Prémium

Mi az a PSA-szint és miért kell róla tudni a férfiaknak? (x)

PR cikk
Komoly segítség, hogy időben felismerjék a prosztatadaganatot.

A PSA, vagyis a prosztata specifikus antigén nem más, mint egy olyan enzimfehérje, amelyet a prosztata mirigyhám sejtjei termelnek. A PSA elsősorban az ondóba kerül, de kisebb mennyiségben a véráramba is bejut. Ez azért örvendetes, mert a PSA-szintje egy egyszerű vérvétellel meghatározható, és segítségével a prosztata megbetegedései jól felismerhetőek. A Budai Egészségközpontban minden év novemberében a férfiak egészsége kerül a főszerepbe, vegyen részt ön is a kedvezményes kivizsgálásokon.

pasa_headerkép

Fontos azonban tudni, hogy a megemelkedett PSA-szint még nem jelenti automatikusan a prosztata daganatos betegségét. Sok egyéb prosztataproblémát is jelezhet, ha a vérben több ilyen enzimfehérje van. Különböző húgyúti fertőzések, prosztatagyulladás, valamilyen műtéti vagy gyógyszeres kezelés, esetleg erős fizikai terhelés nyomán is megemelkedhet a PSA-szint a szervezetben. Ha a prosztatát bármilyen fizikai behatás éri, ugyancsak megemelkedhet a vérben mért PSA mennyisége.

A PSA-szint és az életkor

Mivel a PSA-szint az életkorral is változik, idővel egyre magasabb lesz, ezért az sem mindegy, hogy hány éves a szűrésen részt vevő férfi. Az Amerikai Urológiai Társaság adatai szerint egy negyvenes éveiben járó férfi átlagos PSA-szintje 0,7 ng/ml. Ezzel szemben egy hetven feletti férfinél kétszer ennyi, 1,5 ng/ml számít átlagos értéknek. Egyértelműen problémás szintről 4 ng/ml-nél magasabb értékek esetén beszélünk, de ez sem jelent feltétlenül prosztatarákos megbetegedést. Gyakran látjuk, hogy 10 ng/ml-ig a fentiekben felsorolt bármelyik prosztataprobléma is okozhatja a PSA-szint emelkedését. Mivel ezek általános statisztikai adatok, fontos, hogy urológus szakorvos, az adott páciensre értelmezze az akár „jónak tűnő” PSA-értéket.

psa_illusztráció

Ha azonban a PSA-szint 10 ng/ml-nél magasabb, akkor nagy valószínűséggel prosztatadaganatról van szó. Diagnózist adni azonban ez alapján sem lehet, csak a pozitív szövettani lelet (biopszia) után. A PSA-szűrés nemcsak a daganatos betegség felismerésében segít, hanem abban is, hogy ha már megtörtént baj, és a beteg átesett a kezelésen, megítéljék annak eredményességét. Sőt, a daganat kiújulásának megállapításában is komoly segítséget jelent.

Életmentő szűrés

Bár önmagában nem ad diagnózist, beszédes adat, hogy a PSA-szűrésre rendszeresen járó férfiak körében a prosztatarák miatti halálozás kockázata egyharmaddal csökkent szűrésre nem járó társaikkal szemben. 50 éves kor felett minden férfinak évente egyszer részt kellene vennie egy kombinált szűrővizsgálaton, ahol az urológus által végzett fizikai vizsgálatot kiegészíti a PSA-szint ellenőrzése.

A Budai Egészségközpont a férfi egészségtudatosság jegyében számos vizsgálatra 20% kedvezményt biztosít november 2. és 30. között. Tegyen Ön is egészsége megőrzéséért, és vegyen részt a vizsgálatokon!

(x)

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lidl áruház