A TriGranit jelene és jövője a közép-kelet-európai régióban (x)
Prémium

A TriGranit jelene és jövője a közép-kelet-európai régióban (x)

PR cikk
Interjú Tom Lisieckivel, a TriGranit vezérigazgatójával

A TriGranit legújabb fejlesztése, a Duna-parton elhelyezkedő Millennium Gardens irodakomplexum második üteme jelenleg fejlesztés alatt áll, átadása 2024. első negyedévében várható. Tom Lisieckit, a TriGranit vezérigazgatóját kérdeztük az irodakomplexumról, véleményét a jelenlegi befektetési és irodapiacról, valamint a TriGranit terveiről és jövőbeni fejlesztéseiről.         

2023 első felében a megnövekedett költségek és a bizonytalan kilátások miatt a befektetési aktivitás Közép- és Kelet-Európában alacsony maradt. Milyennek látja a jelenlegi befektetési piacot, különösen Magyarországon és Lengyelországban, ahol a TriGranit leginkább aktív?    

T.L.: A kamatlábak emelkedése jelentős hatással volt a befektetési aktivitásra, ami az árkorrekciók mértékének és időtartamának meghatározásában nagy kihívást jelentett. A piaci szereplők inkább a kivárást választották, hogy lássák, a jelenlegi gazdasági környezet és a beszerzési stratégiák változásai hogyan hatnak majd a bérlői döntési folyamatokra, Magyarországon és Lengyelországban is. A magyarországi gazdasági környezet valamivel összetettebb, mint a lengyelországi, mivel a rekordinfláció, a megnövekedett energiaköltségek, a magas kamatlábak, a folyamatosan csökkenő GDP, valamint a nyomás alatt lévő kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés miatt az ország 4. negyedéve technikai recesszióban van. A legfontosabb azonban a teljesen új kamatkörnyezet, amely az év első felében nagy hatással volt a befektetők aktivitására. 

A TriGranit innovatív és ambiciózus ingatlanprojektjeiről ismert, és 7 országban több mint 50 mérföldkőnek számító ingatlanprojektet fejlesztett. Mesélne nekünk a legújabb fejlesztésükről, és arról, hogy mi különbözteti meg azt a Budapesten nemrégiben átadott többi irodaprojekttől?

T.L.: Legújabb fejlesztésünk, a Millennium Gardens Budapest szívében helyezkedik el, és a Millennium Városközpont része, amelyet szintén a TriGranit fejlesztett az elmúlt 25 évben. Versenyelőnyként kiemelném a Millennium Gardens ESG-megfelelőségét. Az irodaházban nagy hangsúlyt helyeztünk az energiahatékonyságra, a zöld alapanyagok használatára, és a fenntartható tervezési gyakorlatokra, melyeket a BREEAM "Excellent" tanúsítvány is alátámaszt, és melyek mind nagy jelentőséggel bírnak a jelenlegi versenyképes ingatlanpiacon. A Millennium Gardens ráadásul kiváló helyen, a Duna partján helyezkedik el. Ez a központi elhelyezkedés kényelmes hozzáférést biztosít a tömegközlekedéshez, a kényelmi szolgáltatásokhoz és egyetemekhez, valamint a repülőtér is mindössze 25 perc autóútra van az épülettől, így vonzó választás lehet a stratégiai helyszínt kereső vállalkozások számára.  

Említésre méltónak tartom még az első fázis népszerűségét. A Millennium Gardens első ütemét nagyon jól fogadta a piac (90% feletti bérbeadottsággal nyitott meg), a nehezített piaci körülmények ellenére is. Sok évtizedes múltunk és reputációnk szintén megkülönböztető tényező lehet, különösen ebben a lokációban.

Mit mondana a Millennium Gardens második ütemének fejlesztéséről, főbb jellemzőiről, valamint a helyi közösségekre gyakorolt hatásairól?

T.L.: A második fázis az építkezés előrehaladott szakaszában van, és a tervek szerint 2024. első negyedévében adjuk majd át. Műszaki, építészeti és technológiai jellemzői megegyeznek az első fázis jellemzőivel, néhány eltéréssel a belsőépítészet tekintetében.   

A Millennium Gardens irodakomplexum a Millennium Városközpont befejező eleme, amely több mint 400.000 négyzetméter prémium iroda-, lakó- és kulturális fejlesztést foglal magába. A Városközpont nemcsak a IX. kerület, de Budapest legnagyobb városrehabilitációs projektje is, amely jelentős mértékben hozzájárul a helyi közösségek kohéziójához és a város üzleti életéhez.  

Az ESG-megfelelőség egyre nagyobb hangsúlyt kap az ingatlanszektorban. A TriGranit hogyan helyezi előtérbe az ESG-elveket a projektjeiben és milyen kezdeményezésekkel biztosítja a fenntarthatóságot és a felelős fejlesztést?

T.L.: A TriGranit elkötelezett amellett, hogy minden ingatlanprojektjében prioritásként kezelje az ESG-elveket, felismerve a fenntarthatóság és a felelős fejlődés növekvő fontosságát.   

