FONTOS Bedöntötte a magyar ipart a koronavírus-válság, ezt hívják totális összeomlásnak!
Milliárdokkal emelte a kormány a szegedi lézerközpont EU-s támogatását
Uniós források

Milliárdokkal emelte a kormány a szegedi lézerközpont EU-s támogatását

Portfolio
Szűkszavú közleményben jelentette be a kormány a hivatalos uniós pályázati oldalon a minap, hogy az eddigi 40,05-ről 42,249 milliárd forintra megemelték az "ELI lézer kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt, 2. fázis" című (GINOP-2.3.6-15 kódszámú) felhívás keretösszegét. Ez azt jelenti, hogy mintegy 5,5%-kal nőtt a projektre fordítható támogatási keret.
Indoklást nem tartalmaz a közlemény és más helyen nem is módosult most a pályázati szabályrendszer, így feltehetően arról van szó, hogy a projekt menetközbeni költségemelkedését most reagálta le a támogató a keret megemelésével. Más nagyobb kiemelt felhívásoknál is rendszeresen megfigyelhető az, hogy akár 2-3 évvel a kiírás után igazítják hozzá "az élethez" a támogatási keretet, azaz például az elszaladó építőipari és egyéb költségekhez a felhasználható pénzt.

A szegedi lézerközpontként a köztudatba bekerült projekt a hivatalos adatok szerint a mostani uniós ciklusban a Gazdaságfejlesztés és Innovációs Operatív Programból (GINOP), illetve előd programjából, a GOP-ból, kap forrást szakaszolt uniós nagyprojektként. Ez azt jelenti, hogy "feldarabolták" a teljes projektet külön elemekre és az előző ciklusbeli keretből 32 milliárdot, a mostaniból pedig eredetileg 40, mostantól viszont már 42,25 milliárd forintot adnak rá.

A GINOP-ból egyébként a kifizetési adatbázis szerint egyelőre 33,3 milliárdot fizetett ki az Irányító Hatóság, amely összeg május vége óta nem is változott. Emögött az lehet, hogy a lézerközpont fontosabb berendezései még nincsenek teljesen készen, illetve nem mentek még végig a szükséges közbeszerzések, amelyek után a projekt tényleges megvalósítására ki lehetne fizetni a fennmaradó részeket.

Milliárdokkal emelte a kormány a szegedi lézerközpont EU-s támogatását
A szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont átadott épületegyüttesének egyik tömbje az 2017. május 23-án, a központ ünnepélyes megnyitója napján. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A lézerközpont körül annak kapcsán forrósodtak fel a viták a tavasszal, hogy az intézmény nemzetközi boardjának három tagja márciusban lemondott arra hivatkozva, hogy a magyar kormány szerintük a tudományos életet megkerülve hozott politikai döntést egy 20 milliárdos gigaprojektről. Erre reagálva áprilisban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egyrészt félreértésről beszélt (mármint a kutatók szerinte félreértik a helyzetet és a tárca motivációit), másrészt azt szorgalmazta, hogy a kritikák helyett a tudósok álljanak be az intézmény támogatása és minél magasabb nemzetközi kihasználtságának megszervezése mögé. Erre pedig akkoriban az Akadémiai Dolgozók Fórumán reagált "az MTA fizikus közössége".

Az Index akkori összefoglalójának egyik legerősebb üzenete az volt, hogy bár az ELI-ALPS valóban nem vált széleskörű, külföldi és hazai kutatók aktív részvételével fejlődő projektté, de ennek oka az, hogy a projekt "szinte kizárólag helyi, a politikusokkal jó kapcsolatot ápoló tudósok kezében maradt".

Emellett az is probléma szerintük, hogy

a tervezés és kivitelezés során elkövetett mulasztások következtében jelenleg a műszaki tartalom a vártnál gyengébb, a kutatók számára a legizgalmasabb paraméterű (a nagy ismétlődési frekvenciájú és a legrövidebb impulzusú) lézernyalábok egyelőre nem állnak rendelkezésre. Ez veszélyezteti az ELI-ALPS eredeti tudományos misszióját.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Frankfurti tőzsde
delafrika koronavirus jarvany200605
merkelybela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Gulyás Gergely kormányinfó