A ma születő japánok harmada legalább 100 évig él (x)
Prémium

A ma születő japánok harmada legalább 100 évig él (x)

PR cikk
A demográfiai fordulat hatása: újjáéledő infláció, csökkenő egyenlőtlenség

Az ENSZ adatai szerint az évszázad közepére a 60 év felettiek aránya a világon minden bizonnyal el fogja érni a 22%-ot, ami majdnem duplája a 2015-ben mértnek.

A világ hatalmas demográfiai fordulaton megy keresztül: a fejlett országokban és Kínában csökken a születések száma és idősödik a társadalom, míg Afrikában és Indiában a fiatal, munkaképes korú népesség számának növekedése tapasztalható. Ez a különbség messzemenő következményekkel jár a világgazdaságra nézve, mivel megváltoztatja a munkaerő, a tőke, valamint az áruk keresletének és kínálatának dinamikáját.

Az öregedő népesség tarthatatlan nyomást helyez a kormányok és a munkáltatók által finanszírozott nyugdíjrendszerekre, ennek következtében az embereknek egyre inkább saját maguknak kell gondoskodniuk a nyugdíjas éveikről. A fejlett országokban a kormányzatok súlyos kihívás előtt állnak, hogy a társadalmi elöregedést hosszú távon is kezelni képes nyugdíjrendszert alakítsanak ki. Mindez komoly nyomást helyez a költségvetési pozíciókra és az államadósság ráták alakulására, amit muszáj lesz kezelni.

A kihívásokat tetézi, hogy az elöregedés miatt a munkaerő egyre nagyobb részét kell az idősek gondozása felé irányítani, és ez éppen akkor történik, amikor az emberi erőforrások is kezdenek beszűkülni. A napjainkban Japánban születő kisbabák egyharmada például 100 évig fog élni. Egy százéves ember esetében pedig jelentősen nő a betegségek kockázata, a demenciáé például 99%-os. Amellett, hogy tragédiát jelent a kórban szenvedők és az őket gondozó családtagjaik számára az, hogy az idősek egyre növekvő igényeire nincs elérhető és megfizethető szolgáltatás, az a kérdés is fennáll, hogy milyen számszerűsíthető makrogazdasági következményei lesznek a társadalom elöregedésének.

PAK-A_nagy_demografiai_fordulat-websize-1490

A megelőző évtizedekben a világgazdaságot tartós dezinfláció jellemezte a globalizáció és demográfiai hatások támogatása miatt. A politikai döntéshozatal egyértelműen sokkal nehezebb lesz, ha a bérköltségek és az infláció elkezd emelkedni a jövőben. A nagyszámú időskorúból álló társadalmi erő felfelé kényszerítheti az egészségügyi és nyugdíjköltségeket, így a további adóemelés és új adók bevezetése elkerülhetetlenné válhat. Mindezek hatalmas nyomást fognak gyakorolni a közpolitikára, valamint a fiskális és monetáris politikára.

A témakörrel részletesen foglalkozik A nagy demográfiai fordulat című, közelmúltban megjelent könyv. A szerzők, Charles Goodhart és Manoj Pradhan többek között azt a kérdést is megvizsgálják, megfordul-e a társadalmi elit és a magára maradt társadalmi rétegek közötti jövedelmi egyenlőtlenség növekedési trendje.

A kötetet a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) adta ki.

Fotók: Pallas Athéné Könyvkiadó/Drajkó-Egressy Orsolya

A nagy demográfiai fordulat című kötet exkluzív kiadói áron vásárolhatók meg a Pallas Athéné Könyvkiadó Bölcs Várban (I. kerület, Tárnok utca 28.) működő könyvesboltjában, valamint a webshopjában. A PABooks kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) további hasznos, érdekes információk találhatók a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.

(x)

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Fastest Growing Digital Bank Hungary 2024_trophybw