11_NHP 2020 nyar_Portfolio_GettyImages-497692630
Prémium

NHP Hajrá: ezek a vállalkozások éltek eddig a lehetőséggel (x)

PR cikk
Országszerte tarol a kedvező hitelkonstrukció a kkv-k között
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramjának legújabb szakasza, az NHP Hajrá konstrukció 2020 áprilisában vált elérhetővé a hazai kis-és középvállalkozások (kkv-k) számára, amelyek ennek révén – banki közvetítéssel - kedvező finanszírozással tudják újabb fejlesztési elképzeléseiket megvalósítani. A hitelek nagyon népszerűek, a kihelyezett hitelek összege mostanra elérte a 258 milliárd forintot. De vajon hová jut a legtöbb forrás? Nézzük közelebbről a számokat!

Már 285 milliárd a vállalkozásoknál

A júliusi adatok szerint az NHP Hajrá program keretében több mint 4000 vállalkozás kötött már hitel- vagy lízingszerződést valamely pénzintézetnél. A szerződések összértéke 285 milliárd forintra tehető, amelynek 32 százalékára (93 milliárd forint) középvállalkozás kötött megállapodást. A finanszírozás további 33 százaléka (95 milliárd forint) kisvállalkozásokhoz, 34 százaléka (97 milliárd forint) pedig mikro cégekhez került.

A forgóeszközhitelek a legkeresettebbek                                            

A hitelcélokat tekintve a számok azt mutatják, hogy a vállalatokkal kötött szerződések volumenének 54 százaléka (154 milliárd forint) forgóeszközhitel, 26 százaléka (76 milliárd forint) új beruházási hitel vagy lízingkonstrukció, míg 20 százaléka (55 milliárd forint) vonatkozik a szerződő fél korábbi beruházási hitelének kiváltásához.

Az NHP korábbi szakaszaira is jellemző volt a forgóeszközhitelek népszerűsége, amely annak köszönhető, hogy alacsony és fix kamatozással az olcsó és gyors finanszírozás lehetőségét teremtik meg a kkv-k számára. A koronavírus okozta nehéz gazdasági helyzetben pedig kiemelt jelentőséggel bír a likviditás, amely elősegítéséért a Hajrá konstrukció forgóeszközhitelei a korábbinál rugalmasabb feltételekkel érhetőek el és szélesebb körben felhasználhatóak. Amellett, hogy a vállalkozás a működési kiadásaira korlátozás nélkül fordíthatja, a munkaerő költségeit is finanszírozhatja az NHP Hajrá segítségével.  

Mezőgazdaság és kereskedelem az élen

A források összegét tekintve a kereskedelem és javítás szektorba jutott a legtöbb, hiszen mintegy 60 milliárd forintértékben szerződtek a kedvezményes hitelre az iparág szereplői.  Nem sokkal múlja alul a mezőgazdaság és feldolgozóipar ágazatok, ahová 52-52 milliárd forint körüli finanszírozást közvetítettek a pénzintézetek. Jelentős mértékben részesedett még az ingatlan szektor is, az e területhez tartozó cégek több mint 30 milliárd forint feletti összegben kötöttek megállapodást NHP Hajrá hitel felvételére.

Nem csak Budapest és környéke a kedvezményezett

Az NHP korábbi szakaszainak is kiemelt előnye volt, hogy országszerte segítették a gazdaság szereplőit. A számok most is azt tükrözik, hogy a szerződések összértékének több mint harmada (35 százalék) jutott Budapest, illetve Pest megyei vállalatokhoz. A dunántúli kkv-k részére történő forráskihelyezés is jelentősnek bizonyul, hozzávetőlegesen a szerződött hitelállomány 26 százaléka köthető a régióhoz. A két alföldi régió összesen 31 százalékosan részesült a forrásokból. Az ország északi régiójának vállalatait az összes kihelyezett hitel 8 százaléka gyarapítja.

(X)

ugrás, start
tőzsde, dollár, árfolyam
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
hitelkonfi
szijjarto_fbvideo
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
roma_colosseum
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Online előadás
Aktualitások, elemzések, ötletek egy helyen.
12_NHP 2020 nyar_Portfolio_GettyImages-1132975326