147 milliárd forint kutatásra és innovációra (x)
Prémium

147 milliárd forint kutatásra és innovációra (x)

PR cikk
Ennyiből indulnak új pályázatok idén a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

Ez dinamikus forrásbővülés a tavalyi 79 milliárdos kerethez képest. Melyek a 2024-es Programstratégia legfőbb céljai, újdonságai? – kérdezzük Kiss Ádámtól, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökétől.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2024. évi Programstratégiájában az előző évinél bő 60 milliárd forinttal több hazai forrás fordítható tudományos kutatások és vállalati innovációs projektek támogatására. Ezzel új lendületet adunk az innováció kereteit meghatározó Neumann János Program megvalósításának, és közelebb kerülünk ahhoz a kormányzati célkitűzéshez, hogy Magyarország 2030-ra a világ legjobb 25, és Európa legjobb 10 innovátor országa közé kerüljön.

innovacio-16_9_portfolio

Milyen főbb pilléreken nyugszik a Programstratégia?

Az idei Programstratégiánk három fő pillérre épül.

Az első pillért a vállalati innovációs programok alkotják, amelyek immár valamennyi vállalattípus számára elérhetők. Újdonság, hogy az innovatív induló vállalkozások vagy más szóval startupok és spin-offok, valamint a hazai kis- és középvállalkozások mellett a nagyvállalatoknak is kínálunk dedikált támogatási lehetőségeket. Innovációs Kockázati Tőkeprogramunk a nagy növekedési potenciállal rendelkező innovatív vállalkozásokat igyekszik tőkeági – azaz visszatérítendő − finanszírozással versenyképesebbé tenni. Valamennyi vállalati innovációs programmal szemben elvárás az egyetemekkel, kutatóintézetekkel való együttműködés, valamint a mérhető gazdasági hatás kifejtése.

A második pillér keretében a teljes kutatói életpálya átfogó támogatása valósul meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával.  A cél az, hogy a köznevelési rendszerben és a szakképzésben tanulóktól kezdve az egyetemi hallgatókon, a doktoranduszokon, a posztdoktori tanulmányokat folytató kutatókon át a szenior tudósokig támogatáshoz jussanak a legtehetségesebb diákok, egyetemi és kutatóintézeti szakemberek. Ezen programok fókuszában egyrészt az egyéni kiválóság áll, azaz a nemzetközi mércével is kiváló hallgatók és kutatók részesülhetnek támogatásban. Másrészt alapvető elvárás a pályázatokkal szemben, hogy társadalmi és tudományos hatást váltsanak ki. A pályázatok feltételrendszerét a Nobel-díjas Krausz Ferenc professzor úr vezetésével felálló Kutatási Kiválósági Tanács fogja az idei évtől kialakítani.

A Programstratégia harmadik pillére a magyar kutatási és innovációs ökoszisztéma nemzetköziesítése, a magyar kutatók és innovátorok támogatása a nemzetközi tudományos és innovációs hálózatokba történő bekapcsolódásban. Ez egy öt tételből álló programcsomag, amelynek egyik legfontosabb eleme az új HU-rizont program. Ezzel a Neumann János Program fókuszterületein (egészséges élet, zöld átállás, digitalizáció) magyar és külföldi egyetemek és kutatóintézetek együttműködésében megvalósuló kutatási projekteket támogatunk, 8 milliárd forint értékben.

Mit üzen a pályázni szándékozóknak?

2024 a lehetőségek éve lesz. Az egyéni kutatóktól a kutatóhelyeken át a kkv-kig és a nagyvállalatokig mindenki megtalálja a céljainak megfelelő konstrukciót. Minden lehetséges eszközzel azon dolgozunk, hogy az adófizetők által teremtett forrásokból támogatott projektek a nemzet számára kiemelten fontos területeken gazdasági, társadalmi és intellektuális hatást fejtsenek ki. Ezen célrendszer mentén kiemelten segítjük a kutatási eredmények piaci hasznosulását és a magyar sikerek nemzetközi szintre emelését, amelyek révén Magyarország belátható időn belül az innovációs világ élvonalába kerülhet.

Bővebb információ: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hivatal-hirei/kihirdettek-nkfi-alap-2024-es-programstrategiajat

NKFIH_7_fekete_HU

(x)

Címlapkép forrása: NKFI Hivatal, stockfotó: iStock

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01