Utcanevek őrzik a múltat a rehabilitált rozsdaövezetben (x)
Prémium

Utcanevek őrzik a múltat a rehabilitált rozsdaövezetben (x)

PR cikk
A Boráros tértől a Rákóczi hídig húzódó terület, amit ma Millenniumi Városközpont néven ismerünk, pár évvel-évtizeddel ezelőtt még egészen más arcát mutatta. Itt terjeszkedett a Budapest-Dunapart Teherpályaudvar, körülötte pedig azok az ipari létesítmények, amelyek neveit még ma is közterek őrzik: a Közvágóhíd, vámház, gőzmalmok, gabonaraktár, téglaégető telepek álltak a környéken.
VAGOHID 09

Ezeknek a létesítményeknek, de leginkább a teherpályaudvarnak a szerepe azonban idővel egyre kisebb lett, a sorsukat pedig az ide tervezett, 1995-ös világkiállítás terve pecsételte meg végleg. A teherpályaudvart és a kiszolgáló létesítményeket elbontották, és bár a világkiállítást végül mégsem rendezték meg, a terület készen állt arra, hogy valami egészen új és nagyszabású dologba kezdjenek rajta.  Ezzel el is kezdődött a Középső-Ferencvárosi rozsdaövezet rehabilitációja.

Lendületes kezdésként ide építették fel a Nemzeti Színházat és a Művészetek Palotáját, ami meg is szabta a fejlesztések irányát és a környék új arculatát. A Közvágóhíd és a környékbeli gyárak, raktárak helyén ma már modern és elegáns lakóházak állnak, létre jött egy irodafolyosó, ahol rengetegen dolgoznak, a hangulatos Duna-parti zöld sétányok és parkok pedig a környék zöld tüdejeként is funkcionálnak.

VAGOHID_05

Iparnegyedből elegáns, minden igényt kiszolgáló negyeddé vált a Millenniumi Városközpont, ami ma már az itt élőknek is magas életnívót kínál. A helyszínen zajló ingatlanberuházások közül az egyik legizgalmasabb a Vaskapu és a Vágóhíd utca találkozásánál épülő Metrodom Green, amely a több ezer növényével és zöld homlokzatával úgy néz ki, mint egy városi oázis, vagy városban megbújó sziget. De miért is írjuk ezt? A Metrodom Green külső homlokzatát örökzöld futónövények fogják borítani, az alacsony szárnyak tetején intenzív zöldtetők kerülnek kialakításra, melyek főleg cserjékből fognak állni. Ezek a kellemes látvány mellett hozzájárulnak az épület hőszigeteléséhez, hűtéséhez is. Mindez nem csak a környezetre fejti ki jótékony hatását, hanem hozzájárul az ott lakók jólétéhez is. Számtalan kutatás kimutatta már, hogy a zöld környezet csökkenti a stresszt, oldja a feszültséget, segít a koncentrációban és javítja az emberek hangulatát.

Az 513 okosotthont magában foglaló lakópark rendkívül energiatakarékos működése mellett számos közösségi szolgáltatást is nyújt majd a lakóinak: wellness részleg, szauna, edzőterem, grillterasz, a családoknak pedig baba játszósarok és játszótér is készül. A 24 órás portaszolgálat mellett kávézó is üzemelni fog, sőt közösségi iroda és közösségi nappali is a lakók rendelkezésére áll a későbbiek során.

VAGOHID_03 (1)

A kiváló tömegközlekedési kapcsolatok mellett a lakóparkban GreenGo autómegosztó és Bubi állomás is működni fog, a teremgarázsban pedig minden beállóhoz saját elektromosautó-töltőállomás is kapcsolódik.

Túl jól hangzik, mégis igaz: a Metrodom Greenben már 6 millió forint kezdőbefizetéssel is lakáshoz lehet jutni, a fennmaradó összeget pedig csak a használatbavételi engedély megszerzését követően kell rendezni. A rozsdaövezeti besorolásnak köszönhetően pedig még az 5%-os ÁFÁ-t is visszaigényelhetik az új tulajdonosok – úgy, hogy mindeközben a város egyik – ma már – legmenőbb kulturális negyedében élhetnek.

(x)

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2