Váratlanul kiderült, mit vár Brüsszel a magyar gazdaságtól
Uniós források

Váratlanul kiderült, mit vár Brüsszel a magyar gazdaságtól

Portfolio
Bár a 2019-es mellett a 2020-as GDP-növekedési előrejelzését is felfelé módosította az Európai Bizottság, az idei évre vonatkozó friss prognózis még mindig jóval alacsonyabb annál, mint amit a magyar kormány mond – írja a Bruxinfo. A lap úgy tudja, hogy elsősorban az EU-források előrehozott kifizetése és a 2019-es önkormányzati választások élénkítő hatása miatt vár az Európai Bizottság idénre jókora gazdasági növekedési lassulást.

Szokatlan, hogy a Bizottság gazdasági prognózisai előre kiszivárognak, most mégis ez történt. Eredetileg múlt szerdán tette volna közzé a friss, minden országra vonatkozó előrejelzését a brüsszeli testület (végül csak a Stabilitási és Növekedési Egyezmény reformjáról indított konzultációt jelentette be), de ez elmaradt, talán a koronavírus növekedési hatásainak újraszámolása miatt is, így most szerdán teszi majd közzé az új prognózisokat.

A Bruxinfo csak a magyar adatokra közölte saját értesüléseit, miszerint:

  • A 2019-es GDP-növekedési „előrejelzést” 0,3%-ponttal 4,9%-ra húzta fel a Bizottság a tavaly novemberben mondott 4,6%-ról
  • A 2020-as előrejelzést pedig 0,4%-ponttal 3,2%-ra javította. A 4,9%-ról 3,2%-ra lassuló gazdasági növekedést elsősorban annak tudják be a Bizottságnál, hogy a beruházási ciklus tavaly elérte a tetőpontot, amikor is a közpénzből finanszírozott beruházások történelmi magasságba, a GDP közel 7 százalékára emelkedtek az EU-források előrehozott lehívása és a helyi önkormányzati választások miatt.
  • A Bizottság a tavalyi év második felének várakozáson felüli gazdasági növekedésével magyarázza, miért van szükség a felfelé módosításokra. 
  • A Pénzügyminisztérium idénre 4%-os GDP-növekedési előrejelzést tart érvényben, ehhez képest tehát a felhízott brüsszeli előrejelzés még mindig jóval alacsonyabb. A számok közötti jelentős eltérést brüsszeli szakértők annak a tulajdonítják, hogy a Pénzügyminisztérium magasabb foglalkoztatásra és reálbér növekedésre számít, mint az Európai Bizottság. Utóbbi szerint a havi statisztikákból az olvasható ki, hogy az utóbbi időben lelassult a foglalkoztatás bővülése, a munkaerőpiac kevésbé feszes és ez kordában tartja a reálbérek növekedését. 
  • A Bizottság arra számít, hogy a tavalyi évre becsült 3,4 százalékos infláció, 2021-re 3 százalék közelében lesz. 

Címlapkép forrása: Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ep-választás, európai parlament, ep