Gyorsan növekszik a tiszta energia piaca (x)
Prémium

Gyorsan növekszik a tiszta energia piaca (x)

PR cikk
A megújuló energia jó befektetési lehetőségeket kínál

A következő 25 évben akár hárommilliárd ember is élhet majd olyan régiókban, amelyeket fokozottan veszélyeztethetik az éghajlatváltozás hatásai, hangzott el a 2022-es World Climate Konferencián.

A napenergia meggyőző ütemben terjed. Friss adatok szerint a 2021-ben létrehozott 364 gigawattnyi új kapacitásból 182 gigawatt a háztetőkön és a szabadban, réteken felállított új napkollektorokból származott. Ez 26%-os növekedést jelent az előző évhez képest, és megmagyarázza azt is, hogy miképpen emelkedhetett 50%-kal a napelemes részvények árfolyama. Ezzel szemben a szélerőművek kapacitása mindössze 90 gigawattal nőtt, ami alig fele a napenergiás kapacitásbővülésnek, és valamivel alacsonyabb az előző évi értéknél is. A névleges kapacitás alapján a napenergia 2021-ben 112 ország közül 53-ban átvette a vezetést.

A napenergia-termelés költségei évek óta csökkennek. Durva becslések szerint három évvel ezelőtt a nagy napelem parkok villamosenergia-termelése megawattóránként körülbelül 30 amerikai dollárba került[1]. Az előrejelzések szerint azonban 2022-re a napenergia áramtermelési költségei megawattóránként 10 USA-dollár körüli összegre csökkennek[2].

 Egy nemrégiben készült PWC tanulmány[3] szerint a kereslet évi 2050-re a jelenlegi 76 megatonnáról akár évi 600 megatonnára is nőhet világszerte. A zöld hidrogén előállítási költségei világszerte 3,3 és 7,3 USD között mozognak kilogrammonként. Egyes tanulmányok szerint az ár 2030-ra kilogrammonként 2 és 6 USA-dollár közé csökkenhet[4]. A zöld hidrogéntechnológiák egyre fejlettebbé válnak, ráadásul a zöld hidrogén ára az összes megújuló energiaforrásból származó villamos energia árához igazodik, vagyis minél olcsóbb a napenergia, annál olcsóbb a zöld hidrogén is.

Lehetőségek befektetők számára

A CO2-semleges energiatermelésre való elkerülhetetlen átállás az elkövetkező években és évtizedekben fel fogja gyorsítani az iparágat. A részvények, a tematikus és fenntartható alapok, valamint a közvetlen befektetések számos lehetőséget kínálnak a befektetőknek ezen a gyorsan növekvő piacon. A közvetlen befektetésekkel ellentétben azonban az alapok a széles körű diverzifikáció révén minimalizálják az egyes részvényekhez kapcsolódó veszteségek kockázatát.

Az új létesítményekből származó energiatermelés globális megoszlása a következő:

Pic1

Forrás: https://assets.bbhub.io/professional/sites/24/BloombergNEF-CEM-2022-Factbook.pdf

Link: www.fidelity.co.hu/solutions/tematikus-etf-ek?utm_medium=display&utm_source=portfolio&utm_campaign=2023_hu_hungarian_thematicetf&utm_term=article

_________________________________________________________________________________________________________

[1] https://www.en-former.com/solar-plus-storage-usa

[2] https://www.pwc.de/de/energiewirtschaft/chancenderdekarbonisierung/hydrogen-on-the-horizon-ready-almost-set-go.pdf

[3] https://www.pwc.de/de/energiewirtschaft/wasserstoff-ein-essentieller-baustein-der-energiewende/chance-zur-dekarbonisierung-gruener-wasserstoff-als-motor-der-energiewende.html

[4] https://www.pwc.de/de/energiewirtschaft/chancenderdekarbonisierung/hydrogen-on-the-horizon-ready-almost-set-go.pdf

(x)

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek