Prémium

Nemzetközi pénzügyi diplomákkal a FinTech-Forradalomban (x)

Portfolio
A befektetési iparágat jelentősen átalakító változásként tekinthetünk a FinTech-forradalomra. A szakértők a robo-advisorok rohamos terjedésétől várják-várták a piac átalakulását. Mi is az a robo-advisor? Nevéből is adódóan olyan "robot-tanácsadó" mely automatizált, algoritmusokon alapuló befektetés-kezelési szolgáltatást nyújt az ügyfeleknek - sok esetben emberi beavatkozás nélkül.
Ez lesz tehát a jövő: emberi interakció nélkül kapunk tökéletes befektetési tanácsokat? A robotok kiszorítják az emberi munkaerőt? A válasz egyértelműen nem. Sőt, a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a robo-advisorok megjelenése lehetővé teszi, hogy a befektetési tanácsadók a magasabb szakmai tudást igénylő feladatokra több időt szánjanak és a technikai befektetéskezelési feladatokat ezek az "automatizált tanácsadók" lássák el. Ezzel nemcsak a befektetéskezelés lesz hatékonyabb - amivel az ügyfél is jól jár, mert így az olcsóbb lesz -, hanem a befektetési elemzői és tanácsadói szaktudás is felértékelődig.

Az ügyfelek soron következő célcsoportja, az Y generáció igényli is, hogy a befektetési piac is igazodjon a digitalizációs trendekhez, de e mellett azt is igénylik, hogy az összetett termékeknél, helyzeteknél tanácsot kérjenek. Mit lehet tenni egy digitalizálódó, ugyanakkor erőteljesen szabályozott versenyhelyzetben? Mérő László szavaival élve "előre alkalmazkodni" kell a jövőhöz.

Befektetéselemzői területen két nemzetközileg elismert diplomaprogram alakult ki, az EFFAS (CEFA - Certified European Financial Analyst végzettséggel) és a CFA (Chartered Financial Analyst) diploma. Mindkét képzés nemzetközileg akkreditált, így számos országban elismert és használható tudást ad.

A CFA-képzés az Egyesült Államokból indult az 1960-as években, majd az angolszász területek után a világ többi részén is elterjedt, így egyes európai és ázsiai pénzügyi központokban is ezt a diplomát tartják irányadónak. A CFA-t elsősorban az angolszász piacokra fejlesztették ki, emiatt ezen országok pénzügyi piacainak gyakorlata, jogi háttere és etikai normái alapján alakították ki a képzési programot.

A gyakran "európai CFA"-ként is emlegetett EFFAS diploma az Európai Befektetéselemzők Egyesületeinek Nemzetközi Szövetsége által jóváhagyott nemzetközi sztenderdek alapján épül fel. A képzés alapvetően tantermi oktatásra épül, de természetesen lehetőség van az önálló felkészülésre is. A program végén megszerezhető EFFAS diploma jelenleg Magyarországon csak a Nemzetközi Bankárképző Központban szerezhető meg.

A gyakorlatban is alkalmazható tudást, szakmai ismereteket nyújtó diplomák és végzettségek megléte Magyarországon jelenleg inkább előnyt jelent bizonyos pozícióknál, nem pedig követelmény, de minden bizonnyal megkönnyíti az elhelyezkedést befektetési alapkezelőknél, vagyonkezelőknél, biztosítóknál, brókercégeknél, pénzügyi tanácsadó cégeknél, valamint banki treasury illetve kockázatkezelési területen. A megszerezett és azonnal gyakorlatban is alkalmazható tudás segít sikereket elérni a saját portfolió menedzselésében is.
Lakatos Veronika
Nemzetközi Bankárképző Központ
(x)
bear
vakcina
4ig
koronavirusvakcina_oltas
etel_rendeles_ebed
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Trendi, vagy nem trendi? Ez itt a kérdés
company-gift-cufflinks-skanska[1]