Átírták a nagy mezőgazdasági vízgazdálkodási EU-pályázat szabályrendszerét
Uniós források

Átírták a nagy mezőgazdasági vízgazdálkodási EU-pályázat szabályrendszerét

Portfolio
Több ponton módosult "A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése" című (VP2-4.1.4-16 kódszámú) uniós pályázat dokumentációja, amelyek közül az egyik legérdekesebb, hogy változott a támogatható tevékenységek és azok maximális elszámolható kiadásai című melléklet is - derül ki a hivatalos pályázati oldalon megjelent közleményből.
A pályázat kifejezetten nagy keretösszegű, hiszen a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 49,57 milliárd Ft. A forrás több célterület között oszlik meg és a várható nyertes projektek száma 1000 darab. A felhívás feltételeinek megfelelő projekteket egyéni beruházás esetén maximum 1 milliárd Ft, kollektív beruházás esetén maximum 2 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásban részesíti a kiíró a rendelkezésre álló forrás erejéig.

Többek között a Magyar Nemzeti Bank több szakértői anyagban is szorgalmazta már, hogy az öntözési rendszer fejlesztése szükséges lenne Magyarországon, mert ez növelni tudná a mezőgazdasági terméshozamokat, illetve stabilabb lenne a gazdasági növekedés is:A támogatási adatbázis aktuális állapota szerint jelenleg 627 darabnál áll a benyújtott támogatási igények száma, amelyekre együttesen 31,4 milliárd forintnyi támogatást kértek a pályázók, azaz még nincs lefedve a 49,57 milliárdos keret. Közülük az Irányító Hatóság 227 darabot támogatott már 8,3 milliárd forint értékben, és a hatályos szerződések adatai megegyeznek ezzel. Egyelőre 38 projektben történt kifizetés mindössze 557 millió forint összegben.

Átírták a nagy mezőgazdasági vízgazdálkodási EU-pályázat szabályrendszerét
Öntözőrendszer működik egy szántóföldön Hajdúszovát közelében 2019. április 4-én. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi közlése szerint akár százmilliárdos nagyságrendű bevételkiesést is okozhat az aszály a magyar gazdáknak. Az országos aszályhelyzet miatt a kormányzat az idei évtől meghosszabbítja a mezőgazdasági vízhasznosítási idényt, amelyben a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez.
A támogatott projektkereső alkalmazás szerint 237 projekt kapott már támogatást (tehát van eltérés a fenti adatbázishoz képest), jellemzően 20-50 millió forintos összegben kisebb öntözőberendezések, öntöző rendszerek telepítésére, de találunk több százmilliós projekteket is. Az eddigi legnagyobb a LINEÁR-AGRO Mezőgazdasági Kft. öntözési projektje Nagyecseden, amelyre a cég 423 millió forintnyi támogatást nyert el. A második legnagyobb a Tarnamajor Kft. víztakarékos öntözési beruházási projektje Teremben, amelyre 352,5 millió forintot nyertek el, a harmadik legnagyobb projekt pedig eddig a Skamla Land Kft.-jé, amely öntözőtelep kiépítésére nyert el 346,5 millió forintot Kamondon.

A Portfolio Uniós források rovata egyébként szívesen fogadja az 1 millió eurónál nagyobb (kb. 320 millió forintnyi) elnyert támogatással rendelkező uniós projektek közleményeit, összefoglaló bemutatóit az uniosprojekt@portfolio.hu email címre. Az Európai Bizottság által kiírt és a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. által elnyert médiapályázattal összefüggésben ugyanis azokat közzétesszük oldalunkon. A projekttel kapcsolatban egyébként újságírót is keres a Portfolio:A fentivel párhuzamosan egy másik vidékfejlesztési programbeli uniós pályázat ("Agrárgazdasági képzések és felkészítő tréningek", VP1-1.1.1-17 kódszám) dokumentációja is módosult tegnap.

Címlapkép és kép forrása: MTI Fotó Czeglédi Zsolt
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem