Prémium

Hodobay-program: élő és élhető várost építenek Miskolcon (x)

PR cikk
A rendkívüli idők és a rendkívüli nehézségek tanítanak meg egy várost és egy közösséget igazán arra, hogyan lehet szembenézni a problémákkal, és a meglévő eszközökkel, lehetőségekkel megpróbálni meg is oldani azokat – vallja Veres Pál polgármester.
Veres Pál
Veres Pál Fotó: Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

-Miskolcnak pedig kijutott történelme során a nehéz időkből, de a város és az itt élők sohasem adták fel, és most az energiaválság és a brutális drágulások közepette sem tesszük fel a kezünket, hanem előremenekülünk, mert csak így maradhat talpon és fejlődhet tovább Miskolc – teszi hozzá a polgármester.

Ehhez persze összefogás és közös akarat kell, de a városvezető szerint a miskolciak számtalanszor bizonyították már, hogy képesek összefogni. A nehézipari összeomlás után a kultúra segítségével definiálta újra magát a borsodi megyeszékhely, most pedig a turizmus jelenti a magas hozzáadott értéket képviselő ipar mellett azt a „lábat”, amelynek köszönhetően stabilan áll a város.

-Újra van Kocsonyafesztiválunk, amelyet már másodszor kell visszaadnom a városnak, úgy tűnik, ez a sorsom, a karmám – mondja mosolyogva Veres Pál, aztán sorolja a turisztikai attrakciókat, amelyek erőssé teszik a miskolci vállalkozásokat: a Közép-Európában egyedülálló Barlangfürdőt, a mesés szépségű Lillafüredet, és az aktív pihenést kedvelők számára ma már „szinte kötelező” Bükk-hegységet.

A polgármester szerint Miskolc akar és tud is élni ezekkel a lehetőségekkel, hiszen csak így lehet túlélni világjárványokat, inflációt, árrobbanást és energiaválságot, több, egymástól független lábra állítva a várost. A városépítésre kiváló példaként említi Hodobay Sándort, a város egykori polgármesterét, Nagy-Miskolc megálmodóját, akiről nemrég ingatlanfejlesztési programot neveztek el Miskolcon.

Hasonlóan vélekedik Szopkó Tibor alpolgármester is, aki szerint az elmúlt néhány igen nehéz év bizonyította, hogy a város kellő szakértelemmel meghozott intézkedésekkel és a helyi vállalkozások igényeit, tanácsait is figyelembe véve talpon tud maradni, és meg tudja őrizni a működőképességét.

Szopko_Tibor
Szopkó Tibor Fotó: Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

-Mi valóban komolyan gondoljuk, hogy a városháza kapuját mindig és mindenki előtt nyitva kell tartani, és hogy nem csupán vezetni, hanem szolgálni kell a várost – mondja az alpolgármester hozzátéve, hogy most, ha lehet, egy még az eddigieknél is nehezebb év előtt állnak a helyhatóságok. Ennek ellenére a 2023-as költségvetésben Miskolcon mégis majdnem 20 milliárd forintnyi fejlesztéssel terveznek.

Mintaértékű kezdeményezésként írja le a felelős, ugyanakkor költséghatékony ingatlangazdálkodásba és fejlesztésbe külső, a magántőkét képviselő szereplőket is bevonó Hodobay Ingatlanfejlesztési Programot.

-Ezzel egyszerre segítjük a bérlőket és teszünk azért, hogy megújulhasson épített környezetünk, a magántőke bevonásával megtörténhessen a belvárosi épülettömbök rehabilitációja, ösztönözzük az ingatlanfejlesztéseket, figyelembe véve az önkormányzat teherbíró képességét és védjük a településképet is – indokolja a döntést az alpolgármester.

Az önkormányzat azt várja, hogy az így megvalósuló beruházások ösztönözzék környezetüket, ösztönözzenek más vállalkozásokat is fejlesztésekre.

A programcsomagban az önkormányzat fő  feladata  a koordináció. Szopkó Tibor alpolgármester pedig azt ígéri, hogy a rossz állapotú ingatlanok bérlőivel is tárgyalni fognak majd annak érdekében, hogy helyzetbe hozhassák őket és közös, reményeik szerint mindkét fél számára előnyös felújítási szándék valósulhasson meg.

-Az első lépés egy minden résztvevő számára kedvező és hasznos együttműködés, hosszabb távon pedig ez a várospolitikai célunk is. De végső esetben akár szankcionálhatunk, büntethetünk is – mondja Szopkó Tibor hozzátéve, hogy nem ez az elsődleges. Ez csupán az utolsó lehetőség, a valódi szándék a közös munka és a közös siker, a városfejlesztésre szoruló területeinek és épületeinek megújítása.

A fejlesztési célokról szólva az elmúlt hónapokban Veres Pál polgármester és Szopkó Tibor alpolgármester is többször hangsúlyozta, hogy Miskolc fejlesztési stratégiája a látványberuházásokkal szemben a valódi emberközeli beruházásokra fókuszál, olyan fejlesztésekre, amelyek Miskolc és a miskolciak életét jobbá teszik.

Segítik a helyi vállalkozásokat, az itt működő vállalatokat, és helyzetbe hozzák a turisztika, az ipar, illetve a gazdaság helyi szereplőit.

Ezekkel az intézkedésekkel itthon tarthatják a fiatalokat, javítják a város munkahely- és lakosságmegtartó erejét, mert a végső cél a fiatalok itt tartása, egy élhető és élő város megteremtése – ezt szolgálja a Hodobay program is.

(x)

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01