Prémium

Befektetési stratégiák az omikron variáns árnyékában (x)

PR cikk
Az omikron variáns megjelenése a piaci hangulatot is áthatja

Módos Dániel, a Diófa Alapkezelő makróelemző szakértője:

A dél-afrikai omikron variáns megjelenése nem csak a tudósokat ijesztette meg, hanem a piaci hangulat is rövid idő alatt nagyot változott, annak ellenére, hogy még biztosat nem tudunk kijelenteni erről a variánsról. Az aggodalmakat az okozza, hogy a sok mutáció miatt lehet rá esély, hogy az oltások esetleg nem, vagy kevésbé hatásosak az omikron variáns ellen. Ez pedig elhozhatja annak a veszélyét, hogy az egész oltási procedúrát újra kell kezdeni, ami a következő hónapokban a világ számos pontján szigorú korlátozásokat jelenhet, az ellátási láncok még nagyobb összezavarodását, ami együtt hozhatja el a magas inflációt és a vártnál érdemben alacsonyabb növekedést 2022-ben. A fenti kockázatok fényében nem meglepő, hogy pénteken a piacokon első látásra hasonló pánik tört ki, mint 2020 februárjában. Az S&P 500 több mint 2%-kal esett, a Russel 2000 majdnem 4%-kal, míg az olaj árfolyama több mint 10%-ot zuhant, a kötvényhozamok pedig csökkenésnek indultak. A fenti reákciók nyomán érdemes lehet körüljárni, hogy vajon a mostani esés mennyire lehet indokolt, milyen scenáriók és kereskedési lehetőségek következhetnek ebből.

Hogy néztek ki a fontosabb eszközosztályok az esés előtt?

Ehhez azonban fontos megérteni, hogy a piac milyen állapotban érkezett a múlt pénteki esésre. Az amerikai és az európai indexek idén töretlenül emelkedtek annak ellenére, hogy az inflációs kockázatok az elmúlt hónapokban nagyot emelkedtek, a Fed elkezdte a kötvényprogramot kivezetni, az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák miatt pedig a növekedési kilátások romlani kezdtek. Utóbbi már a GDP várakozásokon túl a bejövő havi adatok meglepetésfaktornának romlásában is tetten érhető volt nagyjából az év közepe óta. Bár az indexek töretlenül emelkedtek, de a felszín alatt már hónapok óta látszott, hogy valami nincsen rendben, hiszen az indexek úgy tudtak emelkedni, hogy közben egyre kevesebb részvény emelkedett új csúcsra, illetve folyamatosan csökkent azon részvények aránya, amelyek a 200-as mozgóátlag felett tartózkodnak. Szektorszinten pedig azt láttuk, hogy a technológiai szektor és a ciklikus fogyasztási javak szektora felülteljesítenek, de a pénzügy, ipar, alapanyagok alulteljesítenek az utóbbi időben. Utóbbi azért kifejezetten furcsa, mert egy magas növekedésű és csak átemeneti inflációs sokkal rendelkező környezetben ezek a szektorok felülteljesítenének. Ugyanez igaz a kötvénypiacra is. Hiába az emelkedő infláció, az amerikai kötvényprogram kivezetése, az amerikai hosszú hozamok nem tudtak új lokális csúcsra emelkedni, amely szintén nagyon meglepő. A dollár pedig az év közepe óta 1,22-ről 1,12-re erősödött az euróval szemben, ami szintén nem egy pozitív ciklikus fordulat előszele szokott lenni. A fentiek miatt elmondható, hogy több eszközosztály működése az esés előtt már nem volt egészséges és nem egy erős ciklikus fordulat folytatódását tükrözte vissza. Tehát a részvénypiacokon magas értékeltség párosult számos negatív kockázattal, így csak egy trigger esemény hiányzott, hogy érdemi átrendeződés következhessen be. Sokan – köztük én is - a kínai Evergrande problémáit hitték a kiváltó események, de úgy néz ki, hogy végül az omikron variáns felbukkanása lehet az.

Portfolio PR cikk_kép

Mi történhet a piacokon?

A legfrissebb információk szerint nagyából két héten belül a vakcinagyártók megtudják mondani, hogy a mostani oltások mennyire hatásosak az új variáns ellen. Addig viszont magas maradhat a bizonytalanság, ezalatt a fontosabb eszközosztályokban magas maradhat a volatilitás. A részvénypiacok esetében akár további korrekció is elképzelhető. Részben a tőkeáttételes pozíciók zárása miatt, részben pedig a vírus szempontjából kockázatos szektorokból való kivonulás miatt.

Amennyiben az omikron ellen hatásosak a mostani oltások (jelenleg ez tűnik valószínűbbnek), akkor újra a kockázatosabb eszközök felé fordulhatnak a befektetők, de nem szabad elfelejteni, hogy már a most jelenlevő delta variáns is korlátozások bevezetésére kényszerít számos európai országot, így a visszapattanás a tőzsdéken korlátozott lenne rövid távon. Folytatódna az a trend, hogy az európai részvénypiacok alulteljesítik (a rosszabb vírushelyzet miatt) az amerikait, a dollár újra erősödhetne, a feltörekvő gazdaságok alulteljesítenének és ismét az infláció lenne a legnagyobb probléma a világon. Szektor szinten az energetika és pénzügy ágazatokban valamekkora visszapattanás jöhetne, de a delta variáns miatti korlátozok bevezetése miatt a technológiai szektor felülteljesítése legalább a téli hónapokban folytatódhatna.

