Prémium

Ki mit tud - és gondol - a klímaváltozásról (x)

PR cikk

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Anonim, online kérdőív kutatja a magyarok véleményét és hozzáállását a klímaváltozásról

Veszprém, 2021. április 22. - A veszprémi Pannon Egyetem az idei évi Föld Napja alkalmából egy nemzetközileg is egyedülálló anonim, online 16 kérdésből álló kérdőíves kutatást indít, amely a válaszadók éghajlatváltozással kapcsolatos természettudományos tudását és attitűdjét egyaránt vizsgálja. A kérdőívet bárki kitöltheti, aki felelősséget érez a jövő generációk életesélyei iránt, s aki véleményével támogatni kívánja a tudományos kutatásokat e témakörben: https://kerdoiv.uni-pannon.hu/index.php/327884?lang=hu. A kérdőív április 22-től elérhető és tervezetten május 22-én zárul. 

iceberg-4499262_960_720

A klímaváltozás globális kérdés, mellyel kapcsolatos tudományos kutatásokat a világ vezető egyetemei végzik világszerte. Idehaza a veszprémi Pannon Egyetem nyerte el az Éghajlatváltozási Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium pályázatot, melyet a jövő generációk iránt érzett felelősségvállalással és nemzetközileg is jegyzett tudományos felkészültséggel érdemelt ki. Ennek jegyében a 2021. évi Föld Napja alkalmából a Pannon Egyetem az egész Kárpát-medencére és világszerte élő magyarok körében kiterjedő anonim, online kérdőívet tesz közzé, amelyet bárki kitölthet, aki válaszaival hozzá kíván járulni a nemzetközileg is egyedülálló, tudást és attitűdöt is vizsgáló tudományos kutatási projekt sikerességéhez. A projektben számos természet- és társadalomtudós vesz részt, illetve kiemelt szakmai partner az Ökológiai Kutatóközpont.

Gelencsér András akadémikus, nemzetközileg elismert légkörkutató, a Pannon Egyetem rektora elmondta: „Nincs még egy olyan természeti jelenség, ami annyi érzelmet és vélelmet tud kelteni bennünk, mint a XXI. század egyik legnagyobb kihívásának tekintett klímaváltozás. De olyan sincs, amelyről az idősebb generáció az iskolapadban még csak nem is hallhatott, sőt még napjainkban is igaz, hogy e bonyolult jelenség csupán néhány kiragadott eleme szerepel egy-két iskolai tantárgy anyagában. A médiából mégis naponta ömlenek ránk a globális felmelegedésről, klímaváltozásról és annak következményeiről szóló hírek, e természeti jelenség igazi „médiacelebnek” számít, sőt a politika és a gazdaság döntéseit, ezáltal pedig mindennapi életünket is alapvetően meghatározza. Egyetemünk 2020-ban nyerte el a Klímaváltozási Nemzeti Labor tématerületet, amely komoly kihívás és felelősség is egyben. Épp ezért olyan kutatási projektet állítottunk össze és indítunk el most, melynek tudományos eredményei és megállapításai közvetlenül hozzájárulhatnak a globális klímaváltozás további vizsgálatához, egyúttal hasznosulhatnak a jövőben számos társadalmi szinten. Abban bízunk, hogy több ezren fogják kitölteni a kérdőívünket, ami lehetővé teszi a kutatói projekt sikerességét.

Az egyetem kutatói 16 kérdésből álló kvíz alkalmazásával tesztelik a válaszadók klímaváltozással kapcsolatos ismereteit és további kérdések során kíváncsiak az ahhoz fűződő szubjektív érzéseikre, a felelősségről és cselekvés lehetőségeiről alkotott véleményükre is. A vizsgálat nemzetközileg is egyedülálló abban az értelemben, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos természettudományos ismeretek felmérését az attitűd vizsgálatával kapcsolja össze.

pannon_egyetem_1

A Pannon Egyetem az online kérdőívet minden együttműködő partnere, civil szervezet, egyetem, egyéb szakmai szervezet számára elérhetővé teszi, amely fontosnak tartja saját közössége körében terjeszteni és megosztani azt.

A Pannon Egyetem, az Ökológiai Kutatóközpont és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet egy online projektnyitó rendezvény keretében ismerteti az NKFIH–872–3/2020 Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium részleteit.

A rendezvény időpontja: 2021. április 27. 10:00-12:10

A program elérési linkje: https://youtu.be/kDUMuGs9A_4

A részletes programot csatolva találja.

(x)

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
illustration-01