Üzlet

A kormány szerint csalók felelnek a hazai energiaellátásért?

A rezsikommandók életre hívása csak kommunikációs ügyeskedésként értelmezhető, hiszen a lakossági energiaszolgáltatás díját a kormány határozza meg, míg az energiapiac fogyasztóvédelmi feladatait ellátó szerveztek eddig is kezelték a fogyasztói panaszokat. Amit a kormány "trükközésnek" nevez, az vagy saját szabályozói inkompetenciájának beismerése, vagy a szolgáltatók egyszerű jogsértése, amivel szemben egyébként is kötelessége lenne fellépni.
Január elseje óta a kormányzati kommunikáció nagyban épít a "történelmi" jelentőségű 10%-os rezsivágásra, amelynek elősegítésére a kormány több bizottságot, munkacsoportot is létre hozott annak érdekében, hogy fellépjenek a "lakosság védelmében", amennyiben a szolgáltatók "trükközésre" vetemednének.

A kérdésben Fónagy János az NFM államtitkára, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, és Németh Szilárd, Csepel fideszes polgármestere helyezte magát előtérbe. Fónagy János a rezsicsökkentést ellenőrző kormányzati bizottságot vezeti, míg Németh Szilárd a Fidesz-frakció által életre hívott munkacsoport élére állt, amiből egyenesen következik, hogy a Fidesz nagy figyelem mellett őrködik a díjcsökkentés ügye, és a magyar lakosok jólétének növelése felett.

A kormányzati kommunikáció a napokban mindent elkövetett, hogy eljuttassa igen lényegre törő üzenetét az emberekhez, választókhoz: "a kormány megvédi a lakosságot a trükköző energiacégektől". Egészen üde színfoltnak volt tekinthető, amikor Rogán Antal és Németh Szilárd a csepeli erőmű előtt, egy "-10 százalék" felirattal ellátott sárgacsekket formáló táblát a kezükben tartva tájékoztatták a sajtó képviselőit, illetve a lakosságot, hogy a kormány mennyire elkötelezett - az egyébként már végrehajtott - rezsicsökkentés mellett.

Az újabbnál újabb vizsgálóbizottságok létrehozása, a szinte médiahekk-szerű látványos politikusi megnyilvánulások azonban a legjobb esetben sem minősíthetők másként, mint az energiaszolgáltatókkal szembeni kommunikációs hadviselés. Ennek okai pedig a következők:

A lakossági energiaszolgáltatás mindig is erős hatósági árfelügyelet mellett működött, amely az elmúlt két évben a miniszteri (politikai) szintű ármeghatározás visszaállításával csak tovább erősödött. Gyakorlatilag nincs a lakossági energiaszolgáltatásnak olyan díjeleme, amelyet valamilyen módon nem az energiaügyekért felelős tárca, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagy a területet felügyelő kormányhivatal, a Magyar Energia Hivatal határozna meg. Ennek egyenes következménye, hogy amit a kormányzati kommunikáció trükközésnek nevez, az a valóságban nem lenne más, mint egyszerű jogsértés.

Ebből kifolyólag az energiaszolgáltatók ilyen jellegű "trükközése", mármint hogy ne az aktuális díjtételeket alkalmazzák, korábban sem volt gyakorlat, másrészről a Magyar Energia Hivatalnak, mint felügyeleti szervnek feladat- és hatásköre is az energiaszolgáltatók ellenőrzése. Nem mellesleg van egy Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságunk is (NFH), amelyekhez korábban is lehetett a vélt és valós fogyasztói problémákkal fordulni.

Ennél a pontnál megjegyezendő, hogy míg a Fidesz "rezsikommandókat" szervez, és politikusai egyes kijelentéseikben szinte népmozgalom elindítását kezdeményezik a februári csekkek ellenőrzésére, addig az NFH feladatának megfelelve honlapján már közzé is tett egy, a rezsidíj csökkenésével kapcsolatos tájékoztató anyagot. A hatóság ebben felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy amennyiben problémát észlelnek, akkor azt először jelezzék a szolgáltatók felé, és ha ügyük rendezetlen marad, akkor tegyenek panaszt a "lakóhely szerint illetékes megyei vagy fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségénél, amely jogosult eljárni az elszámolással, számlázással kapcsolatos lakossági fogyasztó panaszok ügyében".

Ha a fentieket figyelembe vesszük, akkor a kommandók, szupercsapatok felállításának "racionális" okai a következők lehetnének:

• A kormány (Fidesz) nem hisz abban, hogy az egyébként is igen sűrű törvénygyártási tevékenységben az NFM és a Magyar Energia Hivatal képes volt a 10%-os végfogyasztói árcsökkentés gyakorlati megvalósítására

• A kormány (Fidesz) nem hisz az államigazgatási szervekben, vagyis hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Magyar Energia Hivatal képesek megfelelni dedikált feladatuknak, ami jelen esetben két számla tényszerű összehasonlítását jelentené

Ez utóbbi pontnál nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a két említett hatóság vélhetően nagyobb szakértelemmel bír az energiaellátással kapcsolatos fogyasztóvédelmi ügyek kezelésében, mint a kormányból, pártfrakcióból kinövő ad-hoc munkacsoportok. Ennek betudhatóan szinte bizonyosra vehető, hogy a kommandók árnyékában a felmerülő panaszok kezelését az NFH és a MEH fogja végezni.

A kormány által használt retorika, a rezsikommandók életre hívása ilyen környezetben nem jelent mást, mint egyszerű kommunikációs offenzívát, amely során a fogyasztókban tudatosítani igyekeznek, hogy a kormány megvédi a lakosságot, míg az energiaszolgáltatók eredendően trükköznek.

Ha elfogadjuk ezt az "üzenetet", akkor erősödni kezd bennünk a várakozás, hogy a szolgáltatók ismét állami kézbe kerüljenek - hiszen akkor a "trükközések időszakát" a "biztonság kora" váltja fel -, ami különösen hasznos lehet akkor, ha a kormányt majd esetleg kérdőre vonják amiatt, hogy a gazdaság egészét szorongató fiskális szigor mellett miért költött tízmilliárdokat energiacégek felvásárlására. Nem beszélve arról, hogy egy "megfelelően előkészített" közhangulat mellett a választási kampányidőszakban történő államosítás erősítheti a kormányerő helyzetét.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
samsung göd gyár