PAK-A_nagy_demografiai_fordulat-websize-1511
Prémium

A ma születő japánok harmada legalább 100 évig él (x)

PR cikk
A demográfiai fordulat hatása: újjáéledő infláció, csökkenő egyenlőtlenség

Az ENSZ adatai szerint az évszázad közepére a 60 év felettiek aránya a világon minden bizonnyal el fogja érni a 22%-ot, ami majdnem duplája a 2015-ben mértnek.

A világ hatalmas demográfiai fordulaton megy keresztül: a fejlett országokban és Kínában csökken a születések száma és idősödik a társadalom, míg Afrikában és Indiában a fiatal, munkaképes korú népesség számának növekedése tapasztalható. Ez a különbség messzemenő következményekkel jár a világgazdaságra nézve, mivel megváltoztatja a munkaerő, a tőke, valamint az áruk keresletének és kínálatának dinamikáját.

Az öregedő népesség tarthatatlan nyomást helyez a kormányok és a munkáltatók által finanszírozott nyugdíjrendszerekre, ennek következtében az embereknek egyre inkább saját maguknak kell gondoskodniuk a nyugdíjas éveikről. A fejlett országokban a kormányzatok súlyos kihívás előtt állnak, hogy a társadalmi elöregedést hosszú távon is kezelni képes nyugdíjrendszert alakítsanak ki. Mindez komoly nyomást helyez a költségvetési pozíciókra és az államadósság ráták alakulására, amit muszáj lesz kezelni.

A kihívásokat tetézi, hogy az elöregedés miatt a munkaerő egyre nagyobb részét kell az idősek gondozása felé irányítani, és ez éppen akkor történik, amikor az emberi erőforrások is kezdenek beszűkülni. A napjainkban Japánban születő kisbabák egyharmada például 100 évig fog élni. Egy százéves ember esetében pedig jelentősen nő a betegségek kockázata, a demenciáé például 99%-os. Amellett, hogy tragédiát jelent a kórban szenvedők és az őket gondozó családtagjaik számára az, hogy az idősek egyre növekvő igényeire nincs elérhető és megfizethető szolgáltatás, az a kérdés is fennáll, hogy milyen számszerűsíthető makrogazdasági következményei lesznek a társadalom elöregedésének.

PAK-A_nagy_demografiai_fordulat-websize-1490

A megelőző évtizedekben a világgazdaságot tartós dezinfláció jellemezte a globalizáció és demográfiai hatások támogatása miatt. A politikai döntéshozatal egyértelműen sokkal nehezebb lesz, ha a bérköltségek és az infláció elkezd emelkedni a jövőben. A nagyszámú időskorúból álló társadalmi erő felfelé kényszerítheti az egészségügyi és nyugdíjköltségeket, így a további adóemelés és új adók bevezetése elkerülhetetlenné válhat. Mindezek hatalmas nyomást fognak gyakorolni a közpolitikára, valamint a fiskális és monetáris politikára.

A témakörrel részletesen foglalkozik A nagy demográfiai fordulat című, közelmúltban megjelent könyv. A szerzők, Charles Goodhart és Manoj Pradhan többek között azt a kérdést is megvizsgálják, megfordul-e a társadalmi elit és a magára maradt társadalmi rétegek közötti jövedelmi egyenlőtlenség növekedési trendje.

A kötetet a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) adta ki.

Fotók: Pallas Athéné Könyvkiadó/Drajkó-Egressy Orsolya

A nagy demográfiai fordulat című kötet exkluzív kiadói áron vásárolhatók meg a Pallas Athéné Könyvkiadó Bölcs Várban (I. kerület, Tárnok utca 28.) működő könyvesboltjában, valamint a webshopjában. A PABooks kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) további hasznos, érdekes információk találhatók a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.

(x)

euro-penz-loszer
London Stock Exchange
tőzsde
forint, forintárfolyam, forintlikviditás, készpénz, fizetés
brusszel europai unio

Holdblog Charlie örök

Elhunyt a befektető, Charlie Munger - Warren Buffett harcostársa -, akitől talán a legtöbbet lehet tanulni. Szerencsére...

2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Talajszilarditas-2023-11-09-0655_p