Prémium

Jövőre jönnek az új irodaházak - Mutatjuk, mit bérelhet most (x)

Portfolio
Lépten-nyomon új irodaházak építéséről és szárnyaló irodapiacról olvashatunk. Ennek ellenére, ha ma kiadó irodát keresünk Budapesten, nagyon komoly kihívással nézünk szembe.
Közzé tették a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BRF) 2017 harmadik negyedévére vonatkozó legfrissebb elemzését. Az összegzésből látható, hogy a budapesti irodapiac továbbra is szárnyal - legalábbis tulajdonosi szempontból biztosan. 2017 harmadik negyedévében 6.500 négyzetméter új irodahelyiséget adtak át, ezzel növelve a budapesti irodapiac volumenét: a Graphisoft Park Start-up épületét a maga 2.500 négyzetméterével, illetve a Váci út új irodagyöngyszemét, a Nexon székházát 4.000 négyzetméter irodaterével.

A budapesti irodapiac folyamatos, dinamikus bővülésére hívja fel a figyelmet Gyöngyösi Zoltán, a TCL Csoport tulajdonos ügyvezetője is. "A város több pontján is zajlanak jelentős beruházások, így például a Váci folyosó vonzáskörzetében is, de folyamatban van jelenleg több nagyberuházás a város budai oldalán is". Azt is kiemelte, hogy ezek az épületek rendkívül magas nemzetközi sztenderdeknek megfelelő minőségben készülnek. Ezek nagyon jó hírek mindaddig, amíg nem szeretnénk viszonylag rövid határidővel új irodát találni.

Jövőre jönnek az új irodaházak - Mutatjuk, mit bérelhet most
Drámaian kevés az üres terület

A teljes irodaállomány a BRF elemzése szerint így 3.353.235 négyzetméterre emelkedett, melyből 7,6% csupán a kihasználatlan iroda. Ez az üresedési ráta Budapest eddigi legalacsonyabb értékét hozta (!). A legmagasabb érték az agglomerációban (28,5%) tapasztalható, míg a legalacsonyabb Dél-Budán (3,3%). Ez viszont azt jelenti, hogy a beruházások ellenére, továbbra is nehéz helyzetben van az, aki ma Budapesten minőségi irodát keres, hiszen mindemellett a kereslet az egekbe szökött. A tavalyi év hasonló időszakát 67%-kal haladta meg az idei irodapiaci kereslet.

Kocsor Dániel a TCL Csoport irodapiaci tanácsadója, úgy látja, hogy a válság miatt elhúzódó nagy iroda beruházások, és a folyamatosan erősödő kereslet miatt jelenleg meglehetősen telítettek az irodaházak, jelentősen kisebb a kínálat a korábbi tapasztalatokhoz képest. “Ezen a téren 2018-2019-ben számíthatunk számottevő változásra, amikor ezek a még épülő területek átadásra kerülnek".

Jövőre jönnek az új irodaházak - Mutatjuk, mit bérelhet most
Reális megoldások, ha most költözne

Az új irodaházak érkezéséig viszont nagyon nehéz pozícióból indulnak a kiadó irodát kereső cégek, ugyanis a fennálló helyzet ma elsősorban az irodaház tulajdonosoknak kedvez, így a piac átfogó ismerete nélkül meglehetősen nehéz jó alkupozícióba kerülni. Nem beszélve arról, hogy a következő években átadásra kerülő új területekből is sokra már a kivitelezés befejezése előtt megszületnek az előszerződések. Bármennyire is egyszerű dolognak tűnik egy irodát kibérelni, a piaci realitások miatt sokat segíthet bérlőképviseleti megbízást kötni egy, az irodapiacon tapasztalattal és naprakész ismeretekkel rendelkező, szakmailag hiteles tanácsadó céggel.

Még nehezebb helyzetben vannak azok a vállalkozások, akik nem tudják, vagy nem akarják magukat több évre elkötelezni és több száz négyzetméteres területeket kibérelni. Míg a nagy vállalatok számára irodaház építése vagy hatalmas területek bérlése is opció lehet, addig a kisebb cégek számára gyakorlatilag két választás maradt. “Egy részük frissen felújított, színvonalas, és a technológiai kívánalmaknak is eleget tevő lakásirodába költözik. Azok a vállalatok pedig, akik igényt tartanak teljes körű irodaházi szolgáltatásra is, hogy a teljes stáb a lényegi munkára koncentrálhasson, jellemzően egy szolgáltatott iroda megoldást választanak. Ezekben az irodaközpontokban a cégek előre kialakított, teljesen felszerelt irodákat bérelhetnek, és ennek nyomán a bérleti szerződés aláírása után azonnal, kialakítási- idő és kezdeti költségek nélkül költözhetnek be, és kezdhetik el munkájukat, kvázi azonnal“ - fejti ki Gyöngyösi Zoltán.

(x)
wallstreet_nyse
Orbán Macron választások
jpmorgan shutter
háziorvos járvány
hitel szerződés moratórium
elemző
autowallis

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Holdblog Sokat fizetünk

Kiket és miért keresünk? A HOLD életének új növekedési és minőségi szakaszába lép Korszerűsíti működését...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Jakab Ákos, a Raiffeisen Bank vállalati és befektetési banki üzletágvezetője