Nem mindennapi látvány: egyedi tetőszerkezetet kapott a Jedlik Ányos Gimnázium (x)
Prémium

Nem mindennapi látvány: egyedi tetőszerkezetet kapott a Jedlik Ányos Gimnázium (x)

PR cikk
Különleges, üvegkupolás tetőszerkezet koronázta meg a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium épületét. Az épületburok tervezése és kivitelezése is a KÉSZ Csoport kötelékébe tartozó tagvállalatok és stratégiai partnerek összehangolt munkájának eredménye, ráadásul generáltervezőként az épület kiviteli terveit is a Cégcsoport stratégiai partnere készítette.

Több hónapnyi munka után véget ért az egyik legjelentősebb hazai iskolafelújítási projekt, a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium látványos megújítása és épületbővítése. Az új, több mint 6500 négyzetméteres, modern épületszárny kialakítása nagy szakmai kihívás volt a tervezésben és kivitelezésben résztvevő vállalatoknak, akik egy egyedi kinézetű, Csepel kerületéhez méltó iskolaépületet álmodtak meg.

A megvalósításban a több, mint 4 évtizedes múlttal rendelkező KÉSZ Csoport, Magyarország egyik legszélesebb portfoliójával rendelkező, építőipari fókuszú, technológia vezérelt és innovatív vállalatcsoportja is részt vett a fővállalkozó Laterex Építő Zrt. megbízásából.

Egy teljes ágazat munkája a megújult tetőszerkezetben

Komplexitásából adódóan az új épületszárny tetőszerkezetének kialakítása összehangolt munkát igényelt a résztvevő vállalatoktól. Az új szerkezet megvalósításában a KÉSZ Csoport és annak teljes Építészeti és Szerkezeti Megoldások ágazata részt vett. Az acélszerkezet és az épületburok gyártmánytervezését a Cégcsoport stratégiai partnere, a bim.GROUP Kft., az acélszerkezet és homlokzatburkolat komplett kivitelezését a KÉSZ Metaltech Kft., az acél gyártását a KÉSZ Ipari Gyártó Kft., az előregyártott vasbeton gyártását az ugyancsak a KÉSZ Csoport stratégiai partnereként működő dvb Kft., a tetőlemez gyártását pedig szintúgy stratégiai partnerként a Baumetall Design Kft. végezte a projekt során.

Csepeli Jedlik Ányos Gimnázium új tetőszerkezete. Fotó: KÉSZ csoport
Csepeli Jedlik Ányos Gimnázium új tetőszerkezete. Fotó: KÉSZ csoport

A radikális régi-új kontraszt, a jövőbemutató új szárny esztétikai megformálása Csepelhez köthető fiatal építészek tollából született meg, Reznicsek Zoltán és Gyulai Levente vezetése által.

A bim.GROUP Kft. az elkészült koncepció tervét valósította meg az engedélyezésen, és végül a kiviteli tervezésen keresztül is generál tervezői stábjával.

A beruházás során a kötelező iskolai rendezvényeket is figyelembe vették

A kortárs formavilág mellett szem előtt kellett tartani a működőképességet is. Mindebben segítette generál tervezőinket évtizedes tapasztalatuk mellett a parametrikus tervezés is, hiszen a koncepcióterv kialakulása után ennek köszönhetően az egyes elemek gyorsan módosíthatóak, s ez a megvalósíthatóságra is kihatott.

A összetett geometriájú tetőnél az első tartószerkezeti vasbeton/acél  koncepciótól kezdve fontos volt a rendszerszintű gondolkodás, a rész és egész átlátása, figyelembe véve a még rákerülő további burkolati rétegeket, rögzítéseket és egyéb szükséges elemeket. Ez, illetve a tetőn található üvegkupola kialakítása végül a teljes felületen és a tartószerkezeti rendszerben is a felület háromszögekre bontását indokolta. Végeredményképpen a gimnázium új épületében található aula egy egyedi freeform tetőszerkezetet kapott:

a különleges tartószerkezet óriási, 84 méter hosszú és 25 méter széles, közepén egy üvegkupola is található és két monolit vasbeton peremgerendára támaszkodik.

Csepeli Jedlik Ányos Gimnázium új tetőszerkezete. Fotó: KÉSZ csoport
Csepeli Jedlik Ányos Gimnázium új tetőszerkezete. Fotó: KÉSZ csoport

Az új épület aulája számos kötelező iskolai ünnepélynek és rendezvénynek is helyszínt biztosít, ezért a tetőszerkezet és az üvegkupola tervezése során a szakemberek olyan apró részletekre is odafigyeltek, mint például a napállás és a hőterhelés. Fontos volt átgondolni, hogy hogyan tudják megfelelően méretezni az üvegszerkezetet hőterhelés szempontjából és mindent megtettek annak csökkentése érdekében.

Így, az egyedi üvegkupolának köszönhetően még nagy tömeg esetén sem melegszik fel az aula levegője.

Integrált rendszerben készült tetőszerkezet

A különleges tetőszerkezet egyik titka, hogy a résztvevő vállatok a design & build rendszerben, vagyis a tervezés és kivitelezés folyamatának integrálásával alakították azt ki. A rendszer lehetővé teszi, hogy a tervezők és a kivitelezők párhuzamosan dolgozzanak az adott projekten és ezáltal összefonódjanak a folyamatok. Ennek köszönhetően folyamatosan visszajelzéseket küldhettek egymásnak egy innovatív, felhőalapú rendszerben és ezáltal minden kihívásra időben reagálhattak. (X)

A vállalatcsoportról:
A KÉSZ Csoport Magyarország egyik legszélesebb portfoliójával rendelkező, építőipari fókuszú, technológia vezérelt és innovatív vállalatcsoportja, amely több mint 40 éve végzi a tevékenységét és alkot maradandót. Jelenleg több, mint 2500 kollégával büszkélkedhet 5 országban. A cégcsoporthoz csaknem 100 tagvállalat és stratégiai partner tartozik, így képes kiszolgálni az építőipari értéklánc teljes palettáját a tervezéstől kezdve, a gyártáson és kivitelezésen át egészen az üzemeltetésig. Fő tevékenysége, az építőipar mellett foglalkozik többek között villamosiparral, ipari technológiákkal, turizmussal és vendéglátással, valamint energetikával is. A vállalat nevéhez több jelentős hazai és nemzetközi projekt megvalósítása is kötődik, így például a Nemzeti Atlétikai Központ, a Hungexpo vagy az MVM Dome munkálataiban, illetve a MOL Campus kivitelezésében is részt vett.

Címlapkép forrása: KÉSZ csoport

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Fastest Growing Digital Bank Hungary 2024_trophybw