Kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő alapjai (x)
Prémium

Kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő alapjai (x)

PR cikk
A 2023-as év hosszú idő óta az egyik legsikeresebb volt a magyarországi befektetési alapkezelők szemszögéből nézve: kedvező volt a piaci környezet, jelentősen nőtt a kezelt vagyon, a Gránit Alapkezelő befektetési alapjai pedig ezen belül is kiemelkedően teljesítettek. 2024-ben ugyan nagyobb volatilitásra számítanak a szakértők, de megfelelően kiválasztott és profin kezelt alapokkal várhatóan továbbra is versenyképes hozamot lehet majd elérni. Böröczky Dezsővel, a Gránit Alapkezelő Stratégiai- és üzletfejlesztési vezetőjével, és Kovács Szilárd befektetési igazgatóval beszélgettünk a befektetési alapkezelői piac, valamint az egyes alapok teljesítményéről és idei kilátásairól.

Milyen évet zártak 2023-ban a magyarországi befektetési alapkezelők?

Kovács Szilárd: Kifejezetten eredményes év volt a tavalyi, az egyik legjobb hosszú idő óta. Jelentősen nőtt a kezelt vagyon, a nyilvános alapok állománya több, mint 50 százalékkal emelkedett, 9 300 milliárdról 14 000 milliárd forintra. A legnagyobb növekedést a kötvényalapok érték el,  sikerült kihasználni a magas kamatkörnyezetet, aminek köszönhetően közel megduplázódott az állományuk, mintegy 2 600 milliárd forintnyi növekedés volt tapasztalható.

Az abszolút hozamú alapok, ingatlanalapok és garantált alapok állománya is 400-500 milliárd forinttal nőtt, bár ez a növekedés az ingatlanalapoknál főleg a hozamhatásnak köszönhető, a legnagyobb alapoknál ugyanis forgalmazási maximum van érvényben.

Böröczky Dezső: A piac bővüléséből a Gránit Alapkezelő is kivette a részét, jelentősen tudtuk növelni az alapjaink volumenét tavaly. Az értékapíralapjaink állománya gyakorlatilag megduplázódott, miközben az ingatanalapok állományát is közel 30 százalékkal tudtuk növelni, a forgalmazási maximum ellenére is. Komoly figyelmet fordítunk arra, hogy az új MNB ajánlásnak megfelelően a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap (MPTIA) hosszú visszaváltású sorozatainak állományát növeljük, és jelentős sikerként értékeljük, hogy 60 százalékos bővülést könyvelhettünk el ezen a területen.

Ennek köszönhető, hogy a rövid visszaváltású „A” sorozat forgalmazási maximumát is emelni tudtuk az ingatlanalapok befektetési jegyeinek visszaváltásáról szóló, tavaly októberben megjelent kormányrendelet alapján.

Milyen hozamokat lehetett elérni tavaly a befektetési alapokkal?

K.SZ.: Nagyon kedvező volt tavaly a piaci környezet, ezt jól mutatja, hogy a 365 napnál hosszabb hátralévő lejárati idejű magyar állampapírok árfolyamát összegző referencia-mutató, a MAX-index 25 százalékot tudott emelkedni 2023-ban. A részvények terén is a bikapiac volt a jellemző, a BUX index majdnem 40 százalékkal, az amerikai S&P 500 index pedig több mint 24 százalékkal magasabban zárta a 2023-as évet, mint az azt megelőzőt. Az USA-ban a részvénypiaci emelkedést az AI területén tevékenykedő vállalatok berobbanása, valamint a tech szektor teljesítménye fűtötték, miközben a 2022-es medvepiaci alacsony bázisnak is volt ebben szerepe. Mindezeknek köszönhetően az értékpapírpiacokon „nem volt nehéz jó hozamot csinálni” tavaly, persze a nominális hozamok mellett az inflációt is figyelembe vevő reálhozamot, valamint az egyes befektetések kockázatát (árfolyamingadozását) sem szabad figyelmen kívül hagyni

B.D.: Való igaz, hogy a 2022-es medvepiac után - amely a kötvény és részvénypiacokat is alaposan megütötte - a 2023-as esztendő a visszapattanás éve volt, ahol a legtöbb eszközosztály befektetéseinek értéke, illetve a nettó eszközértéke stabilan emelkedni tudott. A kedvező piaci környezetben pedig a Gránit Alapkezelő befektetési alapjai és az általunk kezelt intézményi portfóliók is kimondottan jól teljesítettek. Több nyilvános alapunk is a kategóriájában a legjobb eredményt érte el, ha az alapok teljesítményét és szórását figyelembe vevő Sharpe-mutató alapján értékeljük a termékeket.

Melyik alapokat lehet kiemelni a 2023-as eredmények tükrében?

K.Sz.: Négy értékpapíralapunk teljesített kiemelkedően a maga kategóriájában, de mindegyik alapunkra igaz, hogy legalább a középmezőnyben végeztek a saját szegmensükben.

A legjobb relatív teljesítményt a Diófa WM-1 részalap, a Diófa WM-2 részalap, a Diófa Jövőkép ESG részvény alap, valamint a Takarék Rövid Kötvény befektetési alap nyújtotta.

A Diófa WM-1 részalap 17,9 százalékos teljesítményével mind hozam, mind a Sharpe adatok (3.874-es ráta) alapján a legjobb volt az alacsony (kevesebb mint 2 százalékos) szórású ) abszolút hozamú alapok között.  Ráadásul az összes abszolút hozamú alapot vizsgálva - ami több, mint 100 alapot jelent -, is a harmadik legjobb Sharpe rátát érte el. A Diófa WM-2 részalap a közepes szórású (2 és 5 százalék közötti) abszolút hozamú alapok között 24,5 százalékos teljesítményével hozam alapján a második  legjobb lett.