Abban az esetben azonban, ha az oltások mégsem hatásosak egy teljesen másik helyzet adódna. Az omikron nyomán a téli hónapokban még a magasan átoltott gazdaságokban is hetekre, rosszabb esetben hónapokra lezárás, vagy legalább az élet szigorú korlátozása következne, ami a gazdasági visszaesésen túl az ellátási láncokat is mégjobban összezavarná, tovább növelve az inflációs kockázatokat. Ekkor a részvénypiacok rövid távú korrekciója elkerülhetetlen, főleg a ciklikus részvények esnének. Azonban a mostani helyzet ismerős, jobban megtanultak a gazdaságok a lezárások mellett működni, ráadásul több vakcinagyártó jelezte, hogy pár hónapon belül már az új variánsra specializált oltást tudnának elkezdeni szállítani. Emiatt a részvénypiaci esés érdemben kisebb lehet, mint amit 2020 februárjában láttunk.

Ennek ellenére azért legalább a téli hónapokra a jegybankok szüneteltetnék a kamatemelési ciklust, a Fed leállítaná a kötvényprogram kivezetését és ha kell, újabb likviditásbővítő intézkedéseket is hozna. Erre szükség is lenne, mert valószínűsíthető, hogy az amerikai döntéshozók újabb fiskális csomagot fogadnának el. Ezek pedig együttesen a dollár gyengüléséhez vezetnének. Rövidtávon a piaci hangulat romlása miatt az amúgy is kifeszített helyzetben lévő forintot – több más feltörekvő devizával együtt - újabb leértéeklődési hullám érheti, így a jegybank a megváltozott vírushelyzet ellenére további kamatemelésekre kényszerülhet, szemben mondjuk a Fed-del.

Végül pedig adódik a kérdés, hogy mit érdemes a mostani helyzetben csinálni egy befektetőnek?

Rövidtávon, amíg a bizonytalanság el nem múlik, addig a részvénypiaci kitettséget érdemes lehet csökkenteni és a rövid kötvények is biztonságos és gyorsan mozgatható alternatívát jelenthetnek. Amennyiben az omikron ellen nem hatásosak az oltások egy ideig a hosszú kötvények újra felülteljesítőek lehetnek. A piaci esés után azokat a részvényeket érdemes keresni, amelyeket nem érinti rosszul a vírus és hosszú távú növekedési potenciál is van bennünk. Véleményem szerint ez a 2020-as eséssel ellentétben nem a home office részvényeket fogja már jelenteni, hanem azokat, amelyek ciklusokon átívelő növekedési story-val rendelkeznek. Ez pedig nagyjából minden olyan cég, amelyek aktív szerepet vállalnak a megújuló energiára való átállásban. Ezzel együtt az ehhez szükséges nyersanyagok (réz, kobalt, acél, lítium) is emelkedhetnek. Így az ESG alapú befektetések az omikron megjelenése ellenére is felülteljesítőek lehetnek. A ciklikus részvények (légitársaságok, éttermek, stb.) kifejezetten kerülendők. Bár eddig sokuk túlélte a korlátozásokat, egy újabb lezárásokkal tarkított tél már érdemben emelheti a csődkockázatot is.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy egy ilyen helyzetben az amúgy is kifeszített ellátási láncokkal mi történhetne. A légiforgalom korlátozása, a gazdaságok különböző időben és mértékben történő lezárása még jobban bonyolítaná a helyzetet. Ráadásul nem szabad elfelejteni hogy a kínai ingatlanszektor már most is finanszírozási nehézségekkel küzd. A világgazdaság újabb lezárása, a befektetők kockázati étvágyának csökkenése nagyon kellemetlen helyzetbe hozhatja a szektort és a kínai döntéshozókat is. Ezek együttesen a növekedés mellett az infláció szempontjából is érdemi kockázatot hordozhatnak, ami pedig növelhetné 2022-re a stagflációs félelmeket. Egyelőre azonban még túl keveset tudunk az vírusvariánsról, ezért a legtöbb, amit tehet egy befektető, hogy elkezdi a különböző lehetőségeket végiggondolni és felkészülni azokra.

Disclaimer:

A jelen dokumentum tájékoztató jellegű, így nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült. Továbbá a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltással nem érintett. Jelen dokumentum nem minősül befektetési elemzésnek vagy befektetési tanácsadásnak. A feltüntetett adatok a múltra vonatkoznak és a múltbeli teljesítmény nem megbízható mutatója a jövőbeli eredményeknek. A befektetési döntést minden befektetőnek saját döntése alapján, saját felelősségre kell meghoznia.

(x)

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01