Kevesen gondolnák: a dohányzás a környezetre is ártalmas, nem csak a testünkre (x)
Prémium

Kevesen gondolnák: a dohányzás a környezetre is ártalmas, nem csak a testünkre (x)

PR cikk
Nem csupán az egészségre, a környezetre is súlyosan káros a dohányzás, amely a széndioxid-kibocsátás és a műanyagszennyezés révén egyaránt árt a bolygónak. Nem is kis mértékben: a szennyező hulladék egyik leggyakoribb formája a nem megfelelő módon kezelt csikk. A legjobb megoldás mind az egészségünk, mind a környezet szempontjából az, ha nem dohányzunk, azonban még a dohányzók is sokat tehetnek a káros környezeti hatások mérsékléséért. Ugyanakkor a környezeti tudatosság a dohányzók körében is terjed.

A dohányzás egészségre gyakorolt súlyosan káros hatása ma már közismert. Számos légúti, daganatos, vagy szív- és érrendszeri betegség hátterében a dohányzás áll, amely nagyarányú halálozási rátához és lényegesen rövidebb élettartamhoz vezet.

Kevéssé közismert ugyanakkor a dohányzás környezetre gyakorolt ártalmas hatása, jóllehet ez a tényező is lassan bekerül a köztudatba.

A környezeti szempont

Mindez újabb érv lehet a dohányzás abbahagyása mellett, és sokak számára a felelősebb dohányzási gyakorlat kialakítása. Kevésbé ismert, hogy a hagyományos, égéssel járó dohánytermékeknek meglepően magas a szén-dioxid kibocsátása. Az égés során a füstben rengeteg káros anyag jön létre, mely a dohányzóra, annak szűkebb és tágabb környezetére egyaránt ártalmas. A cigaretta égese során a füstben keletkező több ezer vegyi anyag közül 93-ról már megállapították, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. Sokan nem tudják, de ezek az anyagok felelősek elősorban a dohányzáshoz köthető megbetegedésekért is.

A dohányzás minden formája káros és számos betegség kialakulásáért felelős, ám mivel jelentős a szén-dioxid kibocsátása, a környezetkárosító hatása sem elhanyagolható. Egyedül a leszokással szüntethetőek meg 100%-ban a dohányzás környezeti és egészségügyi ártalmai.

Az a legjobb megoldás mind az egészségünk, mind pedig a környezet szempontjából, ha végleg felhagyunk a dohányzás minden formájával.

Átgondoltabban is lehet

Ha valamilyen okból mégis folytatjuk a cigarettázást, akkor igyekezzünk ezt kevésbé ártalmas módon tenni. A dohányzás felelőssége kapcsán ismert a kiskorúak védelmének és a passzív dohányzás elkerülésének fontossága, ám viszonylag kevesebb szó esik a cigarettázásról, mint a hulladéktermelés egyik okáról.

Manapság az eldobált cigarettacsikk az egyik legelterjedtebb ember okozta szennyező anyag.

Bár sokan tévesen úgy hiszik, hogy a dohánytermékek szűrői is könnyen lebomló papírból készülnek, valójában a szűrők anyaga cellulóz-acetát, egy módosított cellulózból készült bioműanyag. Ez a hagyományos műanyagokhoz képest tényleg rövidebb idő alatt lebomlik, de a filterek így is nagy mértékben hozzájárulnak a világszerte tapasztalható mikroműanyag-szennyezéshez. A szűrők emellett számos más anyagot – kormot, kátrányt, nehézfémeket, arzént. – is tartalmaznak, amelyek az eldobott filterekből folyamatosan beoldódnak a talajba, illetve a felszíni vizekbe.

folyó műanyag szennyezés tisza környezetvédelem

Rendkívül fontos lenne tehát a tudatosság erősítése ezen a téren is, figyelve a dohányzás ilyen jellegű környezeti ártalmaira. Ha valaki nem szokik le a dohányzásról, az egyik fontos dolog, amit mégis megtehet a környezete védelmében, ha a csikkeket mindig a megfelelő hulladékgyűjtőbe helyezi. Persze a hulladéktermelés csökkentésének legjobb módja itt is a megelőzés – ha nem dohányzunk, nem terheljük a környezetet a csikkekkel sem.

A csikk, mint hulladék

Fontos megjegyezni, hogy már önmagában a hulladék mögött is jelentős széndioxid-kibocsátás áll. A dohánytermékek élettartamát végigkíséri az üvegház-gázok kibocsátása, hiszen a gyártás, a logisztika, maga a használat, különösen a hagyományos, égéssel és füsttel járó dohányzás egyaránt széndioxid környezetbe juttatásával jár.

A hulladék kezelése, ártalmatlanítása lényegesen kedvezőbb a környezetre nézve, mint a szertedobált filterek hatása, ám még ez a folyamat is széndioxid-kibocsátással jár.

Összességében elmondható, hogy a hulladékmennyiség csökkentése a klímavédelem egyik legkézenfekvőbb módja, aki nem dohányzik, az – legalábbis ennek révén – sem széndioxiddal, sem műanyaggal nem szennyezi a környezetét, és még az egészségét sem károsítja.

Az egyszer használatos műanyagtermékek, így a dohánytermékek szűrői esetében a tudatosságnövelés érdekében az Európai Unió 2021. júliustól minden tagállamban kötelező jelölést vezet be.

Így például a cigarettás dobozokon is (és minden egyéb szűrőt tartalmazó dohányterméken) feltűnik a „műanyagot tartalmazó szűrő” figyelmeztetés, egy rajzos piktogram kíséretében. A szűrő önmagában nem változik, azonban figyelmeztető jelölés kerül rá a szabályozói elvárásoknak megfelelően. A jelölés célja az, hogy tájékoztassa a felnőtt fogyasztókat arról, hogy ezeket a termékeket nem szabad eldobni, hanem a környezet védelme érdekében a megfelelő hulladékgyűjtőkbe kell elhelyezni.

Szerencsére a dohányzás egyre inkább visszaszorulóban van a fejlett országokban, a szenvedély rabjai közül egyre többen döntenek úgy, hogy felhagynak a káros szokásukkal, és ebben a kétségkívül nehéz küzdelemben mind többen járnak sikerrel. A tudomány fejlődésének köszönhetően ma már azoknak is van lehetőségük az ártalmak csökkentésre, akik valamiért mégsem szoknak le. Ők tájékozódhatnak a cigarettánál akár 70-95 százalékkal alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járó füstmentes alternatívákról, amelyek használata során nincs égés, így kevesebb káros anyag kerül a levegőbe. Ráadásul ezen technológiák egy részénél nem keletkezik csikk sem vagy az eszköz újrahasznosítható életciklusa végén.

Ugyanakkor nem ismertek még a füstmentes technológiák hosszú távú hatásai, de azt biztosan tudjuk, hogy ezek sem veszélytelenek.

Ezen technológiák használata esetében is jelen van például a nikotin, ami erős függőséget okoz és egyéb negatív hatásai mellett megemeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát.Az is megfigyelhető, hogy a dohányzás mellett kitartók körében is egyre erősödik a környezettudatosság, és a széndioxid-kibocsátásra, valamint a műanyag hulladék visszaszorítására egyaránt odafigyelnek. De az ártalmakat csak egyetlen módon lehet elkerülni: ha egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen dohány- és nikotin tartalmú terméket.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft. (x)

Fotó: Getty Images

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
illustration-01