Németh Gábor

Németh Gábor

senior portfóliómenedzser , VIG Alapkezelő

Németh Gábor 2009-ben végezte el a Budapesti Corvinus Egyetemen a gazdaságmatematikai elemző alapszakot, majd 2011-ben a pénzügy mesterszakon évfolyamelsőként zárta egyetemi tanulmányait. Befektetési ismereteit először 2012-ben a Bankárképző Vagyon, Alap, Portfólió képzésén bővítette. 2013 és 2015 között teljesítette a Chartered Financial Analyst (CFA) program mindhárom vizsgáját, így 2015-ben megszerezte a szakmában és nemzetközileg is elismert CFA oklevelet. 2011-ben csatlakozott az AEGON Alapkezelő vagyonkezelési csapatához, ahol először elemzőként, majd senior kötvény portfólió menedzserként számítanak a munkájára. A devizastratégia kialakítása és számos multi asset portfólióban a döntéshozatal is feladatai közé tartozik. A VIG Ózon Éves Tőkevédett, a VIG Lengyel Kötvény, a VIG Cseh Rövid Kötvény Alap kezelése mellett a régiós biztosítók saját tőke és tartalék portfóliói (lengyel, román, magyar), az önkéntes pénztári portfóliók és további total return, abszolút hozamú alapok és vegyes alapok kezelésében is részt vesz. Elemzései, kommentárjai a gazdasági médiában és neves hírügynökségek anyagaiban jelennek meg. 2014-ben elindult a Haszon Magazin befektetési versenyén, amelyet 2015-ben a verseny végeztével meg is nyert. 2014, 2015, 2016, 2018 és 2019-ben az általa kezelt VIG Pénzpiaci alap kategóriájában a legjobbnak bizonyult. 2020-ban a VIG Lengyel Kötvény alap lett az év legjobb hosszú kötvény alapja. Fő érdeklődési területe a befektetői pszichológia, a technikai elemzés és az érték alapú befektetési szemlélet.
Cikkeinek a száma: 8
Miért ilyen gyenge a forint, és meddig gyengülhet?

Miért ilyen gyenge a forint, és meddig gyengülhet?

Sokakat meglepetésként ér a gyenge hazai fizetőeszköz, különösen annak az időzítése. De mik lehettek most a kiváltó okok és meddig gyengülhet még a forint árfolyama? Az biztos, hogy óriási változás küszöbén áll a magyar fizetőeszköz, ugyanis a legfontosabb támaszt rántják ki alóla: a magas kamatokat.

Vissza 1995-be: az időgép megmondhatja, mi fog most történni a piacokon!

Vissza 1995-be: az időgép megmondhatja, mi fog most történni a piacokon!

Jelenleg a befektetők a puha landolás (soft landing) forgatókönyvet árazzák Amerikában, amikor az infláció recesszió nélkül marad kordában. Ez viszonylag ritka: legtökéletesebb formájában 1995-ben valósult meg Amerikában, és az akkori jegybankelnököt Alan Greenspant a „halhatatlanok”, de legalábbis a „legendák”  közé emelte. Az akkori és a mai helyzet között több hasonlóság is látszik, így érdemes - persze kitérve a különbségekre is – párhuzamot vonni és megvizsgálni, hogy az egyes eszközosztályok akkor hogyan teljesítettek, és mi lehet ebből releváns a jelenre nézve is.

Gyilkos kombináció a magyar államadósságban: mennyire fájdalmas a magas kamatszint?

Gyilkos kombináció a magyar államadósságban: mennyire fájdalmas a magas kamatszint?

Nemrég látott napvilágot egy érdekes ábra, ami azt mutatja, hogy az Európai Unión belül a magyar állam fizette ki 2023-ban a legnagyobb kamatterhet az államadósság után.  Ez is azt mutatja, hogy mostanra Magyarországon is véget ért a fiskális fegyelem időszaka: a magas deficitszámokra jött rá a tavalyi 18%-os kamatszint, az egekbe szökő finanszírozási költségek, idén pedig a lakossági állampapírok inflációhoz igazított kamatkiadásai fognak igazán fájni. Az MNB számai alapján évente mintegy 2000 milliárd forinttal több megy el csak arra, hogy a korábbi gazdaságpolitika következményeit fizessük.

Tényleg vége az erős dollár időszakának?

Tényleg vége az erős dollár időszakának?

A 2023-as év első fele inkább trend nélküli volt a devizapiacokon, a második félév azonban igazi dollár “bika piacot” hozott egészen novemberig. A piac most arra számít, hogy gyengülni fog a dollár jövőre, de mi lesz, ha az EKB is hamar kamatvágásba kezd? Nagyon úgy tűnik, hogy a következő hónapok gyengébb dollár árfolyamot hozhatnak, mint amit jelenleg vár a piac. Középtávon azonban sok kockázat alulreprezentált, ami a dollár erősödését segítheti.

Még csak most jön az igazi inflációs sokk?

Még csak most jön az igazi inflációs sokk?

Az elmúlt bő 2 évben egyértelműen az infláció alakulása határozta meg befektetéseink értékének alakulását, de most a múlt kísértete is felütötte a fejét. Nagyon fontos szakaszba érkezett az infláció elleni küzdelem: jöhet a második hullám, ami lehet, hogy durvább lesz, mint az első.

Csapdahelyzetben van a magyar gazdaság? Itt az 5 legégetőbb kérdés

Csapdahelyzetben van a magyar gazdaság? Itt az 5 legégetőbb kérdés

Ahogy csökken a magyar kamatelőny az európai, és főleg az amerikai kamatszintekhez képest, és közben minél tovább tart a magyar gazdaság visszaesése, úgy nő az esélye a növekedésösztönzés felé való elmozdulásnak és a gyengébb forint árfolyamnak. Tiszta vizet öntünk a pohárba: sorra vesszük, melyek most a magyar gazdaság legégetőbb kérdései, mik lehetnek az arra adott válaszok, reakciók és mi lesz a forinttal.

Komoly veszélyt jelent a költségvetési hiány a magyar eszközökre

Komoly veszélyt jelent a költségvetési hiány a magyar eszközökre

Hatalmas rés tátong a költségvetésben, az infláció vagy kegyetlen költségvetési hiányhoz, vagy durva megszorításokhoz és recesszióhoz vezet. A gazdasági helyzet miatt a forint és az állampapírhozamok is sérülékenyek - az egyébként meglehetősen drága magyar állampapírok tekintetében is elkél az óvatosság. Az EU-val kötött "béke" persze sok mindent megoldana. Hát még a magyar euró.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
18 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.