Üzlet

Technikai elemzés: mit tudnak a sziget alakzatok?

Portfolio
Tőzsdei kereskedéseink során gyakran előfordul, hogy egy adott napon valamelyik általunk kereskedett termék jóval az előző napi záróár alatt, vagy magasan a zárás felett nyit. Amennyiben ez az új kereskedési periódus (jelen esetben egy kereskedési nap) és az őt megelőző periódus között betöltetlenül marad egy árfolyamsáv, úgynevezett rés alakul ki a grafikonon. A következőkben taglalt fordulós sziget alakzat ezeknek a réseknek köszönheti kialakulását.
Ha megvizsgáljuk bármely tőzsdei termék historikus grafikonját, azt fogjuk találni, hogy az árfolyamgörbében kialakuló réseket érdemes megkülönböztetett figyelemmel kísérni. A rések heves árfolyam elmozdulás következtében alakulnak ki, és jellemzően a rövid távú kereskedés irányát jelölik számunkra. A rések másik jellegzetes tulajdonsága, hogy emelkedő piacon a rés alja támaszként működik, még csökkenő piacon a rés tetejéhez ellenállás kapcsolódik.

A sziget (island reversal) alakzat kialakulása
A szigetfordulós alakzatot az előzőekben említett rések alakítják ki. A sziget alakzat kialakulhat csúcsokon és mélypontokon is, és mindkét esetben megbízható fordulós szignálokat kapunk. Kialakulását tekintve az emelkedő, vagy csökkenő grafikonon kialakul egy rés, majd egy jellemzően íves fordulót követően, az előző réssel közel egy magasságban kialakul egy másik rés. A második rést követően, immár az új irányba halad tovább az árfolyam, mint azt az alábbi ábrán is láthatjuk. A két résnek köszönhetően alakul ki a grafikonon a jellegzetes sziget formáció.

Klikk a képre!
A kerekedés intenzitása itt nem játszik olyan fontos szerepet, mint a korábban megismert formációk esetében, az egyetlen fontosabb kritérium, hogy a felfelé törő rést kísérje megnövekedett forgalom.

Az alakzatot leggyakrabban napi grafikonok elemzésénél szokták azonosítani és kialakulásuk általában pár hetet vesz igénybe. Ugyanakkor előfordulhat, hogy napon belüli árfolyamgörbén jelenik meg a szigetforduló, erre láthatunk példát az OTP 60 perces grafikonján.

Klikk a képre!
Célárfolyam
Mint sok más alakzat, a fordulós sziget formáció is célárfolyamot ad a befektetőknek, és annak meghatározása is hasonlóan történik: az alakzat magasságát kell a kitörési pontra vetíteni. Az alakzat magassága az előző OTP grafikonon a magasabbik, bal oldali rés teteje és az alakzat mélypontja közötti távolság. Amikor a jobb oldali rés is kialakult, akkor a rés tétjére mérjük az előzőekben meghatározott távolságot, és így megkapjuk a sziget fordulós alakzat által indikált célárat. Fontos, hogy az árfolyamnak minkét rés teteje fölött kell lennie, ahhoz, hogy kitörésről beszéljünk! Az emelkedő piac végét jelző fordulós sziget alakzat teljesen hasonló módon viselkedik, csak az irányok cserélődnek fel.
gazdag_vezteo_ugyvezeto_shutter-20190416
ljubljana_szlovenia_var
járvány koronavírus brazília
görög santorini getty stock
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
gazdag_vezteo_ugyvezeto_shutter-20190416