hosszú évek után nem csupán a belbecsre, de végre a külsőségekre is figyelmet tudtunk fordítani. Platina kártyánk nem csupán önmagában szép és hasznos, de valódi rangot is jelöl miközben számtalan szolgáltatásra jogosít. Igazából pont egy ilyen kártyát szerettünk volna az Ügyfeleinknek biztosítani, amely kényelmet ad és jól illeszkedik az Ügyfélkörünk természetes igényeihez. Az összes szolgáltatását szinte lehetetlen felsorolni, mindezért most csak kiemelném a kártya mögötti biztosítást, amely egyedülálló módon, a magyar piacon egészen extrém körülmények között is tekintélyes és automatikus védettséget biztosít tisztelt Ügyfeleink számára.

Nehéz előre jósolni, de mit gondol, 2014-ben mely eszközök lesznek népszerűek, hogyan alakul majd a kockázatvállalási hajlandóság - befolyásolják-e ezt a választások?

Optimista ember lévén nem csupán abban bízom, de azt is hiszem, hogy különösebb kilengés nélküli lesz a következő esztendő. A válságtól alapvetően távolodunk, már csak abban kell bízni, hogy a kipukkant lufikat ne fújják semmilyen piacon újra. Ha létezik evolúció, akkor szerintem ez nem egy nagy elvárás és nem is egy megoldhatatlan feladat. Tanulni kell a hibákból és menni előre tovább.

www.fwr.hu
Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Hankó_Balázs_hivatalos_fotó_portfolio