B. D. : Nem csak az abszolút hozamú kategóriában tudtunk kiemelkedőt felmutatni. A Takarék Rövid Kötvény Befektetési Alap is az élmezőnyben végzett 18 százalék feletti hozamával és kiemelkedő Sharp értékével a hazai rövid kötvény alapok között.

A fenntartható és felelős befektetéseket szívügyünknek tekintjük, ezért kifejezetten büszkék vagyunk arra, hogy a Diófa Jövőkép ESG részvény alap a globális ESG részvényalapok kategóriájában hozam és Sharpe ráta alapján is a legjobb ESG besorolással rendelkező részvényalap volt. Az ún. SFDR 8-as vagy SFDR 9-es alapok (ezek a besorolások a fenntarthatósági jellemzők előmozdítására, illetve a fenntarthatósági célok követésére utalnak) Magyarországon még viszonylag kis piaci szegmenst jelentenek, globális szinten ugyanakkor egyre fontosabb szerepet kapnak, és a Gránit Alapkezelőnél azon vagyunk, hogy hozzájáruljunk a kategória itthoni népszerűsítéséhez.

Mi az a Sharpe-mutató?
A Sharpe-mutató az egységnyi kockázatra jutó többlethozamot kifejező mutató. Minél magasabb az értéke, annál kedvezőbbnek mondható az adott befektetési forma.

Milyen várakozásokkal állnak a 2024-es év elé?

B.D.: Az idei évben előreláthatóan egy nagyobb kilengésekkel és kérdőjelekkel telített, turbulensebb időszakra számíthatunk. Az infláció csökkenése kedvezőtlen esetben az év közepe után akár meg is fordulhat, ami a kötvénypiac növekvő volatilitásához vezethet. A részvénypiacokon is van kockázat bőven, a makrogazdasági kihívásokon és a jegybanki döntéshozatalon át egészen az amerikai és európai választásokon keresztül sok tényező befolyásolhatja az árakat és így az ebbe fektető alapok hozamát. 

K.SZ.: A nemzetközi részvénypiacot vizsgálva változó tendenciákat látunk kirajzolódni. Az USA-ban erős a fiskális stimulus, robusztus gazdasági növekedés várható, részben a választási év miatt, ami a részvénypiacra is pozitív hatást gyakorolhat, ugyanakkor ez könnyen nagyobb volatilitással párosulhat.

Az Európai Unióban kevésbé egyértelmű a helyzet, a német gazdaság jelenleg döcög, ezzel együtt azonban az amerikai hatás még húzóerőként hathat az európai részvényekre. Közép Európában jobbak a kilátások, amelyek közül kiemelhető Lengyelország a beérkező EU-s források miatt, illetve Magyarországon is pozitívan hathatnak a gazdaság erősítésére irányuló kormányzati erőfeszítések.

Mindemellett reálbér növekedés is várható, ami növelheti a fogyasztást, ezáltal a gazdaság is fellendülhet.

Mindez hogyan hathat a várható hozamokra?

K.Sz.: A 2023-as kimagasló hozamú év után 2024-ben is várhatóan jó hozamokat lehet majd elérni a megfelelően kiválasztott befektetési alapokkal. Fontos látni, hogy míg 2023-ban relatíve egyszerű volt kétszámjegyű hozamokat elérni, mert a legtöbb eszköz gyakorlatilag csak felfelé ment, addig 2024-ben már jobban oda kell figyelni arra, hogy olyan, megfelelően kiválasztott és magas szakmai szinten kezelt alapokba fektessenek az ügyfelek, amelyek kellőképpen fel vannak készülve az idén várható nagyobb volatilitásra, és a tavalyitól eltérő kockázatokra. 

B.D: Az ilyen piaci környezetben felértékelődik a profi befektetési alapkezelők szerepe, amelyek teljesítményének megítélésére alkalmas lehet (bár a jövőre nézve garanciát nem jelent) az általuk kezelt alapok korábbi teljesítményének vizsgálata.

A Gránit Alapkezelőnél 2024-ben az alapjaink állományának további bővülésére számítunk,

miközben célunk, hogy az alapjaink a kategóriájukon belül továbbra is kiemelkedő hozamot termeljenek az ügyfeleinknek a kockázatok megfelelő szinten tartása mellett.

Az Alapkezelő számára nem csak a hozamkörnyezet változása miatt izgalmas a 2024-es év, hiszen névváltoztatással indította az évet. Mit jelent ez a gyakorlatban?

B.D.: A névváltás és a Gránit Bankkal való szorosabb együttműködés az alapkezelő történetének új fejezetét hozza el. Az elmúlt időszakban lerakott szakmai alapokra építve egy dinamikus növekedési pályára kívánunk ráállni, mind a hazai, mind a nemzetközi piacon.

Ennek fontos eleme lesz a piaci pozíciónk erősítése, az ingatlanportfóliónk további diverzifikálása, új termékek bevezetése, és a digitális megoldások erősítése.

A névváltással együtt egy új, nemzetközi márkát is elindítottunk: a Grandum brand alatt összpontosulnak az alapkezelő ingatlanokhoz kapcsolódó szolgáltatásai és céljai.

Címlapkép forrása: Gránit Alapkezelő

(x)

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
lidl áruház