Valdis Dombrovskis Paolo Gentolini Europai Bizottsag stabilitasi novekedesi egyezmeny
Uniós források

Elmaradt ma a Magyarországnak is fontos nagy brüsszeli bejelentés

Portfolio
Ahelyett, hogy bejelentette volna ma az Európai Bizottság a túl bonyolulttá vált Stabilitási és Növekedési Egyezmény (SNE) lazításaként is felfogható „zöld rugalmassági” záradékot, mint ahogy ennek terve kiszivárgott, csak néhány önkritikus megállapítást fogalmazott meg az egyezményről és egy nyilvános konzultációt indított a témáról, amely év végéig eltart majd. A testüleg megállapítása szerint a beruházások élénkítéséhez túl összetetté vált az SNE, mivel egyszerre több célt is követ, így megfontolandó az ösztönző hatás erősítése a módosítások árán.

Felpuhult a bejelentés a háttérbeli viták miatt

A Politico értesülése alapján a minap azt írtuk, hogy ma, azaz szerdán bejelentheti az SNE lazításaként is felfogható módosítási terveit az Európai Bizottság. Aztán a lap egyik hírlevele azt jelezte, hogy

nincs egyetértés két vezető uniós biztos stábja között a témáról és tart tőle a Bizottság, hogy egyes tagállamok a deficitnövelésre való bátorításként értelmezik az esetleges lazítást.

Ez állhat amögött, hogy végül ma a Financial Times értesülésével összhangban csak nagyon óvatos jelzéseket tett a Bizottság és végül „csak” egy nyilvános konzultációt hirdetett meg az uniós gazdasági kormányzás szabályrendszerének felülvizsgálatáról.

Mi a cél?

A felülvizsgálat célja, hogy értékelje a gazdasági felügyeleti keret hatékonyságát, és megvizsgálja, hogy az mennyiben mozdította elő tagállami gazdaságpolitikák szorosabb összehangolását és gazdasági teljesítmények konvergenciáját, valamint az államháztartási hiány és az adósságszint csökkentését – foglalja össze az MTI.

Fontos hogy tudjuk, hogy mi működött, mi nem, és hogyan lehet konszenzust kialakítani a szabályok ésszerűsítése és hatékonyabbá tétele érdekében

- hangsúlyozta Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős uniós biztos, európai bizottsági alelnök.

Paolo Gentiloni, gazdaságpolitikai biztos úgy fogalmazott, hogy az európai gazdaságpolitikáknak meg kell felelniük az új kihívásoknak, amelyek egyértelműen eltérnek az egy évtizeddel ezelőttiektől.

A stabilitás továbbra is kulcsfontosságú célkitűzés, de ugyanilyen sürgető szükség van a növekedés támogatására, és az éghajlatváltozás kezeléséhez nélkülözhetetlen hatalmas beruházások mozgósítására.

Az államháztartási hiány és az adósságszint csökkentését szabályozó Stabilitási és növekedési paktum ugyancsak felülvizsgálatra szorul, mivel egyes tagállamok nem tartották be a költségvetési fegyelmet.

Nem változnak a fő korlátok, de…

A Bizottság bejelentése szerint

a hiány- és adósságkorlátok a jövőben nem fognak változni, de az EU-nak az a szándéka hogy egyszerűsítse az eljárási szabályokat, és a kormányok által ellenőrzött mutatókra összpontosít, például a GDP növekedéséhez kapcsolódó kiadásokra.

A Bizottság azt is elismerte, hogy a mostani rendszer nem ösztönzi eléggé a tagállamok kormányait a megtakarításra és a beruházások előmozdítására. Továbbá, a Bizottság a zöld megállapodás költségvetési vonzatainak átvezetését tervezi, amely nagyobb mozgásteret adna a kormányoknak a zöld beruházásokra.A konzultációs folyamat várhatóan 2020 végére fejeződik be.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
markzuckerberg
Budapesti Értéktőzsde
amerikai hadihajók
építkezés lakásépítés
SZG_9345
tálib vezetők
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió