Prémium

Kézi számlatömb vagy online számlázó? (x)

PR cikk
Bővül az adatszolgáltatásra kötelezettek köre, dönteni kell

A kérdést a NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővülése hívta életre. Mint ismeretes, 2020. július 1-től minden belföldi adóalany részére kiállított számlát be kell küldeni a NAV Online Számla rendszerén keresztül. Az adatszolgáltatás manuálisan és automatikusan is teljesíthető. Így máris elérkeztünk a címben feltett kérdéshez: kézi számlatömb vagy online számlázó?

Extra adminisztrációt hoz az adatszolgáltatás bővítése

Az adatszolgáltatási kötelezettség a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kiállított kézi számlák egyes adatait a NAV Online Számla rendszerébe fel kell tölteni. Erre 2020. július 1-től az 500 000 Ft, vagy annál nagyobb áfatartalmú számlák esetében a kiállítást követő 1 nap, az ennél kisebb összegű áfát tartalmazó, valamint áfa felszámítása nélkül kiállított számlák esetben 4 nap áll rendelkezésre. - mondta Bonácz Zsolt adószakértő.

További újdonság, hogy július 1-től minden belföldi adóalany által, más belföldi adóalanynak kiállított kézi számlát is rögzíteni kell. Nem számít a számla összege, a kiállító, illetve a címzett vállalkozási és adózási formája sem. Ez pedig tovább bővül majd 2021. január 1-étől, amikor is minden belföldi és külföldi magánszemély, illetve külföldi adóalany és más szervezet számára kiállított számlát is rögzíteni kell. Azaz attól kezdve minden számlát látni fog a NAV. - fűzte hozzá az adószakértő.

Manuálisan vagy automatikusan teljesíthető az adatszolgáltatás

“A Billingo online számlázó programot néhány lépésben össze lehet kötni a NAV Online Számla rendszerével. így a számla kiállításának pillanatában a Billingo rendszere automatikusan beküldi a szükséges adatokat a NAV-nak. Gyors, nagyon egyszerű, a sikerességről pedig automatikus visszajelzést kapunk. Ezzel valóban rengeteg időt lehet megspórolni, és az adatszolgáltatás hiányából fakadó mulasztási bírság is elkerülhető.” - mondta Sárospataki Albert, a Billingo ügyvezetője. 

_DSC4977-Edit_0217_750

Aki ragaszkodik a megszokott kézi számlatömbhöz, annak az adatszolgáltatás extra adminisztrációt jelent majd. Minden egyes számla adatait egyesével kell ugyanis rögzíteni online, a NAV rendszerében.

“Szeretnénk segíteni a vállalkozásoknak, hogy az adatszolgáltatásból fakadó felesleges adminisztráció helyett inkább az ügyfeleikkel tudjanak foglalkozni.” - mondta Sárospataki Albert, a GKI Gazdaságkutató és a Billingo.hu januári közös felmérésére is utalva. 

“1068 kkv körében végeztünk felmérést, 4%-uk katás vállalkozó volt. Nagyon érdekes, hogy válaszok alapján több mint kétharmaduk kézi számlatömböt használ. 38%-uk pedig nem is hallott az adatszolgáltatási kötelezettség bővítéséről, pedig őket is érinteni fogja.”

Kézi számlatömb vagy online számlázó?

Az online számlázás a számlakiállítás legkorszerűbb és legegyszerűbb formája. A számlázás egyértelműen a digitalizáció felé halad, aki nem szeretne lemaradni, érdemes követnie a trendeket. Egyre több a feladat, az adminisztráció, vállalkozóként pedig az automatizálás a legjobb megoldás, hogy időt szabadítsunk fel. 

Billingo_keziszamla_vege_750

“A számlázó programok épp ennek kényelmét adják. 

  • A Billingo online számlázóval automatizálható a számlakiállítás és a kiküldés,
  • automatikus felszólításokat állíthatunk be a kintlévőségek behajtása érdekében, 
  • az egyedi számlák is gyorsan, néhány gombnyomással kiállíthatók,
  • nem kell nyomtatni, a számlákat azonnal, e-mailben küldhetjük, ezzel a posta- és nyomtatási költség megspórolható,
  • a számlákat elég digitálisan tárolni, nem foglalnak helyet az irodában,
  • minden számla kereshető, szűrhető, bármikor másolható,
  • a könyvelőnek is digitálisan elküldhetők az számlák, ezzel még több időt spórolhatunk,
  • mobilon is bárhonnan, bármikor elérhető.”

A Billingo ingyenes online számlázó program, a most elérhető támogatásokkal pedig a Premium verziója is ingyen használható. A támogatást a Billingo.hu-n bárki igényelheti.

“Összeállítottunk egy részletes, 51 kérdés és választ tartalmazó tájékoztató. Benne a közelgő adatszolgáltatási kötelezettség kibővítésével kapcsolatos leggyakoribb problémákkal. Az anyagot Bonácz Zsolt adószakértő lektorálta, így hiteles információt adhatunk a vállalkozóknak. Ezzel is tudunk nekik segíteni. Az anyag bárki számára ingyenesen elérhető a Billingo.hu honlapján, ITT https://www.billingo.hu/nav-online-adatszolgaltatas-2020.” - fűzte hozzá Sárospataki Albert.

(x)

koronavirus lezárás magyarország
utazás koronavírus
bécs
üveg
vakcina maszkviselés viszlát koronavírus

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
zöld erdő