A Revetas Capital és a TriGranit átfogó fenntarthatósági stratégiát dolgoztak ki (ESG & Carbon Neutrality 2040), amelyet ingatlanfejlesztéseink minden fázisába beépítünk. Az első projekt, amely a stratégia keretein belül valósult meg, a Millennium Gardens volt. Ez a stratégia az ESG minden aspektusát magában foglalja, és célja a szén-dioxid-semlegesség elérése a teljes portfólióban. Emellett arra törekszünk, hogy projektjeink olyan zöld épületminősítéseknek megfelelően épüljenek, mint a LEED vagy a BREEAM. A helyi közösségekkel is együttműködünk, feltérképezzük igényeiket és aggályaikat egy-egy új projekt kivitelezése előtt, és szempontjaikat minden fejlesztésünknél igyekszünk maximálisan figyelembe venni. Ez magában foglalhatja közterületek, parkok kialakítását vagy helyi vállalkozások támogatását.

Millennium Gardens_10_György Palkó

A világgazdaság az elmúlt években jelentős kilengéseket élt meg. Hogyan navigál a TriGranit a gazdasági bizonytalanságok között, és hogyan biztosítja projektjeinek stabilitását?  

T.L.: A gazdasági bizonytalanságok kezelése, valamint a beruházások és projektek stabilitásának biztosítása a jelenlegi globális gazdasági problémák közepette nagy kihívást jelent. Stratégiákat dolgozunk ki ezen kihívások leküzdésére, például a portfólió diverzifikációjával – diverzifikáljuk ingatlanportfóliónkat különböző eszközosztályok, irodák, mixed-use fejlesztések és logisztikai fejlesztések között, valamint közép- és kelet-európai lokációk között. Ez a diverzifikáció segít a kockázatok megosztásában és az egyes piacok vagy ágazatok gazdasági visszaesésével szembeni sebezhetőség csökkentésében.     

Mindig hosszú távra tervezünk, ezért kiváró megközelítést alkalmazunk, és olyan erős fundamentumokkal rendelkező projektekre összpontosítunk, amelyek képesek ellenállni a rövid távú gazdasági sokkoknak, ilyen például a budapesti Millennium Gardens irodaházunk vagy a krakkói Infinity mixed-use projektünk. 

A TriGranit sikeres partneri együttműködéseket tudhat maga mögött. Megosztana néhány kulisszatitkot arról, hogy miként viszonyul az érdekelt felekkel, befektetőkkel és helyi közösségekkel való együttműködéshez a közös célok elérése érdekében?   

T.L.: A TriGranit sikeresen vitt véghez PPP (Public-Private Partnership) projekteket Magyarországon (MüPA) és Lengyelországban (Poznań City Center) is, amelyek kiemelkedő példái múltbéli, köz- és magánszféra közötti együttműködéseinknek.

Jelenleg szoros együttműködésben dolgozunk a Revetas Capital bécsi székhelyű tőkebefektetővel. A TriGanit és a Revetas Capital közös célja az értékteremtés, olyan jövőbiztos ingatlanok kivitelezése, amelyek fenntarthatóan működnek, és ahova az emberek 20-30 év múlva is szívesen jönnek be dolgozni, vagy minőségi időt tölteni. Úgy gondolom, hogy a hamarosan átadásra kerülő Millennium Gardens irodakomplexummal és a tervezési fázisban lévő logisztikai és mixed-use fejlesztéseinkkel jó úton haladunk e cél elérése felé.   

A home office elterjedése és a változó irodai dinamika nagy hatással van a kereskedelmi ingatlanfejlesztésekre. Hogyan alakítja a TriGranit ingatlanfejlesztéseit a vállalkozások és a bérlők változó igényeihez?  

T.L.: A rugalmas munkavégzés iránti növekvő igény kielégítése érdekében co-working tereket, flexibilis iroda-kialakításokat és rugalmas bérleti lehetőségeket biztosítunk. Ez lehetővé teszi bérlőink számára, hogy helyigényüket könnyedén a változó igényeikhez igazítsák. Arra is figyelünk, hogy ingatlanainkba fejlett technológiai infrastruktúrát építsünk be, például intelligens épületmenedzsment és kiberbiztonsági rendszereket, támogatva bérlőink technológiai igényeit.  

Elkezdtünk mixed-use elemeket is beépíteni fejlesztéseinkbe, amelyekben az irodafunkciót kiskereskedelmi és szórakoztató elemekkel kombináljuk, mint például a fogorvosi rendelő, a prémium étterem, vagy a környezetbarát autómosó a Millennium Gardensben.  

Jelenleg milyen projekteken dolgoznak, illetve miket terveznek a TriGranitnal, mind lokáció, mind eszköztípusok tekintetében?      

T.L.: Jelenleg a budapesti Millennium Gardens irodaház második fázisát fejezzük be. A jövőbeli projektek tekintetében a kelet-közép-európai és délkelet-európai régióra fogunk összpontosítani, mivel ezekben a régiókban még mindig hatalmas potenciál rejlik. Jelenleg több fejlesztési lehetőséget vizsgálunk, melyeket a gazdasági visszaesés időszakát követően, illetve a kamatlábak csökkenése után szeretnénk megkezdeni.   

Az eszköztípusokat tekintve a mixed-use fejlesztésekre és logisztikára fogunk koncentrálni, mivel a kereslet még a gazdasági visszaesés időszakában is egészséges maradt ezen eszközosztályok iránt. Fontolóra veszünk átépítési és felújítási projekteket is, mivel a fenntarthatóságot és az értékállóságot prioritásként kezeljük. 

https://trigranit.com             

https://millenniumgardens.hu/

(x)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
lidl áruház