JohnsonVaradkarBrexit1500.jpg
Uniós források

Brexit: nagyon meg akar állapodni Johnson, csak éppen terve nincs rá, hogyan

MTI
Weinhardt Attila
Az ír miniszterelnökhöz Dublinba látogatott ma Boris Johnson brit miniszterelnök és kettejük sajtótájékoztatójának az a lényege, hogy bár Johnson a szavak szintjén nagyon azt akarja, hogy megállapodással tudjon kilépni az Egyesült Királyság az Európai Unióból, az ezt szolgáló konkrét, működőképes tartalékmegoldási terve azonban egyelőre nincs az északír-ír határ kérdésére – legalábbis nem mutatta be azt még se Brüsszelnek, se Dublinnak.

Leo Varadkar ír kormányfő viszont megint kijelentette a mellette álló Johnsonnak, hogy ragaszkodik az északír-ír tartalékmegoldáshoz és nem hajlandó belemenni abba a játékba, hogy kiveszik a kilépési megállapodásból ezt a jogi garanciát adó részt és megelégszenek valamilyen (szóbeli) ígérvénnyel a brit kormány részéről az északír-ír határ majdani átjárhatósága érdekében. Egyúttal meg is „fenyegette” Johsont, hogy ha kiveszik a tartalékmegoldást a kilépési szövegből, akkor az Egyesült Királyság megállapodás nélkül fog kizuhanni az EU-ból, amit viszont éppen most tiltott meg a brit parlament a kormánynak.

A sajtótájékoztató után a két kormányfő több mint egy órán át egyeztetett, majd kiadtak egy közös közleményt, amelyben a Reuters tudósítása szerint rámutatnak arra, hogy megállapodás melletti brit kilépést szeretnének és meg akarják találni a megoldást az északír-ír tartalékmegoldás kérdésére, de egyelőre jelentős különbségek maradtak a két oldal által képviselt álláspontok között.

A két vezető sajtótájékoztatójának főbb üzenetei, kijelentései:

  • Boris Johnson kijelentette: „elsöprő erővel" vágyik arra, hogy sikerüljön megállapodni az EU-val a Brexit feltételeiről és szerinte ez továbbra is lehetséges az EU-tagság megszűnésének október 31-i határnapjáig
  • Johnson szerint az Egyesült Királyságnak mindenképpen ki kell lépnie az EU-ból október 31-ig, ellenkező esetben helyrehozhatatlanul károsodna a brit demokratikus rendszerbe vetett választói bizalom.
  • A brit kormányfő szerint akkor is fenntartható az ír-északír határ átjárhatósága és az észak-írországi rendezési folyamatot rögzítő nagypénteki megállapodás, ha az Egyesült Királyság "teljes mértékben" kivonul az EU-ból.
  • Leo Varadkar úgy fogalmazott: Írország nyitott az északí-ír határ bármilyen körülmények közötti nyitva tartása érdekében alternatív javaslatokra, ezeknek azonban reálisnak, jogilag kötelező erejűnek és működőképesnek kell lenniük. Az ír kormányfő hangsúlyozta, hogy Dublin mindeddig nem kapott ilyen javaslatokat Londontól. Hozzátette: alternatív megoldások híján, "ha nincs backstop, nincs megállapodás sem".
  • Varadkar azt is kijelentette: a konstruktív hozzáállása mellett sem egyezhet bele és nem is fog beleegyezni abba, hogy "a jogi garanciákat ígéretek váltsák fel". Az északír-ír tartalékmegoldás megállapodási szövegből való kitörlése mellett a Johnson-kormány mindössze annyit ígér, hogy el fogja kerülni valamilyen nem részletezett megoldással a kemény fizikai határellenőrzést.
  • Varadkar kijelentette: az ír kormány minden körülmények között elsődleges fontosságúnak tartja a fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését az ír-északír határon és Írország helyének megőrzését az EU egységes belső piacán. Az ír miniszterelnök szerint mindezek alapján a backstop-záradékot Dublin továbbra is a Brexit-megállapodás kritikus fontosságú elemének tartja, ha és amíg nem sikerül alternatív megoldásokat találni.
  • Leo Varadkar figyelmeztette Johnsont arra is, hogy "herkulesi erőfeszítésekre" lesz szükség, ha London a brit EU-tagság megszűnése után három éven belül szabadkereskedelmi megállapodásokat akar kötni az Egyesült Államokkal és az EU-val.

Címlapkép forrása: Aidan Crawley/Bloomberg via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólal a római parlament alsóházában
befektető befektetés terminál trader
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
ujgur tüntetés
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Hol fordul az árfolyam,vételi, eladási zónak.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
európai uniós zászló európai bizottság