Félsz a megállapodás nélküli Brexittől? - Így áll most Magyarország a felkészüléssel
Uniós források

Félsz a megállapodás nélküli Brexittől? - Így áll most Magyarország a felkészüléssel

Portfolio
Kiadta ötödik brexitfelkészülési áttekintőjét az Európai Bizottság, amelyben továbbra is elismeri, hogy valós veszély, bár nem kívánatos esemény a megállapodás nélküli brit kilépés és ezért összefoglaló közleményben rögzítette, hogy hogyan áll az egész ügy uniós és tagállami szintű kezelése és a felkészülés.

Hogyan állnak a tagállamok?

Az összefoglaló azért is fontos és aktuális, mert a brit kormányfői posztért küzdő jelöltek közül több is nyíltan azzal kampányol, hogy ha nincs más út, akkor kész megállapodás nélküli is kivezetni az Egyesült Királyságot az EU-ból október 31-én. Tegnap egyébként a brit parlament alsóházában leszavazták azt a kezdeményezést, hogy tárgyalási időt adjanak a no-deal Brexit forgatókönyvét elkerülni hivatott jogszabály-javaslatra.A Bizottság a szerdán kiadott átfogó összesítésben megállapította, hogy a 2017 óta zajló no-deal Brexit felkészülés miatt hozott egyik intézkedést sem kell érdemben módosítani, és azok továbbra is megfelelnek a célnak. Emellett az is lényeges, hogy a Bizottság a kilépés új időpontja előtt nem tervez új intézkedéseket, illetve az is fontos megállapítás, hogy a Bizottság a tagállami látogatások alapján azt szűrte le, hogy

a tagállamok valamennyi forgatókönyv esetében magas szintű felkészültséget mutattak.

A Bizottság Brexittel kapcsolatos felkészültséget bemutató oldalán a magyar felkészülés állapota itt érhető el, a Brexittel kapcsolatos magyar tájékoztató oldalak pedig ezen a linken keresztül érhetők el.

Mit jelent a megállapodás nélküli kiesés?

Megállapodás nélküli Brexit esetén az Egyesült Királyság harmadik országgá válik, és nem lépnek életbe átmeneti rendelkezések. Ettől az időponttól kezdődően az Unió egyetlen elsődleges és másodlagos jogszabálya sem alkalmazandó többé az Egyesült Királyságra, és nem lesz a kilépésről rendelkező megállapodásban előírtak szerinti átmeneti időszak. Ez nyilvánvalóan komoly fennakadást okoz majd a polgárok és a vállalkozások számára, és súlyos negatív gazdasági hatással járna, amely arányaiban sokkal nagyobb lenne az Egyesült Királyságban, mint az EU27-tagállamokban.

Amint azt az Európai Parlamentben 2019. április 3-án Jean-Claude Juncker bizottsági elnök körvonalazta, megállapodás nélküli Brexit esetén az Egyesült Királyságnak - a jövőbeli kapcsolatokról szóló tárgyalások megkezdésének előfeltételeként - megoldást kell keresnie a kiválással kapcsolatos három fő kérdésre. Ezek a következők: 1. azon polgárok jogainak védelme és tiszteletben tartása, akik éltek a szabad mozgáshoz való jogukkal a Brexit előtt; 2. az Egyesült Királyság uniós tagállamként vállalt pénzügyi kötelezettségeinek tiszteletben tartása; és 3. a nagypénteki megállapodás betűjének és szellemének, valamint az Ír-sziget békéjének, illetve a belső piac integritásának megőrzése.

Címlapkép forrása: Dinendra Haria/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
koronavírus coronavirus virus
Koronavírus
szentendrei hév megálló
építőipar 2020 konferencia
vonatvasutmagyarshutter-20170719
GraphisoftPark
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes