Prémium

Fókuszban az agrárium és az eszközlízing (x)

Portfolio
Egyre népszerűbbek a lízingkonstrukciók a vállalkozások, így a kis- és középvállalkozások körében is: az első félévben a flottaszegmensben a finanszírozott összeg 40 milliárd forintot tett ki, ami 25 százalékos növekedést jelent éves szinten, a termelőeszközök esetében pedig a finanszírozott összeg 24,2 százalékkal 123 milliárd forintra nőtt. A legfrissebb adatok szerint pedig 2015 harmadik negyedévében pedig közel 10 százalékkal nőtt ismét a lízingpiac. A Lízing Szakmai Napok konferencián, november 5-én többek között a lízingpiac szabályozásáról, a fejlődési lehetőségekről tart előadást Harangi Sándor, a Magyar Nemzeti Bank Hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások felügyeleti igazgatója, az agrárfinanszírozásban rejlő lehetőségekről pedig Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség Agrár-és Vidékfejlesztésért Felelős államtitkára beszél majd.
A lízingpiac a legtöbb szegmensben bővülést ért el az első félévben a Magyar Lízingszövetség adatai szerint, ez az eredmény többek között a kis- és középvállalkozások fokozott érdeklődésének köszönhető. A vállalkozások, és ezen belül is a kkv-k körében ugyanis egyre népszerűbbek a költséghatékony finanszírozást biztosító lízingkonstrukciók. Ráadásul a szövetség arra számít, hogy a következő időszakban a vállalkozások finanszírozási kereslete valamennyi szegmensben, például az eszközlízing esetében is növekedést generálhat.

Hízik a piac

A szövetség tagvállalatai összesen 37,3 ezer szerződést kötöttek az első félévben, ami 10 százalékos emelkedést jelent éves szinten, míg a harmadik negyedévben közel 10 százalékos volt a növekedés. Az első félévben a kkv-k számára leginkább érdekes flottapiacon a finanszírozott összeg 40 milliárd forintot tett ki, ami 25 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában elért 32 milliárd forintos összeget. A termelőeszközök szintén bővülés ment végbe, a finanszírozott összeg ezen a részpiacon 123 milliárd forintra rúgott, ami 24,2 százalékos növekedést jelent. A személyautók, kisteherautók és motorkerékpárok piacán is növekedés volt tapasztalható: a három járműkategória alkotta szegmensben a finanszírozott összeg 63 milliárd forintra, 21 százalékkal nőtt az első félévben.

Jenei Viktor, a Lízingszövetség elnöke szerint az adatok és a tagvállalatok tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy a kkv-k körében egyre népszerűbbek a lízingkonstrukciók, a Magyar Lízingszövetség pedig arra számít, hogy az eszközlízing-konstrukciók iránti stabil kereslet hozzájárulhat a teljes lízingpiac további fejlődéséhez.

Fókuszban az agrárfinanszírozás

A Lízingszövetség előrejelzése szerint az egyre intenzívebb agrárfinanszírozásban a verseny fokozódik, és a lízingcégek megfelelő alternatívát nyújtanak az agrárvállalkozásoknak. Az agrárlízingpiac akár két számjegyű bővülést is elérhet a következő 1-2 évben. Az agrárfinanszírozás az exportoldalról is támogatást: a kormány 2020-ra 10 milliárd euróra növelné a jelenleg 8 milliárd euró körüli agrárexportot.
Jenei Viktor elmondta: "A lízingpiacon is érezhető az agrárfinanszírozás iránti fokozott kereslet, ezt mutatja, hogy az első félévben 30,3 milliárd forint volt a finanszírozott összeg az agrárszegmensben, ami 24,2 százalékos növekedést jelent".

Agrárfinanszírozás, lízingpiaci fejlődési lehetőségek és banki trendek

A november 5-ei Lízing Szakmai Napok konferencián fontos téma lesz az agrárfinanszírozás, mellett az átalakuló bankszektor, az európai banki trendekről és az adósmentés, valamint a forintosítás makroközgazdasági hatásai is.

Igazi kuriózum, hogy a Lízing Szakmai Napok rendezvényen idén az úgynevezett "Társadalmi célú vásár" keretében megváltozott munkaképességűeket, mélyszegénységben élőket, vagy egyéb hátrányos helyzetűeket foglalkoztató szervezetek is bemutatkozhatnak. A Magyar Lízingszövetség ezzel a gesztussal az önszerveződő kezdeményezések támogatásának szükségességére kívánja felhívni a figyelmet.

(x)
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
kiállítói pr-hez