Prémium

Baráti kölcsönök (x)

Portfolio
A törvény pénzügyi szolgáltatókkal ellentétben nem szabályozza, hogyan járjanak el a magánszemélyek kölcsönadás esetén, holott az esetleges vitás kérdések rendezésekor óriási jelentőséget kap a kölcsönszerződés írásba foglalása. Plusz biztosítékot jelenthet a szerződő feleknek, ha a kölcsönügyletük iratait közjegyző előtt hitelesítik, hiszen a hiteles szerződés nemcsak a hitelezőt, de az adóst is egyaránt védi, így teremtve meg a lehetőséget a későbbi félreértések gyors és pontos tisztázására.
Milyen a jó szerződés?



Baráti kölcsönök
Fontos, hogy a kölcsönszerződésben a felek pontosan rögzítsék a kölcsön összegét, a teljesítés módját és határidejét, a fizetés helyét, továbbá az esetleges ügyleti- vagy késedelmi kamat mértékét is. Részletfizetés esetén ennek feltételeit, vagy amennyiben a kölcsöntartozás egyösszegű visszafizetése egy adott határnapig történik, úgy az erre vonatkozó rendelkezéseket is célszerű megjelölni. Az adós nem szerződésszerű teljesítése esetére érdemes szabályozni a szerződés megszegésének jogkövetkezményeit, a kölcsönösszeg lejárat előtti esedékessé válását, továbbá a kölcsönszerződés felmondásának és a szerződéses jognyilatkozatok közlésének módját is. Az új Polgári Törvénykönyv szabályrendszerében a pénztartozás után főszabály szerint kamat jár, a kölcsönszerződésnek tehát fogalmi eleme az is, hogy az adós kamatot fizet a hitelezőnek. A törvény szerinti kamat mértéke megegyezik a jegybanki alapkamattal, amelytől a felek eltérhetnek.

Mitől baráti egy kölcsön?

Szívességi, vagy baráti kölcsönről akkor beszélhetünk, vagyis az adós akkor nem köteles kamat és egyéb díj fizetésére, ha ezt a felek kifejezetten kikötötték, vagy ha a szerződés céljából vagy az eset körülményeiből ez következik. Pénztartozás esetén a kötelezett a késedelembe esés időpontjától kezdődően a jegybanki alapkamattal megegyező mértékű késedelmi kamatot köteles fizetni akkor is, ha a pénztartozás egyébként kamatmentes volt.

Mitől véd a közjegyzői okirat?

A magánszemélyek egymás közötti kölcsönügyletei során rendszerint közjegyző jár el, a szerződést közjegyzői okiratba foglalják. A közjegyzői okirat előnye, hogy külön bírósági határozat nélkül is végrehajthatóvá válik a szerződés tartalma. Ez azt jelenti, hogy a benne foglalt kötelezettségek nem szerződésszerű teljesítése esetén - ez tipikusan azt jelenti, hogy az adós a kölcsönösszeget nem fizeti vissza határidőben -, a hitelezőnek a követelés behajtása érdekében nem kell bírósághoz fordulnia és hosszú éveken keresztül pereskednie.

Amennyiben tehát az adós a közjegyzői okiratban vállalt kötelezettségeinek nem tesz eleget, a hitelező kérelmére a közjegyző a közokiratot végrehajtási záradékkal látja el. A végrehajtási záradék alapján a végrehajtó közvetlenül, peres eljárás nélkül behajtja az adott követelést (inkasszálja a követelt összeget az adós bankszámlájáról, végrehajtás alá vonja az adós ingó és ingatlan vagyonát). Összességében tehát a közjegyzői okirat felgyorsítja azt az eljárást, amellyel a hitelező a pénzéhez juthat.

A kölcsönszerződés alapján a hitelező meghatározott pénzösszeg fizetésére, az adós pedig a pénzösszeg szerződés szerinti időpontban történő visszafizetésére vállal kötelezettséget. Üzletszerű pénzügyi szolgáltató tevékenység kizárólag felügyeleti engedély birtokában végezhető, így a magánszemélyek közötti kölcsönszerződések esetén a kölcsönnyújtás a hitelező részéről nem üzletszerűen, továbbá szakmája, önálló foglalkozása, vagy üzleti tevékenysége körén kívül történik.



Baráti kölcsönök
(x)
Kasza Elliott-tal

The Home Depot, Inc. - elemzés

A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézegettem, és a chartja is tetszik, lehet benne pár hónapon belül egy jó beszálló.CégismertetőA

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Hillside Bankers