Valdis Dombrovskis Paolo Gentolini Europai Bizottsag stabilitasi novekedesi egyezmeny
Uniós források

Elmaradt ma a Magyarországnak is fontos nagy brüsszeli bejelentés

Portfolio
Ahelyett, hogy bejelentette volna ma az Európai Bizottság a túl bonyolulttá vált Stabilitási és Növekedési Egyezmény (SNE) lazításaként is felfogható „zöld rugalmassági” záradékot, mint ahogy ennek terve kiszivárgott, csak néhány önkritikus megállapítást fogalmazott meg az egyezményről és egy nyilvános konzultációt indított a témáról, amely év végéig eltart majd. A testüleg megállapítása szerint a beruházások élénkítéséhez túl összetetté vált az SNE, mivel egyszerre több célt is követ, így megfontolandó az ösztönző hatás erősítése a módosítások árán.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Felpuhult a bejelentés a háttérbeli viták miatt

A Politico értesülése alapján a minap azt írtuk, hogy ma, azaz szerdán bejelentheti az SNE lazításaként is felfogható módosítási terveit az Európai Bizottság. Aztán a lap egyik hírlevele azt jelezte, hogy

nincs egyetértés két vezető uniós biztos stábja között a témáról és tart tőle a Bizottság, hogy egyes tagállamok a deficitnövelésre való bátorításként értelmezik az esetleges lazítást.

Ez állhat amögött, hogy végül ma a Financial Times értesülésével összhangban csak nagyon óvatos jelzéseket tett a Bizottság és végül „csak” egy nyilvános konzultációt hirdetett meg az uniós gazdasági kormányzás szabályrendszerének felülvizsgálatáról.

Mi a cél?

A felülvizsgálat célja, hogy értékelje a gazdasági felügyeleti keret hatékonyságát, és megvizsgálja, hogy az mennyiben mozdította elő tagállami gazdaságpolitikák szorosabb összehangolását és gazdasági teljesítmények konvergenciáját, valamint az államháztartási hiány és az adósságszint csökkentését – foglalja össze az MTI.

Fontos hogy tudjuk, hogy mi működött, mi nem, és hogyan lehet konszenzust kialakítani a szabályok ésszerűsítése és hatékonyabbá tétele érdekében

- hangsúlyozta Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős uniós biztos, európai bizottsági alelnök.

Paolo Gentiloni, gazdaságpolitikai biztos úgy fogalmazott, hogy az európai gazdaságpolitikáknak meg kell felelniük az új kihívásoknak, amelyek egyértelműen eltérnek az egy évtizeddel ezelőttiektől.

A stabilitás továbbra is kulcsfontosságú célkitűzés, de ugyanilyen sürgető szükség van a növekedés támogatására, és az éghajlatváltozás kezeléséhez nélkülözhetetlen hatalmas beruházások mozgósítására.

Az államháztartási hiány és az adósságszint csökkentését szabályozó Stabilitási és növekedési paktum ugyancsak felülvizsgálatra szorul, mivel egyes tagállamok nem tartották be a költségvetési fegyelmet.

Nem változnak a fő korlátok, de…

A Bizottság bejelentése szerint

a hiány- és adósságkorlátok a jövőben nem fognak változni, de az EU-nak az a szándéka hogy egyszerűsítse az eljárási szabályokat, és a kormányok által ellenőrzött mutatókra összpontosít, például a GDP növekedéséhez kapcsolódó kiadásokra.

A Bizottság azt is elismerte, hogy a mostani rendszer nem ösztönzi eléggé a tagállamok kormányait a megtakarításra és a beruházások előmozdítására. Továbbá, a Bizottság a zöld megállapodás költségvetési vonzatainak átvezetését tervezi, amely nagyobb mozgásteret adna a kormányoknak a zöld beruházásokra.A konzultációs folyamat várhatóan 2020 végére fejeződik be.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
qr-kód mobilapp
GettyImages-864893078
bull
cramer
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Olvass a grafikonban és lovagold meg a trendet!
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Heiko Maas jogallamisag unios koltsegvetes megallapodas 201124