Uniós források

Nagy EU-pályázat jön kistelepülések szennyvizes problémáinak megoldására

Portfolio
Megjelent a társadalmi egyeztetése annak a 10 milliárd forintos uniós pályázatnak, amely a 2000 lakosegyenérték alatti kistelepülések önkormányzatainak, önkormányzati társulásainak szól a szennyvízkezelés megvalósítása érdekében - derül ki a hivatalos pályázati oldalon megjelent közleményből.

Mi a lényeg röviden?

A rövid közlemény szerint elindult a "Felhívás szennyvízelvezetés és -tisztítás, szennyvízkezelés megvalósítására a települési szennyvíz kezeléséről szóló 91/271/EGK irányelvben megfogalmazott kiépítési kötelezettséggel nem érintett agglomerációk számára" című (KEHOP-2.2.5-19 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A felhívás tehát azoknak a vidéki kistelepüléseknek a szennyvízkezelését oldhatja meg, amelyekre nem vonatkoznak az uniós derogációs kötelezettségek. Az intézkedés célja, hogy a szennyvízkezelés megfelelő megválasztásával a vidéki települések környezetterhelése csökkenjen, amely jelentősen hozzájárul a vidéki életminőség javításához.

A pályázat keretösszege 10 milliárd forint, a forrás a Kohéziós Alapból és Magyarország költségvetéséből jön és a támogatott támogatási kérelmek várható száma: 8-15 db.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2019. június 15-ig várja a kiíró a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

Mi indokolja a felhívást és mi a célja?

A pályázati kiírás eleje a szokásoknak megfelelően összefoglalja a felhívás indokoltságát és főbb céljait. Így a szöveg szerint "A 91/271/EGK irányelv derogációs követelményeinek teljesítése és a vizek jó állapotának elérése érdekében az EU-ban, (Víz Keretirányelv 1. cikk (a)-(d); 4. cikk (1) a)), valamint a Vízgyűjtő-gazdálkodási Tervben (8.2. "tápanyag és szerves anyag terhelések csökkentését célzó intézkedések") előírt intézkedések teljesítése céljából számos projekt indult a szennyvíz-elvezetés és - tisztítás, valamint szennyvízkezelés fejlesztése céljából.

Magyarország területén a szennyvízelvezetési és -tisztítási beruházások a vízi közmű fejlesztések között a 2014-2020 időszakban - hasonlóan a 2007-13-as időszakhoz - a leghangsúlyosabb szerepet töltik be. Elérni kívánt cél - a szennyvizes derogációs kötelezettségek maradéktalan teljesítésén túl - az EU Víz Keretirányelv fenntartható vízhasználatra és szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó kritériumoknak való megfelelés további biztosítása, erősítése.

A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a vidéki térségek falvaiban az alapvető szolgáltatások fejlesztését. Az intézkedés átfogó célja a vidéki települések épített infrastrukturális eszközeinek kisléptékű fejlesztése. Jelen pályázati felhívás lehetőséget nyújt a Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és - tisztítási Megvalósítási Programról szóló 25/2002 (II.27.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében meghatározott agglomerációs településlistákon nem szereplő, vidéki térségben lévő, 2000 lakosegyenérték alatti szennyvízkibocsátással jellemezhető települések, településcsoportok, illetve azok elkülönült településrészei és külterületei; továbbá a 25/2002 (II.27.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében szereplő, vidéki térségben található települések önmagában 2000 lakosegyenérték szennyvízterhelést el nem érő és a 25/2002 (II.27.) Korm. rendelet 1. számú mellékletében nem nevesített elkülönült településrészei és külterületei számára. Az intézkedés célja, hogy a szennyvízkezelés megfelelő megválasztásával a vidéki települések környezetterhelése csökkenjen, amely jelentősen hozzájárul a vidéki életminőség javításához."

Címlapkép forrása: MTI Fotó Sóki Tamás
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

HitelesAndrás

A pénz csak egy eszköz

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! A pénz csak egy eszköz Kicsit ledobtam az ékszíjat...Láttam egy elég népszerű bejegyzést - sajnos nem mentettem le a képet -, de én nagyon megrökö

Holdblog

Maradt még bármennyi puskapor?

Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak recessziót. Az adatsorok szerint sem kell számítanunk... The post Maradt még bármennyi pus

Holdblog

1200 éve forgalomban

A legrégebbi, forgalomban lévő pénznemek. Azt sokan tudják, hogy forint nevű pénznemek a középkori Magyar Királyságban és az Osztrák-Magyar Monarchiában is léteztek, de azt már... The post

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sarokba szorította Magyarországot és Németországot az Európai Bizottság
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eub európai jog jogállamisági eljárás