11_NHP 2020 nyar_Portfolio_GettyImages-497692630
Prémium

NHP Hajrá: ezek a vállalkozások éltek eddig a lehetőséggel (x)

PR cikk
Országszerte tarol a kedvező hitelkonstrukció a kkv-k között
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramjának legújabb szakasza, az NHP Hajrá konstrukció 2020 áprilisában vált elérhetővé a hazai kis-és középvállalkozások (kkv-k) számára, amelyek ennek révén – banki közvetítéssel - kedvező finanszírozással tudják újabb fejlesztési elképzeléseiket megvalósítani. A hitelek nagyon népszerűek, a kihelyezett hitelek összege mostanra elérte a 258 milliárd forintot. De vajon hová jut a legtöbb forrás? Nézzük közelebbről a számokat!

Már 285 milliárd a vállalkozásoknál

A júliusi adatok szerint az NHP Hajrá program keretében több mint 4000 vállalkozás kötött már hitel- vagy lízingszerződést valamely pénzintézetnél. A szerződések összértéke 285 milliárd forintra tehető, amelynek 32 százalékára (93 milliárd forint) középvállalkozás kötött megállapodást. A finanszírozás további 33 százaléka (95 milliárd forint) kisvállalkozásokhoz, 34 százaléka (97 milliárd forint) pedig mikro cégekhez került.

A forgóeszközhitelek a legkeresettebbek                                            

A hitelcélokat tekintve a számok azt mutatják, hogy a vállalatokkal kötött szerződések volumenének 54 százaléka (154 milliárd forint) forgóeszközhitel, 26 százaléka (76 milliárd forint) új beruházási hitel vagy lízingkonstrukció, míg 20 százaléka (55 milliárd forint) vonatkozik a szerződő fél korábbi beruházási hitelének kiváltásához.

Az NHP korábbi szakaszaira is jellemző volt a forgóeszközhitelek népszerűsége, amely annak köszönhető, hogy alacsony és fix kamatozással az olcsó és gyors finanszírozás lehetőségét teremtik meg a kkv-k számára. A koronavírus okozta nehéz gazdasági helyzetben pedig kiemelt jelentőséggel bír a likviditás, amely elősegítéséért a Hajrá konstrukció forgóeszközhitelei a korábbinál rugalmasabb feltételekkel érhetőek el és szélesebb körben felhasználhatóak. Amellett, hogy a vállalkozás a működési kiadásaira korlátozás nélkül fordíthatja, a munkaerő költségeit is finanszírozhatja az NHP Hajrá segítségével.  

Mezőgazdaság és kereskedelem az élen

A források összegét tekintve a kereskedelem és javítás szektorba jutott a legtöbb, hiszen mintegy 60 milliárd forintértékben szerződtek a kedvezményes hitelre az iparág szereplői.  Nem sokkal múlja alul a mezőgazdaság és feldolgozóipar ágazatok, ahová 52-52 milliárd forint körüli finanszírozást közvetítettek a pénzintézetek. Jelentős mértékben részesedett még az ingatlan szektor is, az e területhez tartozó cégek több mint 30 milliárd forint feletti összegben kötöttek megállapodást NHP Hajrá hitel felvételére.

Nem csak Budapest és környéke a kedvezményezett

Az NHP korábbi szakaszainak is kiemelt előnye volt, hogy országszerte segítették a gazdaság szereplőit. A számok most is azt tükrözik, hogy a szerződések összértékének több mint harmada (35 százalék) jutott Budapest, illetve Pest megyei vállalatokhoz. A dunántúli kkv-k részére történő forráskihelyezés is jelentősnek bizonyul, hozzávetőlegesen a szerződött hitelállomány 26 százaléka köthető a régióhoz. A két alföldi régió összesen 31 százalékosan részesült a forrásokból. Az ország északi régiójának vállalatait az összes kihelyezett hitel 8 százaléka gyarapítja.

(X)

forintbankjegy10ezershutter-20170816
koronavirus_labor_vakcina
donald trump amerikai elnökválasztás 2020 fehér ház
trader
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

company-gift-cufflinks-skanska[1]