Prémium

Megnyílt a világ első állandó Robert Capa életmű-kiállítása Budapesten (x)

PR cikk
Robert Capa, a tudósító címmel nyár elején megnyílt a világ első, állandó Robert Capa életmű-kiállítása a 10 éves Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ új kiállítóterében.

Az egyedülálló tárlat a sorozatból mintegy 138 – köztük számos ikonikussá vált – fényképet bemutatva a fotográfus életének fontosabb állomásait tárja a látogató elé, az életmű által meghatározott témák szerinti feldolgozásban.

Robert Capa munkássága azért fontos, mert képeivel és hozzáállásával mély hatást gyakorolt a közönségre, örökre megváltoztatta a fotóriporteri szakma normáit és hozzájárult a történelem megértéséhez és az emlékezéshez.

robert capa kiallitas

Robert Capa mindössze 41 évet élt. Budapesten született Friedmann Endre néven 1913. október 22-én, taposóaknára lépve hunyt el az indokínai háborúban 1954. május 25-én.

A nevét a legelsők, a legjobbak között jegyzi az egyetemes fotótörténet.

Az öt harcmezőt megjárt haditudósító tragikusan rövid élete során is maradandót alkotott: a frontokon és a hátországokban készült fotóival iskolát teremtett, megújította a fotóriporteri munkát.

A háborút, a harcokat, a katonákat a lövészárokban vagy éppen a hátország mindennapjait a résztvevő megfigyelő pozíciójából fényképezte, határtalan együttérzéssel. Ott volt a katonákkal, ott volt az események közepén és a halál közvetlen közelében dokumentálta a történteket. Ezzel a közelséggel, ezzel a részvétellel alkotta újra a háborús fotográfia műfaját.  Erről szól sokat idézett híres mondása is:

Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.

Robert Capa jelentős hatást gyakorolt a fotóriporteri szakmára és a háborús fotózásra. Képei és munkássága nemzedékek sorának nyújtott és nyújt inspirációt. A Capa által megtestesített etikai elvek és elhivatottsága azóta is fontos alappillérei a fotóriporteri szakmának.

Csizek Gabriella kurátor szerint "Robert Capa, a Budapesten született világhírű fotográfus négy kontinens huszonhárom országában nemcsak szemtanúja volt a XX. század meghatározó történelmi eseményeinek, hanem hírvivője is. Egész életében hitt abban, hogy a fotográfia univerzális nyelve képes változásokat előidézni, és ettől a világ jobbá válhat. Mindenre tudott az első „teremtő” pillantással nézni, és amihez csak hozzányúlt, az onnantól újnak, addig nem látottnak tűnt. Meglátta azt, amit mások nem, képes volt perspektívaváltással megfigyelni, gondolkozni, ezért tudott újradefiniálni mindent, és új szemlélettel közelíteni a világ dolgaihoz".

A kiállítás Robert Capa életművének megismertetésén túl a Capa-jelenség komplex bemutatására vállalkozott. Életének, munkásságának esszenciális erejére építkezett, egybeöltötte az életeseményeket a szakmai tevékenységgel, a személyes vonatkozásokat a közismert tényekkel

A kiállítás megtekinthető a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban (1065 Budapest, Nagymező utca 8.), keddtől péntekig 13–18 óra között, szombaton és vasárnap 10–18 óraközött.

(x)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
lidl áruház