Prémium

Gyorstalpaló az öröklési szabályokhoz (x)

Portfolio
Mi történik az örökséggel, ha az elhunyt nem hagy hátra gyermekeket? Osztozik-e a szülő a házastárssal? Kevesek számára tisztázott, hogyan működnek az öröklési szabályok, ha nem készült végrendelet - pedig a téma fontos, hiszen napi szinten határozza meg életünket.


Gyorstalpaló az öröklési szabályokhoz
Végrendelet hiányában a törvényes öröklés szabályai szerint történik az öröklés - a törvényes örökös ilyenkor elsősorban az örökhagyó gyermeke. Amennyiben az örökhagyónak egy vagy több gyermeke és túlélő házastársa is van, akkor a Ptk. rendelkezéseinek megfelelően a házastársat a leszármazó örökös mellett megilleti a holtig tartó haszonélvezeti jog az elhunyttal közösen lakott lakásra és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakra, a hagyaték többi részéből pedig egy gyermekrész illeti meg a túlélő házastársat. Ez azt jelenti, hogy annak a lakásnak az állaga, amiben az örökhagyó a túlélő házastárssal közösen lakott, a gyermeket vagy gyermekeket illeti, de a túlélő házastárs haszonélvezeti jogával terhelten. Ha azonban olyan ingatlanról van szó, amelyben az örökhagyó és a túlélő házastárs nem lakott együtt, akkor a túlélő házastárs is egy gyermekrészt örököl. Ugyancsak egy gyermekrészt kap a túlélő házastárs a hagyaték többi részéből.

Amennyiben az örökhagyó után leszármazó nem maradt, akkor a túlélő házastárs és az elhunyt szülei örökölnek. Ebben az esetben a házastárs örökli az elhunyttal közösen lakott lakást és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat, a hagyaték többi részén pedig a házastárs és az elhunyt szülei akként osztoznak, hogy a hagyaték felét az elhunyt házastársa örökli, másik felét az örökhagyó szülei öröklik. Ha az elhunytat csak egy szülő élte túl, akkor az öröklésből kiesett szülő helyén a másik szülő és az elhunyt házastársa örököl. Amennyiben az elhunytnak se leszármazója nem volt, se szülő nincs már életben, akkor az elhunyt házastársa egyedül örököl. Abban az esetben, ha az elhunytnak leszármazója és házastársa nincs, akkor az örökhagyó szülei örökölnek.

A bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2009. évi XXIX. törvény 3.§ (1) bekezdésének c) pontja alapján az özvegyre vonatkozó szabályokat az elhunyt bejegyzett élettárs túlélő bejegyzett élettársára is alkalmazni kell. Bejegyzett élettársi kapcsolatban élők esetében tehát ugyanazokat az öröklési szabályokat kell alkalmazni, mint a házastársak esetében.

Amennyiben az örökhagyó után érvényes és hatályos végrendelet maradt, úgy az öröklés rendjét az határozza meg. A végintézkedési szabadság azt jelenti, hogy az örökhagyó a halála esetére vagyonáról vagy annak egy részéről végintézkedéssel szabadon rendelkezhet. Ha az örökhagyó a végrendeletében csak a hagyatékának meghatározott részéről rendelkezik, akkor a hagyaték többi részére a törvényes öröklés szabályai alkalmazandóak.

Gyorstalpaló az öröklési szabályokhoz
Magyar Országos Közjegyzői Kamara
(x)
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek