Prémium

Kézi számlatömb vagy online számlázó? (x)

PR cikk
Bővül az adatszolgáltatásra kötelezettek köre, dönteni kell

A kérdést a NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővülése hívta életre. Mint ismeretes, 2020. július 1-től minden belföldi adóalany részére kiállított számlát be kell küldeni a NAV Online Számla rendszerén keresztül. Az adatszolgáltatás manuálisan és automatikusan is teljesíthető. Így máris elérkeztünk a címben feltett kérdéshez: kézi számlatömb vagy online számlázó?

Extra adminisztrációt hoz az adatszolgáltatás bővítése

Az adatszolgáltatási kötelezettség a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kiállított kézi számlák egyes adatait a NAV Online Számla rendszerébe fel kell tölteni. Erre 2020. július 1-től az 500 000 Ft, vagy annál nagyobb áfatartalmú számlák esetében a kiállítást követő 1 nap, az ennél kisebb összegű áfát tartalmazó, valamint áfa felszámítása nélkül kiállított számlák esetben 4 nap áll rendelkezésre. - mondta Bonácz Zsolt adószakértő.

További újdonság, hogy július 1-től minden belföldi adóalany által, más belföldi adóalanynak kiállított kézi számlát is rögzíteni kell. Nem számít a számla összege, a kiállító, illetve a címzett vállalkozási és adózási formája sem. Ez pedig tovább bővül majd 2021. január 1-étől, amikor is minden belföldi és külföldi magánszemély, illetve külföldi adóalany és más szervezet számára kiállított számlát is rögzíteni kell. Azaz attól kezdve minden számlát látni fog a NAV. - fűzte hozzá az adószakértő.

Manuálisan vagy automatikusan teljesíthető az adatszolgáltatás

“A Billingo online számlázó programot néhány lépésben össze lehet kötni a NAV Online Számla rendszerével. így a számla kiállításának pillanatában a Billingo rendszere automatikusan beküldi a szükséges adatokat a NAV-nak. Gyors, nagyon egyszerű, a sikerességről pedig automatikus visszajelzést kapunk. Ezzel valóban rengeteg időt lehet megspórolni, és az adatszolgáltatás hiányából fakadó mulasztási bírság is elkerülhető.” - mondta Sárospataki Albert, a Billingo ügyvezetője. 

_DSC4977-Edit_0217_750

Aki ragaszkodik a megszokott kézi számlatömbhöz, annak az adatszolgáltatás extra adminisztrációt jelent majd. Minden egyes számla adatait egyesével kell ugyanis rögzíteni online, a NAV rendszerében.

“Szeretnénk segíteni a vállalkozásoknak, hogy az adatszolgáltatásból fakadó felesleges adminisztráció helyett inkább az ügyfeleikkel tudjanak foglalkozni.” - mondta Sárospataki Albert, a GKI Gazdaságkutató és a Billingo.hu januári közös felmérésére is utalva. 

“1068 kkv körében végeztünk felmérést, 4%-uk katás vállalkozó volt. Nagyon érdekes, hogy válaszok alapján több mint kétharmaduk kézi számlatömböt használ. 38%-uk pedig nem is hallott az adatszolgáltatási kötelezettség bővítéséről, pedig őket is érinteni fogja.”

Kézi számlatömb vagy online számlázó?

Az online számlázás a számlakiállítás legkorszerűbb és legegyszerűbb formája. A számlázás egyértelműen a digitalizáció felé halad, aki nem szeretne lemaradni, érdemes követnie a trendeket. Egyre több a feladat, az adminisztráció, vállalkozóként pedig az automatizálás a legjobb megoldás, hogy időt szabadítsunk fel. 

Billingo_keziszamla_vege_750

“A számlázó programok épp ennek kényelmét adják. 

  • A Billingo online számlázóval automatizálható a számlakiállítás és a kiküldés,
  • automatikus felszólításokat állíthatunk be a kintlévőségek behajtása érdekében, 
  • az egyedi számlák is gyorsan, néhány gombnyomással kiállíthatók,
  • nem kell nyomtatni, a számlákat azonnal, e-mailben küldhetjük, ezzel a posta- és nyomtatási költség megspórolható,
  • a számlákat elég digitálisan tárolni, nem foglalnak helyet az irodában,
  • minden számla kereshető, szűrhető, bármikor másolható,
  • a könyvelőnek is digitálisan elküldhetők az számlák, ezzel még több időt spórolhatunk,
  • mobilon is bárhonnan, bármikor elérhető.”

A Billingo ingyenes online számlázó program, a most elérhető támogatásokkal pedig a Premium verziója is ingyen használható. A támogatást a Billingo.hu-n bárki igényelheti.

“Összeállítottunk egy részletes, 51 kérdés és választ tartalmazó tájékoztató. Benne a közelgő adatszolgáltatási kötelezettség kibővítésével kapcsolatos leggyakoribb problémákkal. Az anyagot Bonácz Zsolt adószakértő lektorálta, így hiteles információt adhatunk a vállalkozóknak. Ezzel is tudunk nekik segíteni. Az anyag bárki számára ingyenesen elérhető a Billingo.hu honlapján, ITT https://www.billingo.hu/nav-online-adatszolgaltatas-2020.” - fűzte hozzá Sárospataki Albert.

(x)

D_MTI20220916011
románia zászló shutter

RSM Blog Adó extrákkal

Bár a kormányzati törekvések korábban az adminisztráció egyszerűsítése felé mutattak, a külső és belső gazdasági...

2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
2_tovaros_4-1