06_NHP_GettyImages-1183986154
Prémium

Törlesztési moratórium: a legfontosabb kérdések a KKV-k oldaláról (x)

PR cikk
A vállalkozások is élhetnek a pénzügyi könnyítéssel

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020. április 2-án kiadott közleményében december végéig érvényes hiteltörlesztési moratóriumot rendelt el, amely a vállalkozói hitelekre is érvényes. Ha élünk a lehetőséggel, jövő évtől emelkedik a törlesztőrészletünk?Merjünk-e belevágni?Cikkünkben igyekszünk választ adni a legfontosabb kérdésekre!

A hiteltörlesztési moratórium mind a lakossági, mind pedig a vállalati ügyfelekre nézve a 2020. március 19. és 2020. december 31. közötti időszakra érvényes. A halasztás vonatkozik a kamat,- tőke- és díjfizetésre is, de természetesen nem jelenti azt, hogy elengednék a felvett hitelünket, csupán a törlesztések későbbre halasztásáról van szó. - Így a pénzintézetek tőkehelyzetét sem fogja lényegesen befolyásolni az intézkedés.

Együttműködésre van szükség

Fontos, hogy ne csak az adósok, de a hitelintézetek is együttműködőek legyenek. A jegybank elvárja tőlük, hogy folyamatosan figyelemmel kövessék az ügyfelek pénzügyi helyzetének az alakulását, és ehhez mérten személyre szabott konstrukciókat állítsanak fel. A fizetési haladék lejárta után nem fog emelkedni a havi törlesztőrészletünk, helyette a futamidő meghosszabbításával tudják a kölcsönfelvevők megfizetni adósságukat.

Mivel a járvány a gazdaság több ágazatát kiemelten érinti, a hitelezőknek nagy hangsúlyt kell fektetniük az egyes szektorok fizetési képességének a vizsgálatára, és ha úgy adódna, kötelességük különböző üzleti megoldásokkal segíteniük a vállalatunkat. Emellett a moratórium időszaka alatt folyamatos tájékoztatásra is számíthatunk a hitelünk kapcsán keletkező tőke-, kamat- és díjfizetés mértékéről.Nem kell afelől sem aggódnunk, hogy romlana a minősítésünk a Központi Hitelinformációs Rendszerben, amennyiben élünk a moratórium kínálta lehetőséggel.

Érdemes számolni a vállalkozóknak

Ha vállalkozóként szeretnénk igénybe venni a halasztást, nincs teendőnk, mivel a kereskedelmi bankok automatikusan felfüggesztették a törlesztőrészletek beszedését. De ha a helyzetünk úgy alakul, hogy mégis törlesztenénk a hitelünket, szándékunk jelzésével ezt bármikor megtehetjük.

A jegybank szakértői konkrét példákat megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a futamidő-hosszabbítás ellenére az ügyfelek még jobban is járnak a halasztással, mint a fizetés folytatásával. Az itt található elemzés például egy olyan esetet mutat be, melyben az ügyfél egy 10 millió Ft fennálló tőketartozású hitel esetén 70 ezer forintot nyer a moratórium által.

Mindennek a tükrében elmondható, hogy nem kell félnünk a potenciális kockázatoktól, az intézkedés teljes mértékben a mi érdekünket szolgálja – ha vállalatunknak az aktuális gazdasági helyzet következtében nehézségekkel kell szembenéznie, ne hezitáljunk, halasszuk a törlesztést bátran a moratórium lejárta utánra!

(x)

munkanélküliség
koronavirus
Disney
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
01_NHP 2020nyár_Portfolio_GettyImages-1140099635 (1)