GettyImages-1181803301
Uniós források

Nyílt levelet kapott Orbán Viktor is a 2050-es uniós klímacél érdekében

Portfolio
MTI
Csaknem félszáz zöld egyesület nyílt levélben kéri a magyar, cseh és lengyel miniszterelnököt, hogy a december 12-13-i  EU-csúcson fogadják el az Európai Unió 2050-ig szóló klímasemlegességi célkitűzését, amelyet korábban nem támogattak - közölte a felhívás egyik csatlakozójaként a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) hétfőn az MTI-vel.

A kormányfőknek címzett nyílt levél a "magyar, lengyel és cseh társadalom nevében" kéri, hogy az EU legkésőbb 2050-re legyen karbonsemleges. Érvelésük szerint az éghajlatváltozás káros hatásait a lakosság és a gazdaság is érzi, és az eddigi intézkedések nem elegendőek, de azonnali cselekvéssel még elkerülhetőek a visszafordíthatatlan folyamatok.

A cél meghatározása megfogalmazásuk szerint több uniós finanszírozást tenne elérhetővé, javítaná a versenyképességet, az energiabiztonságot és az itt élők életminőségét, jobb egészséget és munkalehetőségeket teremtene, kedvezne az innovatív üzleti kezdeményezéseknek.

Az Európai Tanács nyári csúcstalálkozóján már megpróbálkoztak a tagállamok azzal, hogy elfogadják a 2050-es uniós karbonsemlegességi célt, és úgy tűnt, hogy akár a magyar fél is beadja a derekát, de végül a határozott lengyel ellenállás miatti szolidaritás jegyében Orbán Viktor magyar kormányfő is megvétózta a tervet cseh kollégájával együtt.

A döntését követően részben arra hivatkozott Orbán Viktor, hogy nincsenek meg a források egy ilyen komoly vállalás teljesítéséhez. A 2021-2027-es uniós költségvetésben egyébként a kiszivárgott hírek szerint egyelőre csak az van benne, hogy a Méltányos Átállást Segítő Alap (JTF) keretösszege hitelekkel együtt 35 milliárd euró lenne, ami csaknem 50 rászoruló szénrégió között oszlana meg. Magyarországon a Mátrai Erőmű térsége lenne jogosult a forrásra, és tekintettel a sok érintett régióra, 35 milliárd eurós keretből csak relatív kis összegre lenne jogosult Magyarország. Ez feltehetően sokkal kisebb lenne annál, mint amire az átálláshoz szükség lenne (az ITM becslései szerint 40-50 ezer milliárd forint), igaz magában a 2021-2027-es büdzsében is jelentős, több milliárd eurós méretű források lehetnek majd energiahatékonysági célokra (a 7 éves keret legalább 35%-át ilyen célokra kell fordítani az EU-s tervek szerint).

Magyarországról az MTVSZ mellett az Energiahatékony Wekerle Civil Társaság, a GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete, a Levegő Munkacsoport, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Másfél fok - éghajlatváltozás közérthetően, a Reflex Környezetvédő Egyesület, a V4SDG - Visegrád a Fenntarthatóságért, a WWF Magyarország és a Zöld Kapcsolat Egyesület csatlakozott a felhíváshoz.       

Címlapkép forrása: Sean Gallup/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
egyetemi diák hallgató koronavírus járvány
ml_210915_0352
vonatvasutmagyarshutter-20170719
wallstreet_nyse

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Szijjarto Peter Brexit palyazat tamogatas210918