európai uniós zászló európai bizottság
Uniós források

Váratlanul kiderült, mit vár Brüsszel a magyar gazdaságtól

Portfolio
Bár a 2019-es mellett a 2020-as GDP-növekedési előrejelzését is felfelé módosította az Európai Bizottság, az idei évre vonatkozó friss prognózis még mindig jóval alacsonyabb annál, mint amit a magyar kormány mond – írja a Bruxinfo. A lap úgy tudja, hogy elsősorban az EU-források előrehozott kifizetése és a 2019-es önkormányzati választások élénkítő hatása miatt vár az Európai Bizottság idénre jókora gazdasági növekedési lassulást.

Szokatlan, hogy a Bizottság gazdasági prognózisai előre kiszivárognak, most mégis ez történt. Eredetileg múlt szerdán tette volna közzé a friss, minden országra vonatkozó előrejelzését a brüsszeli testület (végül csak a Stabilitási és Növekedési Egyezmény reformjáról indított konzultációt jelentette be), de ez elmaradt, talán a koronavírus növekedési hatásainak újraszámolása miatt is, így most szerdán teszi majd közzé az új prognózisokat.

A Bruxinfo csak a magyar adatokra közölte saját értesüléseit, miszerint:

  • A 2019-es GDP-növekedési „előrejelzést” 0,3%-ponttal 4,9%-ra húzta fel a Bizottság a tavaly novemberben mondott 4,6%-ról
  • A 2020-as előrejelzést pedig 0,4%-ponttal 3,2%-ra javította. A 4,9%-ról 3,2%-ra lassuló gazdasági növekedést elsősorban annak tudják be a Bizottságnál, hogy a beruházási ciklus tavaly elérte a tetőpontot, amikor is a közpénzből finanszírozott beruházások történelmi magasságba, a GDP közel 7 százalékára emelkedtek az EU-források előrehozott lehívása és a helyi önkormányzati választások miatt.
  • A Bizottság a tavalyi év második felének várakozáson felüli gazdasági növekedésével magyarázza, miért van szükség a felfelé módosításokra. 
  • A Pénzügyminisztérium idénre 4%-os GDP-növekedési előrejelzést tart érvényben, ehhez képest tehát a felhízott brüsszeli előrejelzés még mindig jóval alacsonyabb. A számok közötti jelentős eltérést brüsszeli szakértők annak a tulajdonítják, hogy a Pénzügyminisztérium magasabb foglalkoztatásra és reálbér növekedésre számít, mint az Európai Bizottság. Utóbbi szerint a havi statisztikákból az olvasható ki, hogy az utóbbi időben lelassult a foglalkoztatás bővülése, a munkaerőpiac kevésbé feszes és ez kordában tartja a reálbérek növekedését. 
  • A Bizottság arra számít, hogy a tavalyi évre becsült 3,4 százalékos infláció, 2021-re 3 százalék közelében lesz. 

Címlapkép forrása: Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
lepedo_agy