Uniós források

Magyar multikat nevelne ki a kormány

MTI
|
Portfolio
Elindult két újabb pályázati felhívás társadalmi egyeztetése a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében. A konstrukciók több mint 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járulnak majd hozzá vállalkozásfejlesztési célok eléréséhez - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t. A hivatalos uniós pályázati oldalon valóban meg is jelent a két új pályázat társadalmi egyeztetéséről szóló hír itt és itt és augusztus 11-ig lehet hozzászólni a most elérhető tervezetekhez.
Hasonló témákról is szó lesz a Hiventures és a Portfolio október 17-ei konferenciáján. Részletek itt!

A két pályázat lényege

A "Magyar multi program II." a kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások megerősítését, értékhozzáadó tevékenységét és piacbővítési lehetőségeinek fejlesztését szolgálja, a "Magyar multi program III." pedig a kiemelt növekedési potenciállal bíró feldolgozóipari kis- és középvállalkozások komplex fejlesztéseit kívánja elősegíteni - közölte az államtitkár.

Rákossy Balázs hangsúlyozta, hogy a pályázatokkal támogatott vállalkozások versenyképessége javulni fog, tudatosabb fejlődési pályára léphetnek, stratégiai szemlélettel tervezhetik jövőbeni beruházásaikat.

Lehetővé válik a vállalkozások értékhozzáadó tevékenységének növelése önálló hazai termékek és szolgáltatások kifejlesztésével, illetve márkaépítés révén. A versenyképességük javulása mellett, működésük elmozdítható a hatékonyság-orientált és innováció fókuszú működés felé, ami elősegíti a bérek növekedését és a munkahelyek stabilitását - tette hozzá.

A két konstrukció keretében megközelítőleg 100-130 vállalkozás juthat vissza nem térítendő támogatáshoz

- emelte ki az államtitkár.

A programok kizárólag azon vállalkozásoknak nyújtanak majd közvetlen pénzügyi támogatást, amelyek a Ginop-1.1.4-16 "Magyar multi program I. - A kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások azonosítása, felmérése, motiválása, fejlesztési igényeik meghatározása" című kiemelt felhívás keretében, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által lefolytatott szakmai előminősítésen részt vettek és az ott kialakított fejlesztési tervvel rendelkeznek.

A nyertes vállalatoknak a támogatásból lehetőségük lesz többek között különféle tanácsadási szolgáltatások igénybevételére, illetve új technológiai fejlesztést eredményező eszközök beszerzésére is - ismertette Rákossy Balázs.

Fontosabb információk a pályázatokról

A felhívások társadalmi egyeztetésre bocsátott változata szerint a GINOP 1.1.8.-19 kódszámú, "Magyar Multi Program II. - A kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások megerősítése, értékhozzáadó tevékenysége és piacbővítési lehetőségeinek fejlesztése" című pályázat keretében a nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások olyan fejlesztési elképzelései támogathatók, melyek a GINOP-1.1.4-16 kiemelt projekt keretében készült egyéni fejlesztési terv gyakorlati megvalósításához járulnak hozzá. A felhívás keretében lehetőség nyílik minősített szolgáltatóktól tanácsadási szolgáltatások igénybevételére műszaki-, termék- és szolgáltatásfejlesztés, márka- és arculatépítés, marketing tanácsadás, stratégiai és vállalati pénzügyi tanácsadás, szervezet-, folyamat- és menedzsmentfejlesztés területén.

Az önállóan támogatható tevékenységek körét éppen ezek a keretek fedik le és a felhívás keretében 2-36 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatás nyerhető el az 1 milliárdos pályázati keretből. A tervek szerint egyébként várhatóan 30-60 db projektet támogatnak majd. A tervezet szerint "Az előminősítési kérelmek az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft-hez a GINOP-1.1.4-16 kiemelt projekt keretén belül nyújthatók be. Jelen felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtása 2019. november 14. 9.00-től 2020. március 31. 12.00-ig lehetséges."

A felhívások társadalmi egyeztetésre bocsátott változata szerint a GINOP-1.2.7-19 kódszámú, "Magyar Multi Program III. - A kiemelt növekedési potenciállal bíró feldolgozóipari kis- és középvállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatása" című pályázat keretében a nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások olyan fejlesztési elképzelései támogathatók, melyek a GINOP-1.1.4-16 kiemelt projekt keretében azonosított vállalkozások számára készült egyéni fejlesztési terv gyakorlati megvalósításához járulnak hozzá. Egyrészt lehetőség nyílik technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzésére, információs technológia-fejlesztésre, technológiatranszfert eredményező gyártási licenc, gyártási know-how beszerzésekre, minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetésére és tanúsítványok megszerzésére, valamint korszerűsítést eredményező infrastrukturális és ingatlan beruházásra. Másrészt minősített szolgáltatóktól igénybe vehetők tanácsadási szolgáltatások a műszaki-, termék- és szolgáltatásfejlesztés, marketing, márka- és arculatépítés, stratégiai és vállalati pénzügyi tanácsadás, valamint szervezet-, folyamat- és menedzsmentfejlesztés területén.

A tervezet szerint ezen tevékenységek valósíthatók meg önállóan a pályázat keretében és ezekre 50-340 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatás nyerhető el. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 13,17 milliárd Ft, amelyből várhatóan 60-80 projektet támogatnak. "Az előminősítési kérelmek az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft-hez a GINOP-1.1.4-16 kiemelt projekt keretén belül nyújthatók be. Jelen felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtása 2019. október 30. 9:00-től 2020. március 31. 12:00-ig lehetséges" - rögzíti a tervezett felhívás.

Címlapkép forrása: MTI/Sóki Tamás

Hasonló témákról is szó lesz a Hiventures és a Portfolio október 17-ei konferenciáján. Részletek itt!
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
berlaymont európai bizottság eu európai unió jogállamisági eljárás